Özel yurt ücretlerine yeni zam sınırı
Gençlik ve Spor Bakanlığı yayımladığı yönetmelikle, yurt ücreti sınırında önemli değişiklikler yaptı. Artık yurt ücretleri yıllık enflasyona göre değil 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek. Zamda temmuz ayında açıklanan enflasyon baz alınacak. Temmuz ayında açıklanan enflasyona göre bu yılki zam tavanı yüzde 71.6 olarak hesaplandı. Yönetmelik çıkmasaydı bu oran yüzde 117 olacaktı. Ayrıca yurtlar en fazla 1 aylık yurt ücreti kadar depozito alabilecek.
Meltem Kara Söyleyenoğlu / POSTA Hem ev kiraları hem de özel yurt fiyatlarındaki yükseliş, devlet yurtlarına yerleşemeyen üniversite öğrencilerini bu yıl oldukça zorladı. Kiralar son 1 yılda yüzde 153, özel yurt ücretleri ise büyükşehirlerde yüzde 150’ye varan oranlarda yükseldi. Özel yurtlardaki kayıtlı öğrencilere ise yüzde 100’ün üzerinde zam uygulandı. Kiralarda yüzde 25 sınırlamasının ardından özel yurtlara yönelik de bir hamle geldi ve özel yurt ücretlerine uygulanan zam sınırı yeniden belirlendi. Zam tavanını düzenleyen Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
NASIL HESAPLANACAK?
- Önceki yönetmelikte kurumlarda bir önceki yıl barınma hizmeti alan öğrencilerin yeni dönemdeki barınma hizmeti ücreti, yenileme tarihinden bir önceki ayda açıklanan yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)+Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)/2 oranına en fazla ‘yüzde 5’ daha eklendiğinde oluşan oranda artış yapılarak belirlenebiliyordu. Bu durumda bu ay kayıt yenileyecek bir öğrenci (143.75+80.21/2+yüzde 5) yüzde 117.6 zamlı ödeme yapacaktı.
- Dün yayımlanan yönetmeliğe göre, barınma hizmeti ücretine yapılacak en yüksek zam oranı, bir önceki öğretim yılında il müdürlüğüne bildirilen ücrete temmuz ayında (haziran verisi oluyor) açıklanmış olan 12 aylık ortalama (ÜFE+TÜFE)/2 oranına 5 puan (önceki düzenlemede yüzde 5’ti) daha eklendiğinde bulunan orandan daha fazla olamayacak. Kayıtlı öğrenciler için ise kaydın yenilendiği tarihte açıklanmış enflasyona göre hesap yapılacak. Temmuz ayında açıklanan enflasyona göre, (88.77+44.54/2+5) yüzde 71.6 zam oranı hesaplanıyor.
YÖNETMELİKLE NE DEĞİŞTİ?
Yeni yönetmeliğin eskisinden farkı, zam oranlarının yıllık enflasyona göre değil 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenmesi oldu. Böylece yeni yönetmelikle zam oranlarının bir miktar düşürülmesi sağlandı. Zam oranları önceden mayıs ayında ilan edilirken artık temmuz ayındaki enflasyona göre belirlenecek. Bu da dönemsel olarak yüksek çıkan enflasyon nedeniyle yurt ücretlerinin daha fazla zamlanmasını engelleyecek.
DEPOZİTO ALABİLİR Mİ?
Özel yurtlar, ücretlerini her yıl temmuz ayı sonuna kadar, yeni hizmete açılan kurumlar ise açıldıktan sonra 1 ay içinde belirleyerek Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri’ne bildirecek. Bildirilen ücretin üzerinde ücret alınamayacak. Kurumlar, barınma hizmetine ilişkin başka ad altında herhangi bir ücret talep edemeyecek. Barınma hizmeti ücretinin 1 aylık kısmına tekabül eden miktarda depozito alabilecekler.
KAYITLI ÖĞRENCİLERİN TALEBİNİ KARŞILAMA ŞARTI
Yönetmeliğe göre bir sonraki yıl da yurtta kalmak isteyen mevcut kayıtlı öğrenciler, ders yılı bitmeden özel yurtlara kayıt yenileme başvurusunda bulunacaklar. Başvurdukları ay açıklanan enflasyona göre zamları hesaplanacak. Kurumlar, kayıtlı öğrencilerden gelecek olan kayıt yenileme taleplerini başvuru tarihi esas alınmak suretiyle kapasitelerinin yarısına kadar karşılamak zorunda olacaklar.
CAYMA HAKKI VAR MI?
Kayıt yaptıran öğrenciler sözleşmeden cayarsa ya da devlet yurduna gideceği kesinleşirse şu ödemeler yapılır:
- 15 Eylül tarihine kadar kurumdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen bir aylık barınma hizmeti ücreti,
- 15 Eylül sonrasında kurumdan ayrılanlardan ise barınma hizmeti aldığı aylar ve içinde bulunulan ayın ücretinin tamamı ve kalan aylara ait barınma hizmeti ücretinin en fazla yüzde 50’si, bu öğrenciler eğer Bakanlık tarafından işletilen öğrenci yurtlarından birine kayıt yaptırdığını belgeliyorsa en fazla yüzde 40’ı,
- Kurumdan çıkarma cezası alan öğrencilerden barınma hizmeti aldığı aylar ve içinde bulunulan ayın ücretinin tamamı ve kalan aylara ait barınma hizmeti ücretinin en fazla yüzde 60’ı alınır.
- Bu öğrencilere depozitoları ile peşin ödeme yapılan hallerde hesaplanacak ücretin mahsup edilmesi sonrasında geriye kalan tutar bir ay içinde iade edilir.
‘KORONA’ DÜZENLEMESİ
Yönetmelikteki ‘koronavirüs’ maddesi de dikkat çekti. Korona döneminde yurt ücretleri büyük tartışma yaratmış, kapanmalar nedeniyle yurtta kalamayan öğrenciler, kalan aylara ait ücretin yüzde 30’unu ödemişlerdi. Yeni yönetmeliğe göre bir salgın hastalık veya doğal afet nedeniyle yurtta kalamayan öğrenciler, depozitolarını ve peşin ödeme yaptıysa kalan ücretlerini bir ay içinde geri alabilecek. Aynı haklar üniversitedeki kaydını sildiren veya donduran, birinci derece yakını vefat eden, en az bir dönem boyunca tedavi göreceğini ya da hastalık raporunu belgeleyenler için de geçerli olacak.
- Yenidoğan çetesi davasında dikkat çeken itiraf! 'Fırat Sarı'ya hasta yönlendirip para aldım'
- İstanbul'da şehre inen kurt köpeklerle oynadı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjide hedef tam bağımsız Türkiye!
- Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılacak
- Genç balerin Eylül Sıla odasında ölü bulundu, geriye soru işaretleri kaldı! Acılı baba ilk kez konuştu