Program işliyor faizler düşüyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Gazete haberi
NORMALLEŞME ORTAMI
Faiz oranlarının düşüş eğilimine girmesinin çok sevindirici olduğunu söyleyen Çakar, “Bu, uygulanan orta vadeli programın sonuç verdiğini, başarılı olduğunu, artık yavaş yavaş normalleşmeye ve daha düşük faiz ortamına, daha makul bir fiyat istikrarı ortamına doğru gittiğimizi gösterir” dedi.
EN ÇOK BANKALAR İSTER
Alpaslan Çakar, faizlerin düşüşünü en çok isteyen sektörlerden birisinin de bankacılık olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı: “Fiyat istikrarı olmadan finansal istikrar olmaz. Finansal istikrarı tesis etmeden makro ekonomik istikrarı tesis edemezsiniz. Makro ekonomik istikrar içerisindeki bir ülkede yatırım kararlarınızı daha rasyonel verirsiniz. Fizibiliteleriniz, projeksiyonlarınız daha rasyonel ve öngörülebilir olur. Bu yatırım kararları anlamına gelir.”
MEVDUAT VE KREDİ ETKİSİ
Bankacılık sektörünün ana fonlama kaynağının mevduat olduğunu belirten Çakar, “Mevduatın vadesi ortalama 60 gündür. Faiz oranlarının düşüşünde veya artışlarında bu 60 günde Türkiye’deki mevduat tekrar fonlanır. Ancak kredilerimizin vadesi 2 yılın üzerindedir. Politika faizlerinin düşmesi mevduat maliyetlerinin düşmesi anlamına gelir. Aslında uzun vadeli ve vadesi iki yıl üzerinden kredi faizleri onu biraz geriden takip edeceği için bizim net faiz marjlarımıza pozitif yansır. Bu senenin ikinci yarısı itibarıyla bankacılık sektörünün net faiz marjının geçmiş yıllara göre daha pozitife döneceğini söyleyebilirim” dedi.
YÜZDE 30 BÜYÜME BEKLENİYOR
Çakar’ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
* Enflasyon oranı geriledi, TL mevduatı arttı, bütçe açığı yüzde 9’dan yüzde 4.8’e düştü.
* Cari açık OVP’de öngörülen yüzde 2’lik oranın altına gerileyerek yüzde 1’in de altına indi.
* Merkez Bankası rezervleri swap dahil 71 milyar dolara yükseldi.
* 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 250’lere kadar düştü.
* Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin notunu bir yılda 2 derece birden artırdı.
* KKM’nin (kur korumalı mevduat) bankaların toplam mevduatı içerisindeki payı yüzde 5.3’e geriledi.
* Bankacılık sektörünün 2025 yılında yüzde 30 civarında büyümesi öngörülüyor.
* TL kredilerde yüzde 30, yabancı para kredilerde yüzde 10 civarında büyüme bekleniyor.
* Ziraat Bankası bugün itibarıyla 5.7 trilyon liralık büyüklüğe ulaştı.