EkonomiÖzel hastanede farkı fark et!

Özel hastanede farkı fark et!

Paylaş
Özel hastanede farkı fark et!

Özel hastanelerdeki tedavilerde devletin belirlediği tutarın üzerinde fark ücreti alınamıyor. Fark ücreti özel tıp merkezleri ile özel hastanelerde farklı uygulanabiliyor ancak yüzde 200’ün üzerine çıkamıyor. Fazla ücret talep eden hastanelere ceza uygulanırken, sağlık hizmeti alan vatandaş da hakkını arayabiliyor.

Özel hastaneler artan sayıya ve kaliteye bağlı olarak vatandaşın tercihi haline geldi. Daha kaliteli ve sıra beklemeden alınan bu hizmetin bedeli devlet ve üniversite hastanelerinde ödenenlerden biraz farklı. Bu fark nedeniyle çoğu kişi hastaneye gittiğinde nasıl bir faturayla karşılaşacağını bilemiyor.

Haberin Devamı

KATKI PAYI 15 LİRA OLUYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 6 lira. Ayrıca, SGK ile anlaşmalı özel sağlık hizmet sunucularından alınan ilave ücret, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının iki katı olabiliyor. En çok tartışma bu ilave ücretlerde yaşanıyor.

AYRINTILI FATURA ALIN

Haksızlığa uğramamak ve olması gerekenden daha fazla fatura ödememek için faturaların dikkatli incelenmesi, hastanelerde alınabilecek katılım payı ile ilave ücret tutarlarının iyi bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edilmeli.

Haberin Devamı

BAKAN IŞIKHAN’DAN ‘CEZA’ UYARISI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sosyal medyadan yaptığı açıklamada hastanelerin talep ettiği ilave ücrete dikkat çekti. Özel hastaneler ve vakıf üniversitelerinin, belirlenen oranı aşmamak kaydıyla ilave ücret alabileceğini belirten Işıkhan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındaki vatandaşlardan belirlenen oranı aşan miktarda ilave ücret alanlara, bunun 5 katı ceza uygulanacağını duyurdu.

İL MÜDÜRLÜKLERI ALO 170 VE CİMER

SGK’nın ilave ücret konusunda hassasiyetle hareket ettiğini belirten Işıkhan, SGK ile anlaşmalı özel sağlık hizmet sunucularının aldığı ilave ücretin SUT kapsamını aşması durumunda, vatandaşların şikayet başvurularını Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlükleri, Alo 170 ve CiMER üzerinden yapabileceklerini söyledi. Şikayetler incelendikten sonra usulsüzlük tespit edilirse ceza uygulanıyor, fazla ödenen para iade ediliyor.

Özel hastanede farkı fark et

KİMİN CEBİNDEN PARA ÇIKMAZ?

İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına yakalanan sigortalılar sağlıkta katılım payı ödemiyor. Sağlık raporu bulunan kronik hastaların ayakta tedavilerinde de katılım payı alınmıyor. Acil servislerde ‘yeşil alan muayenesi’ hariç ilave ücret alınamıyor. Yoğun bakım, yanık tedavisi, kanser, yenidoğan, organ-doku ve kök hücre nakli, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemler, hemodiyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemler ile 18 yaşından küçük çocuklara verilen işitsel implant işlemleri ve pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavilerinden ilave ücret alınamıyor. Trafik kazalarında, kişinin sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın tüm acil servislerde verilecek sağlık hizmetlerinin bedeli SGK tarafından karşılanıyor.

Haberin Devamı

HANGİ DURUMDA NE KADAR KATILIM PAYI VAR?

Kamu hastanelerine 6 lira.

Eğitim ve araştırma hastaneleri 7 lira.

Üniversite hastaneleri 8 lira.

Özel hastanelere 15 lira.

Muayene olduktan sonra 10 gün içinde aynı doktor ve hastaneye gidenden fark alınmıyor, sonra giden fark öder.

10 gün içinde farklı bir doktora ya da hastaneye gidenler 5 lira fark ödüyor.

Aile hekimine muayene ücretsiz. Ama reçetede fark çıkıyor. 3 ilaca kadar 3 lira, sonrası 1 lira.

İlacın katılım payı çalışanda yüzde 20, emeklide yüzde 10, dul ve yetimde yüzde 10.

Her reçete için 3 lira, üç kutuya ilave her bir kutu ilaç için 1 lira.

Haberin Devamı

Özel ve vakıf hastanelerine yüzde 200 fark.

Eşdeğer ilaç farkı (fiyatın farkına göre değişiyor).

NEREDE, NASIL TAHSİL EDİLİYOR?

Emekli, dul ve yetim aylığı alanların katılım payları SGK tarafından aylıklarından kesiliyor. Diğer kişilerin katılım payı, resmi sağlık kurumlarındaki muayenelerde eczanelerce, özel hastanelerdeki muayenelerde ise muayeneyi gerçekleştiren hastanelerce tahsil ediliyor. Aynı hastalıkla ilgili on gün içerisinde farklı hastanelerde muayene olanların katılım payları, 5 lira artırılarak tahsil ediliyor. Hastalardan alınan katılım payı, SGK’ya aktarılıyor.