EkonomiŞarjda devler yarışı

Şarjda devler yarışı

Paylaş
Şarjda devler yarışı

Elektrikli araçların şarj istasyonu tarafında ciddi yatırım hareketliliği yaşanıyor. Şu an 180 adet lisans alan firma var. Ancak ilk 5’e girmek için ciddi yatırımlar gerekiyor. ‘En Yakıt’ markasıyla pazarda yer alan Akcan Holding Başkan Vekili Özcan Akcan, “Sektörde konsolidasyonlar yaşanacak. Biz hızlı büyüyüp, daha güçlü konuma geleceğiz” dedi.

Türkiye’de üç yıl önce 10 bin adetlerde olan elektrikli araç satışı, bugün 100 binleri aştı. 2024 yılı sonunda bu rakamın 200 bine, beş yıl içinde ise 1.5 milyona yükselmesi öngörülüyor. Bu ilerlemede elbette yerli otomobil Togg’un ve teşvikte yeni bir kapı aralanan Çinli üreticilerin etkileri büyük. Bu hızlı büyüme, elektrikli araç şarj altyapısına olan ihtiyacı artırarak, şarj istasyonu sektöründe büyük bir hareketliliğe yol açmış durumda.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ OLAN ZAMAN

En Yakıt markasıyla pazara iddialı bir girişi yapan Akcan Holding Başkan Vekili Özcan Akcan, sektörünün durumuna ilişkin bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı yaptı. Akcan, ülke genelinde 142 istasyona sahip olduklarını belirterek, “Bu rakamı yılsonuna kadar 300 adede çıkaracağız. EPDK’dan 1 numaralı lisansı alarak işe başladık. Türkiye’de şu anda 180 adet civarı lisans alan firma var. Bunlar içerisinde tüm ağının hepsi 180 kw. olan tek şirketiz. Bu sistemin oldukça hızlı şarj süresi var. Diğer firmalar AC cihaz da kullanıyor. O zaman 5-6 saat beklenebiliyor” dedi.

HEDEF İLK 5’E GİRMEK

Önümüzdeki dönemlerde sektörde konsolidasyon yaşanacağına dikkat çeken Akcan, şunları söyledi: “180’li rakamlar, 30-35’lere kadar düşülebilir. En Yakıt olarak bu maratonda ilk 5 içerisinde olmak istiyoruz. Şu an ilk 10’dayız. Sadece cihazlar için değil, arkadaki trafolar için de yatırım gerekiyor. Bunun için cihaz başına 30 bin Euro’luk bedeller var. Trafoyla beraber 65 bin Euro’yu buluyor. Yaptığımız hesaplara göre toplamda 50 milyon Euro civarı yatırım yapan lisanslı firmalar, ilk 5 içinde ayakta kalacaklar.”

Haberin Devamı

THY İLE MİL ANLAŞMASI

İlk 5’te olacak firmanın en az 800 cihazının olması gerektiğini ifade eden Akcan, şu bilgileri verdi: “Hepsi DC (doğru akım) olmalı. İkinci 5 için de 450 civarı cihaz şart. İlk 10’daki yerimizi koruyacağız. 35 yıllık akaryakıt tecrübemizden dolayı 60 bin aracı yönetiyoruz. Beklentileri biliyoruz. Bu yıl THY ile Miles&Miles program ortağı olduk. Classic ve Classic Plus iseniz 1 mil, Elit ve Elit Plus üyesiyseniz 1.5 mil kazanıyorsunuz. Bunun için Mobil En Yakıt uygulamasında TK numaranızı işlemeniz yeterli.”

ARACI TANIYAN SİSTEM

En-ix teknolojisini (aracı ve kullanıcıyı tanıyan sistem) kullandıklarına da vurgu yapan Özcan Akcan, “Daha pratik ve daha güvenli. Uygulamayı indirip, araç bilgilerinizi giriyorsunuz, kredi kartı tanımlıyorsunuz ve teknolojimizi kullanabiliyorsunuz. Şarj kablosuyla aracınızı tanıyoruz ve otomatik şarj başlıyor. Taşıt tanıma da geçerli. Öncesinde rezervasyon da yapabiliyorsunuz. Bizim uygulamamız üzerinde 7/24 canlı destek ekibimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı