EkonomiProgram çalışıyor enflasyon 3 ayda 23.5 puan düştü

Program çalışıyor enflasyon 3 ayda 23.5 puan düştü

Paylaş
Program çalışıyor enflasyon 3 ayda 23.5 puan düştü

CNN Türk’te yayınlanan ‘Hafta Sonu’ programında ekonomiye, enflasyon ve küresel gerilimlere yönelik değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Mali politikalarda disiplini elden bırakmıyoruz” dedi. Uygulanan ekonomik programın çalıştığını ve risklerin azaldığını ifade eden Yılmaz, dezenflasyon sürecine girildiğini belirterek, 3 ayda 23.5 puanlık düşüş olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2025’te olumlu ortama doğru gittiğini vurgulayan Yılmaz, doğrudan yatırımların artmasını beklediklerini kaydetti.

GÜVENİN GÖSTERGESİ

Haberin Devamı

Uluslararası kuruluşların not artışlarına ve Türkiye’nin risk primindeki (CDS) gerilemeye işaret eden Yılmaz, “İstikamet doğru olduğu sürece nereye doğru gittiğiniz netse trendi görüyorsanız programa olan güven pekişiyor” dedi. Maliye politikalarını değerlendirirken deprem faktörünün de göz ardı edilmemesi gerektiğini aktaran Cevdet Yılmaz, “14 milyon nüfusu etkileyen bir deprem, 2 yılda harcamalarımızı çekersek 2.5 trilyon lira kaynak ayırdık depreme” diye konuştu. Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

KALICI FİYAT İSTİKRARI DÖNEMİ

Adım adım 2026’yı hedefliyoruz. Tek haneli enflasyon, tek haneli faiz. Rahatlama aslında belli kalemlerde şimdiden başladı. Gelecek yılın ortalarında daha ciddi bir şekilde farklı bir ortam olacağına inanıyorum. 2026’da artık kalıcı fiyat istikrarı dönemi ama gelecek yıl bu zamanlar enflasyondan bugünkü kadar bahsetmeyeceğiz. Tek hanelere düşene kadar mücadelemizi de sürdürmeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

1.3 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİ

* Üç kıtanın ortasında lojistik avantajları olan, genç nüfusu olan bir ülkeden bahsediyoruz. Önümüzdeki dönemde yatırımların hızlanmasını bekliyoruz.
* Türkiye, küresel yatırımların yüzde 1’ini alır hale geldi. Hedefimiz ise bunu yüzde 1.5’e çıkarmak.
* Türkiye 2025’te olumlu ortama doğru gidiyor. Doğrudan yatırımların artmasını bekliyoruz. Türkiye, son 20 yılda 268 milyar dolar doğrudan yatırım aldı.
* Faizlerin düşmesi, dünya merkez bankaları, Fed’in kararı, Avrupa Merkez Bankası’nın girdiği eğilim… Küresel likiditenin arttığı bir döneme giriyoruz.
* Bu yıl 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomimiz olacak ve 15 bin dolar kişi başına geliri de aşacağız.

PİYASA KURU BELİRLER

* Dalgalı kur rejimimiz var. Piyasada döviz arzı ve talebiyle belirleniyor. Dalgalı kur rejimini uygulamaya devam edeceğiz. Spekülatif hadise yoksa piyasa kuru belirler.
* Yenilenebilir enerjiyi destekliyoruz. Su potansiyelimizi değerlendirmeye devam ediyoruz. Nükleer teknolojileri önemsiyoruz. Kaynakları doğru kullanmalıyız.
* Emtia fiyatları bizim lehimize, petrol başta olmak üzere düşüş oldu.

Haberin Devamı

DOĞRUDAN YATIRIMLAR

* 5.5 milyar dolar savunma sanayi ihracatımız. Bize parayla vermedikleri ürünleri biz dünyaya satıyoruz. Gerçek bağımsızlık teknolojik gücünüzle oluyor.
* Bölgemizde genel anlamda jeopolitik gerilimlerin yükseldiği dönemden geçiyoruz. Hepimizin yüreğini yakan manzaralar görüyoruz. Kadın, yaşlı, hasta demeden ağır saldırıyla insanlık suçu işleniyor. Netanyahu hükümeti soykırım suçlusu olarak sanık sandalyesinde.

MAZOT DESTEĞİ

* Ciddi mali disiplinle hareket ediyoruz. Mali politikalarda disiplini elden bırakmıyoruz. Verimlilik çok önemli, sulama projelerini önceliklendirdik. ‘Çiftçiye mazot desteği verilmeyecek’ diye dezenformasyonlar oldu. Tam aksine stratejik sektör olarak görüyoruz tarımı. Bunu daha planlı şekilde yapacağız. Enflasyon sepetinde gıdada eksi gördük. Olumlu seyir görmeye başladık.