EkonomiŞarj ünitesi için çoğunluk yetecek

Şarj ünitesi için çoğunluk yetecek

Paylaş
Şarj ünitesi için çoğunluk yetecek

Türkiye genelinde elektrikli araçların satışı her geçen gün artıyor. Bu yılın ocak-haziran döneminde elektrikli otomobil satışları 39 bin 405 adetle toplam pazardan yüzde 8.5 pay aldı.

Alışveriş merkezlerinde, benzin istasyonlarında, şehirler arası dinlenme tesislerinde, otellerde ve şehirlerin yoğun noktalarında şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artsa da çoğu araç sahibi binasının otoparkında da aracını şarj etmek istiyor. Ancak kat maliklerinden genellikle olumsuz yanıt alıyorlar.

Haberin Devamı

BEŞTE DÖRT KAPSAMI DIŞINDA

Son dönemde artan sorular ve şikayetler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da bir açıklama yaparak binalarda ve sitelerde şarj istasyonu kurulumuna açıklık getirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, elektrikli araç şarj ünitelerinin inşai faaliyete konu olmadığı ve ruhsat gerektiren bir yapı olmadığı vurgulanarak, kurulum işlemlerinde kat maliklerinin beşte dördünün rızasının aranmasına gerek bulunmadığı ifade edildi. Açıklamaya göre, şarj üniteleri kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar ile kurulabilecek.

ELEKTRİK KURUMU ONAYI GEREKECEK

Şarj istasyonları kurulurken, ilgili elektrik kurumundan ‘olumlu’ görüşünün alınması ve Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile elektrikle ilgili diğer mevzuatlara uyulması ve Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne göre uygulama yapılması gerekiyor. Bakanlığın bu kararı, sadece kat maliklerinin kullanımına özel şarj üniteleri için geçerli. Kat malikleri haricinde, site veya apartman dışına hizmet vermeye yönelik bir ticari işletme amacıyla kurulacak istasyonlar bu şartların dışında olacak.

Haberin Devamı

OTOPARK TAHSİSLİYSE VE TESİSATI DEĞIŞTİRMİYORSA...

Açıklamaya göre, ortak alan kapsamında olmayıp, bağımsız bölümlerin eklentisi niteliğinde olan otoparklarda ise mevcut olan elektrik tesisatını değiştirmeden, bağlantı yapılmadan kurulacak olan şarj ünitelerinin kurulumu için diğer bağımsız bölümler ve ortak alanları etkilememek kaydı ile kat malikleri kurulu kararı alınmasına gerek bulunmuyor.