EkonomiSavunmada rekor

Savunmada rekor

Paylaş
Savunmada rekor

Türkiye savunma sanayii 12 milyar dolarlık üretim hacmiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Yılda 3 milyar dolar Ar- Ge harcaması yapılan sektörde 100 bin kişi çalışıyor. İhracatta bu yılki hedef 6.5 milyar dolar. Yerlilik oranı yüzde 80’e ulaştı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul tarafından düzenlenen ‘Savunma Sanayii Buluşmaları’nın altıncısı dün gerçekleştirildi. Açılışta konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO 500’deki savunma sanayii firma sayısının 2023’te 22’ye ulaştığını belirterek, “Savunma Sanayii Başkanlığı verilerine göre 2002-2023 yılları arasında sektörün ihracat hacmi 22 kat artarak 5.5 milyar doları geçti. Bu yılın ilk 11 ayında ise 5.7 milyar dolarlık ihracatla geçen yılın performansını aşmış durumdayız. Sektördeki yerlilik oranının da yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkmış olması gurur verici” dedi.

Haberin Devamı

YERLİ MÜHENDİSLİK GÜCÜ

Bahçıvan, dünyanın ilk 100 firması sıralamasında Türkiye’den 2024 yılında 5 değerli firmanın yer aldığına da dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Rekabetin çok yoğun olduğu küresel arenada, ülkemiz savunma sanayii sektörünün büyük bir ivme ile yükselmesi, yetişmiş güçlü insan kaynağı, değerli mühendislerimiz ile dünya standartlarında bir üretim yetkinliğimiz olduğuna işaret ediyor. Hepsinden önemlisi ise teknolojiyi kendi kaynaklarımızla geliştirebilmek, dışarıya bağımlı olmamak. Savunma sanayimiz buna çok iyi bir örnek teşkil ediyor.”

KOBİ’LERİN ETKİSİ BÜYÜK

SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci de, SAHA İstanbul olarak platform ve alt yüklenici firmaları KOBİ’ler ile bir araya getirerek iş geliştirmeleri için zemin hazırladıklarını söyledi. İkinci, “Savunma sanayisinin toplam üretim hacmini 20 yıl içerisinde 1 milyar dolardan 12 milyar dolara taşımayı başardık. İhracatta da bu yıl 6.5 milyar dolar gibi bir seviyeye ulaşmak istiyoruz. Sektörümüzdeki istihdam sayısı 20 yıl önce 9 binlerdeyken şu anda 100 bin rakamlarına ulaşmış durumda” diye konuştu.

Haberin Devamı

AR-GE’YE 3 MİLYAR DOLAR

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar ise Ar-Ge’ye yılda yaklaşık 3 milyar dolar harcadıklarını belirterek, “Geçen yıl sektörün cirosu 15 milyar doları buldu. 185’ten fazla ülkeye bugüne kadar 250’nin üzerinde farklı kalemde ürün ihracatı yapıldı. Halihazırda savunma Sanayisi Başkanlığı olarak proje portföyünün büyüklüğü 100 milyar dolar mertebesinde. Bu imzaladığımız, imzalayacağımız ve planladığımız projeler anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

2 BİN GÖRÜŞME YAPILDI

Savunma Sanayii Buluşmaları kapsamında Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması da gerçekleştirildi. Buluşmada, AFGM, ASELSAN, ASFAT, ASPİLSAN, Baykar, BMC Power, FNSS, HAVELSAN, İŞBİR Elektrik, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), Otokar, ROKETSAN, STM, TAİS, TEI, TUSAŞ, TGM ve TÜBİTAK SAGE yer aldı. Toplam 18 ana yüklenici firmanın 70 masa ile katılım sağladığı etkinliğe SAHA İstanbul üyesi 500’den fazla firma iştirak etti. Buluşmalarda 2 binden fazla görüşme gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında ayrıca ‘Teknoloji, Gelişim ve İş birliği Perspektifinden Türk Savunma Sanayisine Bakış” başlıklı panel de düzenlendi.

Haberin Devamı