EkonomiOtoyol ödemeleri e-Devlet'te

Otoyol ödemeleri e-Devlet'te

Paylaş
Otoyol ödemeleri e-Devlet'te

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından e-Devlet sistemi üzerinde yapılan geliştirme sayesinde araç sahiplerinin tünel, köprü ve otoyol geçiş ödemelerini e-Devlet sistemi üzerinden yapabileceklerini açıkladı.

TÜRKSAT tarafından geliştirilen ve işletilen e-Devlet sisteminin, dijitalleşme ve teknolojinin kamu hizmetlerine entegrasyonunda önemli bir rol oynadığını hatırlatan Uraloğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

ÖZELLERİ DE KAPSAYACAK

“Karayolları Genel Müdürlüğü ile özel şirketler tarafından işletilen tüm ücretli yolları da kapsayan yeni düzenleme sayesinde, vatandaşlarımız artık tünel, köprü ve otoyol geçişlerine ilişkin borç ödemelerini güvenli bir şekilde tek tıkla e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek. Araç sahipleri otoyol kullanımlarını takip edip, yasal takibe konu olmamış geçiş borçlarını ve cezaya düşmemiş geçiş ödemelerini yapabilecekler. Bu işlemleri sadece üzerine plakası kayıtlı araçları olan kişiler yapabilecek.”

KİLOMETRE OYUNUNA KARŞI 5’Lİ KONTROL

Yaz dönemiyle birlikte kısmi hareketlenme sürecine giren ikinci el otomobil sektöründe farklı dolandırıcılık yöntemleri ortaya çıkıyor. Dolandırıcılar, kilometre sorunu olan araçları daha az kilometreli göstermek amacıyla ‘kilometre düşürme’ yöntemine başvuruyor. Yüksek kilometreli araçlarla ilgili düzenlenen raporlar düşük kilometreli olarak belgelendiriliyor. Alınan bu raporla birlikte araçların kilometre kusurları gizlenerek kusursuz olarak satışa sunuluyor. Böylece haksız bir kazanç da sağlanmış oluyor.

Haberin Devamı

150 BİN YERİNE 50 BİN KM

Araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulunan oto ekspertiz uzmanı Şenol Uysal, “Kilometre gösterge grubundaki saatte yazan rakamlar normal olarak gözükür. O rakamları kilometre tamiri yapan insanlar da beyinden düşürebilirler. Yani bağlarlar cihaza, o rakamları değiştirerek 250 bindeki bir aracı, 150 bin kilometre civarına düşürebilirler. Yüksek kilometreli şirket araçlarında bunun gibi uygulamalar olabiliyor. 150 bindeki arabayla 50 bindeki araba bir olmaz ama onlar 150 bindeki arabayı 50 küsur bine çekip yüksek fiyata satarak haksız kazanç sağlıyorlar” diye konuştu.

KARŞILAŞTIRMAYLA ÇOK KOLAY

Mağdur olmamak için kilometre testinin tam yaptırılmasını tavsiye eden oto ekspertiz uzmanı Uysal, şu bilgileri paylaştı: “Buraya gelen aracın beynine bağlanıyoruz, şase numarasını tespit ediyoruz. O şase numarasına ait bütün verileri beyin cihazıyla kilometre sorgu cihazımıza tanıtıyoruz. Mesela 147 bin 755 kilometre gösteriyor. Biz beyne baktığımız zaman burada, ABS beyninde de göstergede yazan kilometreyi alıyoruz. Hava yastığı kilometresi oradaki kayıtlardan ayrı, konfor beyni ayrı gösteriyor ve direksiyon beyni de elektronik olduğu için beyin kilometresini kaydediyor. Orada da aynı kontroller yapıldıktan sonra kilometre sorgumuzu yaptık. ABS, hava yastığı, konfor, gösterge, direksiyon beyni ve aracın kendi beyninde de aynı sonuca ulaştık. Yani bu aracın kilometresine herhangi bir müdahale olmamış. Tarıyorsun, 10 dakika içinde çıkarıyor. Bunu vatandaşımızın yaptırmasını tavsiye ediyorum.”

Haberin Devamı

İŞSİZLİK YÜZDE 9.2 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, işsizlik bir önceki aya göre 0.7 puan artarak yüzde 9.2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre ise 0.2 puan azaldı. 15 ve daha yukarı yaş grubunda işsiz sayısı, haziranda bir önceki aya kıyasla 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7.6, kadınlarda yüzde 12.4 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre 1.7 puan artarak yüzde 17.6 oldu.

Haberin Devamı

ÇALIŞAN SAYISI 32.5 MİLYON

15 ve daha yukarı yaştaki nüfus 65.906.000
İşgücü 35.827.000
İşgücüne dahil olmayanlar 30.080.000
İstihdam edilenler 32.522.000
İşsiz sayısı 3.305.000
İşgücüne katılma oranı (yüzde) 54.4
İstihdam oranı (yüzde) 49.3
İşsizlik oranı (yüzde) 9.2
Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik (yüzde) 17.6