Piyasalarda İran-İsrail stresi
Ortadoğu’da son yılların en büyük krizlerinden biri yaşanıyor. Önce İsrail-Filistin savaşı gerçekleşti. Bunu dünya ticaretinin önemli rotalarından Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırılar takip etti. Ardından Ortadoğu’daki petrol üreticilerini, Pasifik Asya, Avrupa, Kuzey Amerika pazarlarına bağlayan stratejik ana damar olan Hürmüz Boğazı’na ilişkin kaygılar zirve yaptı. Son olarak da İsrail-İran gerilimi... İsrail’in 1 Nisan’da Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısına İran’dan önceki gece saatlerinde yanıt geldi. İran, insansız hava araçlarıyla İsrail’e saldırı düzenledi. Bölgede baş döndürücü hızla yaşanan olayların yeni haftada piyasalara nasıl etki edeceği merak ediliyor.
Gazete Haberi
ÖNCÜ TEPKİ KRİPTO PARADAN
Ortadoğu’da savaş cephesinin genişleyeceği endişesi önce kripto piyasalarında hissedildi. 7 gün 24 saat işlem yapılabilen bu piyasada Bitcoin’in sert değer kaybı dikkat çekti. Birkaç gündür 70 bin dolar seviyelerinde olan Bitcoin’in fiyatı, saldırı haberinin ardından büyük bir hızla 61 bin dolar seviyesine kadar geriledi. Bitcoin’de günlük değer kaybı yüzde 7’yi aştı. Dün bir miktar toparlayan Bitcoin 64 bin dolar seviyelerinde dengelendi. Bitcoin 14 martta 73 bin 750 dolarla rekor kırmıştı. Saldırıların başlamasından sonra küresel kripto para piyasasının değeri ise 24 saatte yüzde 6.2 azalarak 2.3 trilyon dolara kadar geriledi.
GÖZLER ALTIN VE PETROLDE OLACAK
İran’ın saldırıyı başlattığı saatlerde dünya piyasaları kapalıydı. Türkiye’de de bayram nedeniyle piyasalar kapalı bulunuyordu. Uzun bir aranın ardından bu sabah itibarıyla piyasalarda tekrar işlem başlayacak. Uzmanlar, bu gibi durumlarda panik işlem yapılmamasını tavsiye ediyor. Borsada bir miktar satış görülebileceğini, altında ise yükseliş olabileceğini öngören uzmanlar, kısa sürede piyasalarda dengenin oluşacağına dikkat çekiyor. Bugün altın, gümüş ve petrol fiyatları yakından takip edilecek. Analistler İran ile İsrail arasında doğrudan bir çatışmanın sürmesi halinde brent petrol fiyatlarının 100 doları aşabileceğini söylüyor (cuma günü 90 dolardı).
DEVAMI GELMEZSE ETKİSİ SINIRLI KALIR
TATİL SONRASI İLK TEST
Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdür Yardımcısı Halime Güçlü, piyasalarda olası gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “İran’ın İsrail’e karşı yapmış olduğu saldırı sonrası İran’ın ‘saldırının bu boyutta kalacağı’ açıklaması ve İsrail’in de buna uyarak saldırıların devamını getirmemesi durumunda, jeopolitik riskler sınırlı kalacaktır. Ramazan Bayramı’nda, ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentinin üzerinde olmasına rağmen, jeopolitik risklerin gölgesinde ons (31.1 gram) altın ve ons gümüşteki yükseliş devam etti. Cuma günü de ABD borsaları negatif kapanış yapmıştı. Bu gelişmeler neticesinde, yeni haftada Kızıldeniz üzerinden petrol ticaretinde aksama olması durumunda petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareket gözlenebilir.”
DENGELENME ARAYIŞI
Altın fiyatlarının mevcut bölgesel riskler sebebiyle yukarı yönlü bir açılış yapabileceğini belirten Güçlü, “Mevcut durumun stres seviyesi yükselmediği hâlde, fiyatlarda dengelenme görülebilir. Borsa İstanbul’da da bayramı arifesinde takas avantajı ile yaşanan yükselişin, kâr realizasyonu yaşanabilir. Bölgesel jeopolitik tansiyon yükselmezse dengelenmeyi BIST 100’de de görebiliriz. Dolar/ TL’de aşırı bir fiyatlama hareketi öngörülmüyor” dedi. Ons altın cuma günü 2 bin 344 dolar, gram 2 bin 438 liraydı.
- Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılacak
- Genç balerin Eylül Sıla odasında ölü bulundu, geriye soru işaretleri kaldı! Acılı baba ilk kez konuştu
- Meclis'teki 'kayyum' kavgası... CHP lideri Özel: İstenmeyen görüntüler
- Karısını uyurken öldüren kocadan 'otostop' itirafı!
- Hemşire Selen’in şüpheli ölümü! Anestezi uzmanı için istenen ceza belli oldu