Risk primindeki düşüşle yıllık 7 milyar dolar tasarruf
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sabancı Üniversitesi’nin ‘Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek’ temasıyla düzenlediği IICEC Konferansı’nda, Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Gazete haberi
TEMEL AMAÇ FİYAT İSTİKRARI
Türkiye’de ciddi bir enflasyon ve hayat pahalılığı sorunu olduğunu ve Orta Vadeli Programın (OVP) en temel hedefinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ifade eden Şimşek, “2024’te enflasyon yüksek diyebilirsiniz, doğru ama yılın başında enflasyon yüzde 65 idi. Yılı yüzde 44-45 ile kapatırsak 20 puana yakın düşüş olacak ve bu kötü bir düşüş değil” diye konuştu.
KUR HEDEFİMİZ YOK OLAMAZ DA
Kur korumalı mevduattan (KKM) çıkışın sürdüğünü belirten Şimşek, “TL’nin toplam mevduattaki payı yüzde 32’den yüzde 58’e çıktı, bu ciddi bir kazanım, bunu devam ettirmemiz lazım. Ülkemizin risk primi (CDS) bize benzer ülkelere göre 10-11 kat daha hızlı düştü. Bir program olmazsa, bu programın bir karşılığı olmazsa gerçekten bu olabilir miydi? 5 yıllık CDS’lerdeki bu düşüş böyle devam ederse, ki bence daha iyi olacak, yıllık 7 milyar dolar dış borç faizinden tasarruf sağlayacağız” dedi. Şimşek kurla ilgili de “Piyasalara şu mesajı verebilirim, bizim ne üstü örtük ne de açık bir kur hedefimiz yok, olamaz da zaten” dedi.
EKONOMİDE GEÇİCİ YAVAŞLAMA
Öte yandan Türkiye’nin kamu borcunun gelişmekte olan ülkelere göre düşük olduğuna dikkati çeken Şimşek, “Biliyorum vatandaşımızın hayat pahalılığından şikayeti var, sanayicimizin bazı şikayetleri var, merak etmeyin sizleri duyuyoruz, ihmal etmiyoruz. Kısa vadede ekonomide geçici bir yavaşlama var ama uzun vadede hiçbir tereddüt yok” diye belirtti. OVP’nin nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı olduğunu anlatan Şimşek, bunun için temel eksenlerin fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm olduğunu söyledi.