Ekonomi Otoda güvenlik yönetmeliğine erteleme

Otoda güvenlik yönetmeliğine erteleme

Paylaş
Otoda güvenlik yönetmeliğine erteleme

Avrupa Birliği’nin ‘Genel Güvenlik Yönetmeliği’nde (GSR) belirtilen donanımlara sahip olmayan araçların satışı 7 Temmuz itibarıyla durduruluyor.

Otomotiv sektörü, düzenleme kapsamında yer almayan araçların bu tarihe kadar satışı için düğmeye basarken, dün konuyla ilgili önemli bir karar alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, GSR’nin yürürlüğe gireceği tarih 7 Temmuz’dan 31 Ağustos’a ertelendi.

Haberin Devamı

SADECE ULUSAL TİP BELGELİLER

Ancak bu erteleme, Türkiye’de üretilen ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen ‘Ulusal Tip Onayı’na sahip modelleri kapsıyor. Türkiye’de üretilse de AB onay kuruluşları tarafından düzenlenen ‘AT Tip Onay Belgesi’ne sahip olan modeller bu düzenlemeden yararlanamıyor. Yani sadece AT belgeli modellerin satışında 7 Temmuz tarihi geçerliliğini koruyor. İthal araçlar için de bu tarih geçerli. Düzenlemeyle ertelemenin yanı sıra yönetmeliğe araç kategorileri de eklenmiş oldu. Bu kategoriler şöyle: “Tip onayı mevcut M1, N1, O1 ve O2.”

AVANTAJLAR SUNULACAK

31 Ağustos tarihine kadar mevcut stokların eritilmesi için kampanyaların hızlanması bekleniyor. 31 Ağustos’tan sonra ise GSR’ye uygun olmayan araçlar satılamayacak. Stokta kalan araçlar ise her markanın bir önceki yıl yaptığı toplam satışın yüzde 10’unu geçmeyecek adette satılabilecek.

Haberin Devamı

HANGİ ÖZELLİKLER EKLENECEK?

GSR kapsamında acil durum frenle sistemi, yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi, kaza veri kaydedici, ani frenlerde otomatik yanan flaşörler, kör nokta uyarı sistemi, şerit takip asistanı, geri görüş kamerası ve akıllı hız yardımı gibi özellikler zorunlu olacak.