Paralı turist Bodrum'u mesken tuttu
Pandemide evde kalmanın acısını çıkaran turistler sayesinde son 5 yılın en iyi sezonunu geçiren Bodrum, yerli ve yabancı turistlerden gelen talep doğrultusunda dünyanın marka şehirleri arasına girmeye hazırlanıyor. Sektör temsilcileri özellikle üst gelir sınıfında yer alan yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını ve turizmde en iyi sezon olan 2019’u yakaladıklarını söylüyor.
Türkiye’nin en önemli tatil beldelerinden olan Bodrum, dünyanın gözdesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Pandemide tüm dünyayı etkileyen sokağa çıkamama ve evden çalışma gibi sosyal dönüşümler Bodrum’u hem yerli hem de yabancı turistin ilgi odağı haline getirdi. Pandemi öncesinde de oldukça kalabalık zamanlar yaşayan ilçede, pandemi sonrası yerleşik hayata geçenler ilçenin nüfusunu yaklaşık 4 kat artırdı. Üstelik sadece Türkiye değil, dünya da Bodrum’a aktı.
KİŞİ BAŞI HARCAMA 2 BİN 500 DOLAR
Bodrum’un en önemli gelir kaynağı olan turizmde son 5 yılın en iyi sezonunun yaşandığını belirten Mivara Luxury Resort&Spa Genel Müdürü Mete Üsküdarlı, turizmde kişi başı gelirin ve kalış süresinin de arttığı söyledi. Üsküdarlı, “Türkiye’de turistlerin ortalama kişi başı harcaması 800 dolarken, Bodrum’da bu lüks otellerde 2 bin-2 bin 500 doları buldu. Gecelik harcamaları da yine lüks tesislerde 1.200-1.300 Euro bandında. Yabancıların ortalama kalış süresi ise 10 günü geçti. Özellikle İngiltere, Rusya ve Almanya pazarında artış oldu. Bodrum olarak dünyanın sayılı lüks destinasyonlarındanız ve sıralamamız her gün yükseliyor” diye konuştu.
HER KITADAN MİSAFİR VAR
Bu yılın kruvaziyer turizmi açısından da çok iyi geçtiğini belirten Mete Üsküdarlı, “Geçen seneye oranla yüzde 100’ün üzerinde bir artış yakaladık. Geçen sene ocak-ağustos itibarıyla Bodrum limanlarına 21 bin yabancı misafir yanaşmışken, bu sene bu rakam 195 bin kişiye ulaştı” dedi. Üsküdarlı, “Türk Hava Yolları (THY) gibi çok niş bir markamız var. 300’ün üzerinde farklı destinasyona hareket edebilme kabiliyetimiz mevcut. Özellikle Amerika kıtası Bodrum’a tekrar geri döndü. Avrupa’nın tamamı ve Asya kıtasından konuklar ağırladık. Eylülle beraber yabancı düğün pazarında da önemli geri dönüşler başladı” diye belirtti.
SEZONLUK DEĞİL 12 AYLIK
Pandeminin ardından Bodrum yazlık bir bölge olmaktan çıkıp 12 aylık bir yerleşim yeri haline geldi. Üstelik bu durum yalnızca yerli turist etkisiyle değil, yabancı turistlerin de yerleşmesiyle oldu. Bu gelişmelerin ilçe ekonomisine katkı sağladığını belirten Bodrum Mutfak Mobilya’nın sahibi Mustafa Güneri, “Pandemiyle birlikte maliyetler artsa da Bodrum’a gelen turistler belirli gelir seviyesinin üstünde olduğu için sorun yaşanmadı. Bodrum’da önce yaşam alanları dönüştü. Daha uzun süreli kalmalar başladığı için evler buna göre tasarlandı. Ayrıca yeni yerleşimler inşaat sektörünü de hızlandırdı” dedi. Güneri, pandemiden önceki döneme göre mobilya satışlarında yüzde 40’a yakın bir artış olduğunu da söyledi.
ŞİMDİDEN DOLDU
30 yıldır yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren Murat Oğan, işletmelerin 12 ay boyunca hizmet verdiğini belirterek, şunları söyledi: “Pandemiden sonra nüfusun artması bizi olumlu olarak etkiledi. Yemeiçme sektörünün cirosu arttı. Sonuçta Bodrum ucuz bir yer değil, buraya gelir seviyesi daha iyi durumda olanların göç ettiği söylenebilir.
Tabii bu yoğunluk başka alanları da etkiledi. Örneğin artık iş çıkış trafiği diye bir şey oluştu burada, hatta özel okullarda yer bulmak zorlaştı. Önümüzdeki yıl da bu kalabalığın devam edeceğini öngörüyoruz. Zira kruvaziyer gemileri yeni sezon için anlaşmalarını yapmış bile. Bu turistler para harcamayı seven turistler oluyor. “
YATIRIM ÇEKİYOR
Bodrum’un en büyük cam fabrikalarından birine sahip olan Doğan Cam’ın sahibi Cafer Doğan, “Bodrum deyince akla ilk turizm geliyor ama burada sanayi ve tarım da yapılıyor. Yani son dönemde bu şehir her yerden yatırım çekiyor. Buradaki hareketliliği görüp yatırımlarını turizm alanından inşaat sektörüne geçirenler oldu” dedi. Doğan, “Şehrin ekonomisinde yerli ve yabancı turistin etkileri de her ay görülüyor. Eskiden Bodrum yerli turist yeriydi ama bu sene artan maliyetler nedeniyle de yabancı misafirlerin katkısı yerlileri geçti” diye ekledi.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi