Raporlama yapan şirketler etki yaratacak
Sürdürülebilir bir gelecek için şirketlerin ölçülebilir taahhütler vermesi ve şeffaf bir şekilde raporlaması önem taşıyor.
Gazete Haberi
GERÇEK İLERLEMEYİ GÖSTERİR
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD Türkiye) 7 yıldır PwC Türkiye iş birliğiyle, çatı örgütü Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Radley Yeldar tarafından geliştirilen metodoloji kapsamında oluşturduğu Reporting Matters Türkiye 2023 Raporu’nun sonuçları açıklandı. SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, etkili raporlama yapmanın, iklim kriziyle mücadelede gerçek ilerlemeyi göstermek adına iş dünyası için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
ÖLÇÜLEBİLİR TAAHHÜTLER
Sürdürülebilirlik yolculuğunda en önemli adımlardan birinin sürdürülebilirlik raporlaması olduğunu belirten Ediz Günsel, şunları söyledi: “Gerçek bir yeşil dönüşümün sağlanabilmesi için şirketlerin ölçülebilir taahhütler vermesi ve şeffaf bir şekilde raporlaması hem bilinirlik hem de örnek teşkil etmesi açısından kıymetli. Şeffaf raporlama, şirketleri yatırımcılar nezdinde de üst sıralara taşıyarak rekabette avantaj sağlıyor. Artık yalnız raporlama yapmak yeterli değil, şirketlerin etki yaratması gerekiyor.”
YENİ BİR DÖNEME GİRDİK
Ediz Günsel, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (TSRS) yayımlanmasının ve sürdürülebilirlik raporlarına denetim zorunluluğu getirilmesinin, kamu güveni ve şeffaflık oluşturulması açısından çok önemli gelişmeler olduğunu ifade ederek, KGK’nın raporlamalarda ilk yıldan geçerli olmak üzere güvenceyi zorunlu hale getirmesinin ülkemizde sürdürülebilirlik raporlamasında önemli bir yol kat edilmesi yönünden oldukça gurur verici bir gelişme olduğunu vurguladı.
3 BİN AMBALAJI DÖNÜŞTÜRECEK
Anne-bebek ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ebebek, sürdürülebilir gelecek için adımlar atıyor. Kategori 1 Doğrudan Sera Gazı Emisyonları’nı 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 25.1 azaltan ebebek, sürdürülebilirlik projelerine bugüne dek 3.5 milyon TL’yi aşan yatırım yaptı. 2030 yılına kadar katı atık üretimini önemli ölçüde azaltılmayı hedefleyen marka, ‘Ambalaj Geri Dönüşüm Kumbarası’, ‘baby me Deterjan Dolum İstasyonu’ ve ‘Benden Kardeşime Dönüşüm Sepeti’ projelerini yürütüyor.
DEPREM BÖLGESİNE
ebebek Grup CEO’su Halil Erdoğmuş, ebebek’ten satın alınan ambalajlı ürünlerin geri dönüştürülebildiğini belirterek, şunları söyledi: “Bugüne kadar 1887 adet ambalajı geri dönüştürdüğümüz projemizde yıl sonu hedefimiz 3 bin ambalajı geri dönüştürmek. Deterjan Dolum İstasyonu projesi ile 10 bin 68 plastik şişeyi çöp olmaktan kurtardık. Benden Kardeşime Dönüşüm Sepeti projesi ile de kullanılmayan bebek kıyafetleri ve oyuncaklarını topluyoruz. Toplanan 38 bin 734 adet ürünü, deprem bölgesindeki ihtiyaç sahibi bebekli ailelere gönderdik.”
YILDA 6 MİLYON TON KARBON EMİSYONUNU ENGELLİYOR
9 İLDE 17 TESİS
2017’den beri atık yönetimi ve enerji üretimi alanında faaliyet göstererek atıklara katma değer katan, iklim değişikliğiyle mücadele eden Biotrend, Türkiye genelinde biyogaz, biyokütle ve entegre atık yönetimi tesisleriyle faaliyet gösteriyor. 9 ilde toplam 17 tesisle 10 farklı faaliyet alanında işlem yapan Biotrend, kendisini ‘gezegenin sürdürülebilirlik departmanı’ olarak konumlandırıyor.
3.2 MİLYON TON EVSEL ATIK
Biotrend Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Doğan, yıllık 3.2 milyon ton evsel atığı işlediklerini, 6 milyon ton CO2 emisyonu engellediklerini söyledi. Doğan, “Biotrend, bugün 114.2 Mwe kurulu güce sahip. Şirket olarak, yıllık 6 milyon ton karbon emisyonunu engelleyerek, enerji sektöründe önemli bir oyuncu haline geldik. 2-2.5 milyon ton yıllık düzenli karbon sertifikası üretim kapasitemizle, 2022’nin son çeyreğinden 2024 yılının ilk yarısına kadar olan dönemde 7.3 milyon dolarlık karbon geliri elde ettik” diye konuştu.
PLASTİK İLERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ
Gelecek dönemde plastik ileri dönüşüm, buhar satışı, güneş enerjisi santralleri ve elektrik depolama gibi yeni yatırımlarla faaliyet alanını genişletmeyi hedeflediklerini anlatan Doğan, şöyle konuştu: “Honeywell UOP ile bir araya gelerek Türkiye’ye ilk plastik ileri dönüşüm tesisini kazandırmak için önemli bir adım attık. Yıllık 60 bin ton plastik atığı işleyecek tesis, 2027’nin yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçecek. Diğer yandan kimyasal ileri dönüşüm ve plastik kirliliğine yönelik Freepoint Eco-Systems ile bağlayıcı olmayan ön protokol imzaladık. Bu girişim ile Türkiye, Balkanlar ve Orta Asya’da yeni projeler geliştirmeyi ve yıllık 250 bin ton atık plastiği ileri dönüştürebilecek kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz.”
NAFTAYA ALTERNATİF
İzmir’deki nafta ikamesi geri dönüşüm tesisi yatırımı için 9 milyar liralık devlet desteği aldıklarını ifade eden Doğan, “Bu tesiste 118 bin ton ekonomik olarak geri kazanılamayan plastik atıklar, temizlenip, işlendikten sonra 60 bin ton kapasiteli ileri dönüşüm tesisinde işlenerek 55 bin ton piroliz yağı üretilecek. Üretilen piroliz yağı, plastik üretiminde nafta gibi doğal kaynaklara alternatif olarak kullanılabilecek. Bu sayede, nafta kullanımının azaltılmasına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunması amaçlanıyor” dedi.
TOPRAKSIZ SERADA ÜRETİM
Sürdürülebilirliğe olan bağlılıklarının somut bir örneği olan ‘topraksız cam sera’ projesinde önemli bir kilometre taşına ulaştıklarını anlatan İlhan Doğan, şunları söyledi: “Sivas’taki ‘Sivera’ markasıyla hayata geçirilen topraksız sera projesiyle, ilk domates hasadını gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attık. 54 bin metrekarelik alanda, yerden 1 metre yüksekte yetiştirilen domateslerle yerli pazara satış ve yurtdışına ihracat yapıyoruz. Bu sayede, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği hedeflerine bir adım daha yaklaştık.”
YEŞİL OFİS DİPLOMASI’NI YENİLEDİ
Yemeksepeti, ofis operasyonlarındaki çevresel etkisini azaltmak ve sürdürülebilir iş yapısını güçlendirmek am acıyla Yeşil Ofis Diploması’nı yeniledi. Karbon salımlarını azaltma yolunda önemli adımlar atan ve gıda israfını yüzde 13.2 düşüren Yemeksepeti, ofiste tek kullanımlık plastik kullanımını sonlandırdı. Yemeksepeti, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüme gönderilmesi konusunda iki yıldır başarılı projelere imza atıyor. Bu yıl özellikle gıda israfını azaltmaya odaklanan şirket, 986 kg kahve posasını ileri dönüştürerek yüzde 7’lik bir atık azaltma hedefini gerçekleştirdi.
BİYOÇEŞİTLİLİK İÇİN ÖDÜLLÜ YARIŞMA
Dünyanın geleceğine katkıda bulunmak için çalışan Çimko, çimento hammadde maden sahalarının rehabilitasyonu için fikir yarışması düzenleyecek. Çimko’nun faaliyet gösterdiği lokasyonlarda yer alan Gaziantep Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Bartın Üniversitesi’ni kapsayacak yarışmaya mühendislik, fen edebiyat, orman ve ziraat fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler yenilikçi fikirleriyle başvurabilecek. https://cimko.com.tr/proje-yarismasi-basvurusu/ linki üzerinden yapılan başvurular, 11 Kasım 2024’e kadar devam edecek. Yarışmanın kazananları 12 Aralık 2024 tarihinde açıklanacak. Birinci olan gruptaki her bir üyeye 50 bin TL, ikinci olan gruptaki her bir üyeye 30 bin TL ve üçüncü olan gruptaki her bir üyeye 10 bin TL ödül verilecek.
KARTON İÇECEK PAKETLEMEDE AKILLI ÇÖZÜM
Tetra Pak, insanı ve gezegeni korumaya yönelik yaklaşımı doğrultusunda yeni “Tetra Brik® Aseptic Ultra Edge” ürününü Türkiye pazarına sunuyor. Lojistik açısından elverişli, tutuş ve dökme yönünden kullanışlı, sürdürülebilirlik kimliğiyle güçlü olan Tetra Brik® Aseptic Ultra Edge; süt, meyve suyu ve bitki bazlı içecek paketlerinin ortam sıcaklığında dağıtımı için ideal bir seçenek sunuyor. Yeni ürünle ilgili değerlendirmelerde bulunan Tetra Pak Türkiye, İran, Kafkaslar ve Orta Asya Pazarlama Direktörü Gaye Atakan, “Gıdayı her yerde güvenli ve erişilebilir hale getirme kararlılığımızla iyi olanı koruma misyonumuzu sürdürüyoruz” dedi.
- Gelir vergisi tevkifat oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı
- İstanbul Avcılar'da korkutan deprem
- Lapa lapa kar yağışları ve gök gürültülü sağanaklar geliyor! Meteoroloji son hava durumu raporu ile illeri uyardı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa geç kalmış bir ihtiyaç
- Bakan Tunç: Anayasamızın maddeleri arasındaki çelişkiler birtakım problemlere yol açıyor