Sanayiciler 24 saat mesaide
Türkiye 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin açtığı yaraları sarmak için seferber olurken, Türk sanayicileri de afetzedelere yardım için harekete geçti.
Depremzedelerin ihtiyaçlarına yönelik üretimlerine hız kazandıran sanayicilerin oluşturduğu yardım koridoruyla, önem sırasına göre malzeme ve ekipmanlar deprem bölgesine ulaştırılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen faaliyetlerde, organize sanayi bölgeleri yönetimleri, sanayiciler ve KOBİ’ler bir arada hareket ederek yardımları, ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor.
KONTEYNERLER KARAVAN OLDU
Çadır ve konteyner üreticileriyle irtibata geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönetimindeki kriz merkezi, Türkiye’nin dört bir yanındaki sanayi kuruluşlarından malzemeleri bölgeye gönderiyor. Ayrıca, çadır ve konteyner üretimi yapmayan ancak bunlar ile keçe ve metal gibi malzemeleri üretebilecek kapasiteye sahip sanayiciler de bu alana yönlendiriliyor. Bu kapsamda 1 milyonun üzerinde battaniye deprem bölgesine sevk edilirken, sanayicilerin destekleriyle bölgeye içinde mutfak ve tuvaletlerin de bulunduğu ofis tipi konteynerler kurulmaya başlandı. Karavana dönüştürülmüş TIR ve konteynerler de bölgeye ulaştırıldı.
ÜRETİM HATLARI TAHSİS EDİLDİ
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile kriz masası koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, OSB’lerin üretim hatları afetzedelerin barınma ve ısınma ihtiyaçları için tahsis edildi. Her türlü konteyner ve çadır, soba ve diğer ısıtıcı malzeme teminleri için Türkiye’nin dört bir yanındaki OSB’ler, depremin ilk anlarından itibaren 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaya başladı. 10 bine yakın jeneratörün büyük bölümü bölgeye dağıtılırken, sanayicilerden temin edilen 90 bini aşkın ısıtıcı da peyderpey ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
İLK GÜNDEN BERİ AFET BÖLGESİNDE
OYAK, afetin ilk gününden itibaren depremzedelerin yardımına koştu. OYAK Kriz Koordinasyon Merkezi üzerinden AFAD ve yetkili birimlerle koordine olan OYAK’ın grup şirketleri çalışanlarından oluşan 350 kişilik ekip afet bölgesinde arama-kurtarma faaliyetlerinde görev alıyor. Bölgeye kaydırılan kamyon, vinç, iş makinesi, ambulans, itfaiye gibi 70’e yakın aracı teknik personelleriyle birlikte resmî kurumların koordinesinde görev yapıyor. Şu ana kadar 5.3 milyon litre akaryakıt ve motorin ile 31 bin 500 adet tüp bölgeye sevk edildi. Ayrıca 1.3 milyon adet tıbbi malzeme ile gıda, hijyen ve kıyafetten oluşan 46 bin koli bölgeye ulaştırıldı. Sadece OYAK çalışanlarının gönüllü desteğiyle hazırlanarak 6 TIR’a ulaşan bağış kolileri depremzedelere gönderildi.
LİMAK ŞİRKETLER GRUBU, Hatay’da 4 bin kişinin barınabileceği konteyner kent kurulumuna başladı. 2 hafta içinde altyapıları ile birlikte tamamlanacak. Yatak, battaniye, ısınma, elektrik, sıcak su, banyo ve tuvalet gibi altyapı hizmetleri de Limak tarafından sağlanacak olan konteyner kentlerin sayısı önümüzdeki günlerde daha da artırılacak.
SEPHORA TÜRKİYE, depremzedelerin acil ihtiyaçları için 6 milyon TL bağışladı.
ALPEDO KERVAN LEZZET GRUBU, Kahramanmaraş’ta 5 bin kişilik çadır kent kuracağını açıkladı.
HAYVANLARI, DOĞAYI, İNSANLARI KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞI (HAYDİKO), köylerdeki büyük ve küçük baş hayvanlara yem desteği sağlamak üzere yardım kampanyası başlattı.
1000 KONUT BAĞIŞLADI
BAYKAR, depremzedelerin barınma ihtiyacını kalıcı bir şekilde karşılamak için 1000 konut bağışladı. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Baykar’ın yaptığı toplam yardım miktarının 1 milyar 855 milyon TL’ye ulaştığını söyledi. Baykar ayrıca, 2 bin afetzedenin yaşayabileceği konteyner kent kuracak.
*****
ŞİŞECAM, yaşam konteyneri, jeneratör, çadır, soba, kışlık kıyafet-ayakkabı bulunan teknik ve insani yardımları içeren 35 TIR’ı bölgeye ulaştırdı. 122 adet mobil tuvalet yardımı yaptı. Mersin tesisinde misafirhane ve Adana işletmesinde 200 kişilik konaklama alanı hazırladı. Bugüne kadar yapılan ayni yardımların toplamı 20 milyon TL’yi aştı.
*****
DOĞUŞ GRUBU, bölgedeki istasyonlarını barınma amaçlı olarak depremzedelere açarken, sıcak gıda, su ve diğer yemek servisleri için malzeme ve ekipman sağladı. Doğuş İnşaat da vinçli kamyon, ekskavatör, binek araçlar, jeneratörler ve konteynerlerini bölgelere ulaştırdı. Doğuş Otomotiv de bölgedeki yetkili satıcı binalarının barınma amaçlı kullanılması için çalışmalara başladı.
EMİRATES, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım taşımak için insani hava köprüsü kuruyor. Uçuşların, battaniye, çadır, tıbbi malzeme ve diğer insani ürünlerden oluşan yaklaşık 100 tonluk acil yardım ürünü taşıması planlanıyor. Emirates SkyCargo, iki hafta boyunca İstanbul’a gerçekleştirdiği günlük seferlerde yaklaşık 100 ton insani yardım ürünü için kargo alanı ayırmayı planlıyor.
*****
MAPFRE SİGORTA işbirliğinde sosyal sorumluluk projeleri yürüten Fundación Mapfre, global bir bağış kampanyası başlattı. Buna göre kurum, yapılan her bağış karşılığında aynı miktarda bağış yapıyor. Bağışta bulunmak isteyenler www.fundacionmapfre.org adresinden yardımda bulunabiliyor.
ÇADIRLAR YANGINA DAYANIKLI MALZEMEDEN OLMALI
Bir yandan depremzedeler için çadır kentler kurulurken, bir yandan da uzmanlar çadırlarda yangın riskine karşı uyarıda bulunmaya başladı. Olası yangını söndürmek için çadır dışında mutlaka bir kova su bulundurulması gerektiğini söyleyen İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, “Afet çadırları yangına dayanıklı malzemelerden imal edilmeli” dedi. Diğer öneriler ise şöyle:
- Çadır dışına kaçış yolu her zaman açık tutulmalı ve engel bulunmamalı.
- Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalı.
- Çadır içinde ve dibinde kesinlikle sigara kullanılmamalı.
- Soba ve ateşli aletler nitelikli sabitlenmeli.
- Kazdıkları kuyuya düştüler! Şehrin göbeğinde define aradılar
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan Çetesi açıklaması: Örgüt fiilen 26 Nisan tarihinde çökertildi
- 'Fon' dolandırıcılığına ilişkin yeni iddianame! Hakan Ateş ve Mehmet Aydoğdu'nun 240 yıl hapsi istendi
- Mavi Vatan'da tarihi an! Selçuk Bayraktar yeni görüntüler paylaştı
- 332 hakim ve savcının görev yeri değişti