Poliçeler dijital olacak
Sigorta sektöründe kullanılan poliçelerin dijitale geçirilmesi için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Çevre duyarlılığı ile hareket eden sektörün yetkili kurumlarının üzerinde çalıştığı bu proje sonucunda yaklaşık 1.5 milyar adet A4 kağıdından tasarruf edilecek
Tüketici memnuniyetini her koşulda ön planda tutan sigorta sektörü aynı zamanda çevreye olan duyarlılığı ile de dikkat çekiyor. Sigorta poliçelerinin dijital ortama taşınması konusunda 2018 yılı başlarından itibaren Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Sigorta Denetleme Kurulu, Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) ve Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) nezdinde çalışma yürütülüyor. Hedefte ise e-arşiv komisyon belgesinin 1 Temmuz 2019, e-arşiv poliçenin ise 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçirilmesi var. “Eğer dijitale geçersek yılda 21 bin adet ağacın kesilmesini de önleyeceğiz” diyen TSB Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bozkurt, yılda kullanılan 1.5 milyar adet A4 kağıttan da tasarruf edileceğine dikkat çekti. Bozkurt, “Sektörde 60 milyon poliçe ve zeyillerle yılda 100 milyona ulaşıyoruz. Bunlar için yılda 1.5 milyar adet A4 kağıt tüketiyoruz. Bir ağaçtan ortalama 70 bin adet A4 kağıt üretiliyor. Yılda toplam ağaç tasarrufumuz yaklaşık 21 bin adet olacak. Her poliçeyi 15 sayfadan düşünün. Bu da yılda 1.5 milyar A4 kağıttan tasarruf anlamına geliyor” dedi.
Çalışmalar 7-8 aydır sürüyor
Konuyla ilgili çalışmalar 7-8 aydır devam ediyor. Maliye Bakanlığı ile konu hakkında görüştüklerini ve onlarında olumlu baktığını ifade eden Bozkurt, bu sürede yaşanan gelişmeleri ise şöyle aktardı: “Çalışma kamu tarafından da Sigorta Denetleme Kurulu ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün desteği ile yürütülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bazı alanlarda mevzuat değişikliklerinin yapılması gerekiyor. Ama gelinen noktada önümüzdeki temmuz ayının başından itibaren kesin değil ama kuvvetle muhtemel e-arşiv komisyon gider belgesi dijital olarak uygulanmaya başlayacak.”
SİGORTALIYA GETİRECEĞİ AVANTAJLAR
● Çok sayıda dökümana imza atma zorunluluğu ortadan kalkacak
● Fiziken saklamanın getirdiği kaybolma riski azalacak
● Dilediği zaman evraklarına dijital ortamda ulaşabilecek
● Bilgilendirme formlarını ve diğer belgeleri daha rahat bir şekilde inceleyebilecek.
SİGORTA ŞİRKETLERİNE GETİRECEĞİ FAYDALAR
● Fiziki arşiv ihtiyacı en aza inecek, arşiv maliyeti azalacak, müşteri onayları daha rahat takip edilebilecek.
● Kâğıt, zaman, emek, gönderi tasarrufu ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
SBM DE BU İŞİN MERKEZİ OLACAK
Bozkurt, bu uygulamada SBM’nin yeri hakkında ise şu bilgileri verdi: “Sigorta şirketlerinin düzenlemiş oldukları PDF poliçelerin önce SBM vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na gitmesini istiyoruz. SBM bizim yolumuz olacak. Onların arşivlenmesi, e-arşiv konusunda PDF’leri kendi bünyesinde tutup, sunma konusunda SBM hizmet verecek. Yani SBM burada merkez olacak. Bütün bunlar SBM arşivinde duracak. www.sbm.org.tr’ ye vatandaş olarak girdiğimde bütün poliçe bilgilerime ulaşabileceğim.”
- Narin Güran cinayetinde yeni deliller! İkinci duruşmaya sayılı gün kaldı
- Okul bahçesinden düşüp beyin kanaması geçirdi! Acılı anne: Çocuğumu ölüme terk etmişler
- TBMM Başkanı Kurtulmuş: Yeni bir dünya sistemi inşa edilmeli
- Bakırköy'de üst geçide sıkışan kamyonun sürücüsüne para cezası
- Taziye evinde çıkıp kavga sokağa taştı! 2 kişi yaralandı