Piyasalardaki fırtına şimdilik dindi
Küresel pay piyasaları, ABD’de resesyon (durgunluk) endişelerinin hızla güçlenmesiyle haftabaşında görülen tarihi satış baskısının ardından dün toparlanma eğilimine girdi.
Gazete Haberi
Önceki gün yüzde 12.4’lük kayıpla son 37 yılın en sert düşüşünü yaşayan Japon Nikkei 225 endeksi dün, yüzde 10 artıya geçti. Bu toparlanma Avrupa piyasalarına da yansıdı. Önceki gün yüzde 3 düşen Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0.8, Almanya’da yüzde 2.7 azalan DAX 40 endeksi de yüzde 0.4 yükseldi.
BORSALAR HIZLI TOPARLANDI
Yine küresel satış dalgasından etkilenerek önceki gün iki kez devre kesen Borsa İstanbul, dün kayıplarının bir kısmını telafi ederek açılışta yüzde 2 artıya geçti ama günü az bir kayıpla 9 bin 881 puandan kapadı. ABD’de S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren ve ‘korku endeksi’ olarak da bilinen VIX Endeksi önceki gün 65.70 ile 4 yılın zirvesini görmüştü. Ancak piyasalardaki durulmanın ardından 38.57’ye geriledi. Pazartesi günü yüzde 18’e varan düşüş yaşayan Bitcoin ise dün yüzde 7 yükselerek 56 bin doları aştı.
YUMUŞAK İNİŞ SENARYOSU
Küresel piyasalardaki dalgalanmayla ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçici panik atağın merkez üssünün Japonya olmasına karşın yansımalarının global olduğunu söyledi. Bunu tetikleyen faktörün ABD’nin yumuşak inişi başaramaması yani bu ekonominin resesyona girme riski olduğuna işaret eden Şimşek, “Şu anda şirket, piyasa değerlemeleri oldukça şişkin. Eğer ekonomide yavaşlama olur, şirket kârlılıkları bunu destekleyici nitelikte olmazsa tabii ki bir düzeltme beklenebilir” diye konuştu.
TÜRKİYE NASIL ETKİLENİR?
Bakan Şimşek, gelişmelerin Türkiye’ye yansımalarına da dikkat çekti: “Küresel büyümede bir yavaşlama olacaksa bu, bir taraftan risk iştahını olumsuz etkiliyor, bizi de olumsuz etkiler ama beraberinde petrol, emtia fiyatları düşer. Nitekim petrol fiyatları düştü. Petroldeki düşüş, Türkiye ekonomisini cari açık ve enflasyon kanalıyla olumlu etkiler. Piyasalar Fed’in daha fazla ve hızlı faiz indireceğini öngörüyor. Küresel finansal koşulların gevşemesi Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin lehine. Çünkü fon akışını etkileyebilir.”
- İstanbul'da şehre inen kurt köpeklerle oynadı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar
- Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılacak
- Genç balerin Eylül Sıla odasında ölü bulundu, geriye soru işaretleri kaldı! Acılı baba ilk kez konuştu
- Meclis'teki 'kayyum' kavgası... CHP lideri Özel: İstenmeyen görüntüler