Piyasalarda ‘Mehmet Şimşek’ etkisi
Yeni kabinede ekonomi yönetimi için adı son dönemde sıkça duyulan Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev alacağına dair haberler, Borsa İstanbul’da yükselişe neden oldu. Banka endeksi liderliğinde günü 5.114 puandan tamamlayan BIST’in yanı sıra kredi risk primi de geriledi.
Seçimlerin ardından ilk haftada yükselişlerin izlendiği Borsa İstanbul’da, haftanın son işlem günü de hareketli geçti. Cuma gününü yüzde 3.13 yükselişle 5.114 puandan tamamlayan BIST, öğle saatlerinde gelen Mehmet Şimşek haberlerinin de etkisiyle 5 bin seviyesinin üzerine çıktı. Kabinenin merakla takip edilen isimlerinden biri olan ve Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev alması beklenen Mehmet Şimşek’in etkisi sadece borsada değil Türkiye’nin risk priminde de görüldü. CDS primi 564 puana kadar çekildi. BIST 100’deki yükselişe ise banka endeksi liderlik etti. Dolar/TL’de ise gün içinde 20.90 seviyesi aşıldı; kapanışta dolar/TL 20.90, Euro/TL ise 22.47 oldu.
BEKLENTİ GERÇEKLEŞECEK Mİ
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi dünkü köşe yazısında, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul ettiğini yazdı. Selvi, “Mehmet Şimşek, Erdoğan’dan Merkez Bankası ve faiz güvencesi aldı, ekonomi yönetimini üstlenmeyi kabul etti” dedi. Mehmet Şimşek’in ekonomiyle ilgili tüm koordinasyonu üstleneceğini belirten Bloomberg’ün haberinde de Şimşek’in Cumhurbaşkanı Yardımcılığı yerine icracı bir görev üstlenmek istediği kaydedildi. Bu yüzden Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak kabineye gireceği öne sürüldü. Econs Kurucu Ortağı ve Ekonomist Ferhat Yükseltürk konuyla ilgili, “Son dönemde kur üzerinde baskı artmıştı, büyümeye yönelik inanılmaz ivme vardı, bunun da cari açık ve enflasyon dinamikleri üzerinde yarattığı bir baskı vardı. Mehmet Şimşek’in adı ortodoks (geleneksel) politikalara mı dönülüyor, yabancı yatırımcı gelir mi beklentisine neden oldu. Borsada da bunun fiyatlamasını gördük. Beklenti gerçekleşirse söz konusu hareket bir miktar daha ilerleyebilir. Önümüzdeki günlerde kredi ve faiz politikası önemli unsurlar olacak” dedi.
BEKLE GÖR POLİTİKASI
“Dolar/TL’de 23-25 bandına kademeli çıkış görebiliriz” diyen Yükseltürk, kur korumalı mevduat (KKM) için ise “2.3 trilyon liralık bir bakiye birikmiş durumda. Kısa vadede KKM’nin terkedilmeyeceğini düşünüyorum” diye konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü: “TCMB’nin kredilere yönelik aldığı önlemlerde ne gibi değişiklikler olacak, piyasa biraz buraya da odaklanacaktır. Yabancının, özellikle bankacılık sektörüne girişi de biraz bu durumla alakalı. Politikalar biraz daha sadeleşirse, yabancı girişi için olumlu konuşabiliriz ama şu aşamada değişim görmeden çok fazla yabancı girişi olacağını düşünmüyorum. Biraz daha bekle-gör politikası izlenecektir.”
TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ YÜKSELİŞTE
KÜRESEL piyasalarda haftanın en önemli verilerinden biri de ABD tarım dışı istihdam verisiydi. Dün yapılan açıklamaya göre, mayıs ayında tarım dışı istihdam 339 bin arttı; beklenti ise 195 bin artış yönündeydi. İşsizlik oranı ise mayıs ayında yüzde 3.7 olarak açıklandı. Veriyle birlikte faiz artırımına yönelik beklentilerde artış gözlenmedi. (Hürriyet)
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi