Ekonomi Otomotiv devinden Türkiye kararı! 1 milyar dolarlık imza atılıyor

Otomotiv devinden Türkiye kararı! 1 milyar dolarlık imza atılıyor

Paylaş
Otomotiv devinden Türkiye kararı! 1 milyar dolarlık imza atılıyor

Çinli otomotiv devi BYD’nin 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’ye geleceği haberi gündeme bomba gibi düştü. Türkiye’nin BYD ile yapılacak anlaşmayı pazartesi günü açıklayacağı öne sürüldü. Anlaşma kapsamında BYD Manisa'da 1 milyar dolarlık bir fabrika kuracak.

 Bloomberg, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile 1 milyar dolarlık anlaşmaya vardığını duyurdu.

Haberin Devamı

Gizlilik kaydıyla Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre; anlaşma kapsamında BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık bir fabrika kuracak. Anlaşmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Manisa'da düzenlenecek törenle pazartesi günü açıklayacak.

VERGİ İSTİSNASI GELDİ

Bu sabah Cumhurbaşkanı kararıyla 7 Haziran'da Çin menşeli oto ithalatına getirilen ve sonraki kararla "ek mali yükümlülük" olarak nitelenen yüzde 40 veya 7 bin dolar ek vergiye ilişkin düzenleme yapılmıştı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatı, uygulanan söz konusu ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Haberin Devamı

ÇİN MENŞEİLİ OTOMOBİLLERE YÜZDE 40 EK VERGİ GETİRİLMİŞTİ

Geçen ay Resmi Gazete'de yayınlanan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Çin menşeli otomobillerden yüzde 40 ek vergi alınması kararı alınmıştı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da düzenlemenin ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Açıklamada şöyle denilmişti:

"Yerli üretimin iç pazardaki düşen payının yükseltilmesi ve korunmasını teminen, dış ticaret dengesine ilişkin gelişmeler ile cari açık hedeflerimiz dikkate alınarak, aynı zamanda yurtiçinde yatırım ve üretimi teşvik etmek amacıyla, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 7 Haziran 2024 tarihli ve 8639 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel (içten yanmalı) ve hibrit binek otomobillerinin Çin Halk Cumhuriyeti menşeli olanlarının ithalatında “İthalat değerinin %40’ı veya 7.000 ABD Dolar/adetin yüksek olanı uygulanır” şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırılmıştır."

BYD'NİN AVRUPA'YA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRACAK

Yeni tesis BYD'ye, Türkiye'nin gümrük birliği anlaşmasına sahip olduğu Avrupa Birliği'ne daha kolay erişim sağlayabilir.

Bu hafta AB, Çin menşeli elektrikli araçların ithalatına uyguladığı gümrük vergisini yüzde 48'e kadar yükseltti.

Haberin Devamı

Türkiye cuma günü yatırımları teşvik etmek amacıyla Çin'den ithal edilen motorlu taşıtlara uygulanan gümrük vergilerini hafifletti.

Bu adım, Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında perşembe günü Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı sırasında yapılan görüşmenin ardından geldi.

 

MACARİSTAN'DAN SONRA TÜRKİYE'DE

Çin'in en çok satan otomobil markası BYD, perşembe günü Tayland'da ilk elektrikli araç fabrikasını açtı.

Brezilya'da bir fabrika inşa eden BYD, Meksika'da başka bir fabrika kurmayı planlıyor.

BYD Avrupa’da Macaristan’a kuracağını duyurduğu ilk fabrikanın ardından Türkiye’de ikinci fabrikasını inşa edecek.

BYD TÜRKİYE'DE SATILIYOR

BYD Co Ltd., Çin merkezli bir otomotiv ve elektronik şirketidir. Şirket, Şubat 1995 tarihinde Wang Chuanfu tarafından kurulmuş olup otomobil, pil ve elektronik eşya parçaları üretimi yapıyor. Şirketin merkezi Shenzhen'de yer alıyor.

Türkiye’de BYD’nin ATTO 3 modeli satılıyor.