Pet şişede dönüşüm rüzgarı
Kimya, boya ve liman işletmeciliği sektörlerinde faaliyet gösteren Polisan Holding, Yunanistan’ın Volos şehrinde yer alan 75 dönümlük pet ve geri dönüşüm tesisi Polisan Hellas’ın kapılarını basına açtı./ MURAT GÜLDEREN-VOLOS
Bu yıl onuncu kuruluş yılını kutlayan Hellas, aralarında Coca-Cola, Nestle, Alpla, Resilux’un da bulunduğu tamamı yabancılardan oluşan güçlü bir müşteri portföyüne sahip. Şirketin yıllık üretim kapasitesi 84 bin ton.
SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ
Polisan Hellas Ülke Müdürü Cenk Bitlis, şirketin Yunanistan ve Balkanlardaki tek polietilen tereftalat (pet) granül üreticisi olduğunu ve önde gelen geri dönüştürülmüş pet (r-pet) granül üreticileri arasında yer aldığını söyledi. Üretimin 5 bin 400 tonunu preform (pet şişe) üretiminin oluşturduğunu anlatan Bitlis, r-pet üretim alt yapısının toplam kapasitenin yüzde 30’una denk geldiğini anlattı. Bitlis, “Yılda 200 milyondan fazla preform üretebiliyoruz. Sürdürebilirliğe odaklandık” dedi.
YENİ YATIRIMLAR YOLDA
Üretimin yüzde 70’ini Yunanistan’a, geri kalan kısmını ise Avrupa’daki diğer ülkelere sattıklarını kaydeden Bitlis, şöyle devam etti: “2023 yılı için 4 milyon Euro’luk yatırım belirledik. Bu bütçenin 3 milyon Euro’sunu r-Pet, geri kalanını ise iyileştirme ve genel bakım yatırımları oluşturuyor. Yunanistan’daki tek üretici biziz. Yüzde 70-75’ini biz satıyoruz. Yunan pazarına bir gün içerisinde mal teslim edebilirken, Balkanlardan gelen talebe 48 saatte cevap verebiliyoruz.”
AVRUPA’DA ZORUNLU TUTULUYOR
Bitlis, bu yatırımla pet pazarının stratejik oyuncularından biri haline gelmeyi amaçladıklarını kaydederek, “Çünkü Avrupa Birliği (AB), 2025’e kadar yüzde 25, 2030’a kadar yüzde 30 olacak şekilde r-Pet kullanımını zorunlu hale getirdi. Ürünlerimiz, bize yeni fırsat kapıları açıyor. Geçen yıl Avrupa’da 1.8 milyon ton pet kullanıldı. Bu rakamın 2025’te 2.78 milyon tona, 2029’ta ise 3.23 milyon tona çıkması bekleniyor. Önceki yıl 9.4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan global geri dönüştürülmüş pet pazarının 2030’a kadar yıllık ortalama yüzde 7.4 büyümesi öngörülüyor” diye konuştu.
BOYA İHTİYACI 35 BİN TON
Polisan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Hacıkamiloğlu da “Geçen yıl zor ancak başarılı bir yıl geçirdik. Yaklaşık 4.2 milyar TL konsolide gelir elde ettik boya kısmı hariç. Net kârımız yüzde 483 artışla 1.6 milyar TL’ye ulaştı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerle birlikte boya üreticilerinin de ilgili bakanlık tarafından Ankara’ya davet edildik. TOKİ’nin yapacağı konutlar için ihtiyaç duyulan 35 bin ton boyanın karşılanıp karşılanmayacağına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Türkiye’de yıllık 600 bin ton boya tüketiliyor. 35 bin tonu çok rahat karşılarız” açıklamasında bulundu.