EkonomiSembolik krediyle konutta riske önlem

Sembolik krediyle konutta riske önlem

Paylaş
Sembolik krediyle konutta riske önlem

Kredi faizlerinin yüksek olduğu bu günlerde konut satın alanların büyük bölümü nakit birikimleriyle işlem yapıyor.

Bu yılın ocak-nisan döneminde geçen yıla göre yüzde 57 azalışla 34 bin 693 konut krediyle satıldı. Toplam konut satışı ise 355 bin 173. Yani, satılan konutların yalnızca yüzde 10’u için kredi kullanılıyor. Ancak yeterli seviyede alım gücüne sahip olanlar bile sembolik miktarlar için banka kredisine başvurmaya başladı. Sebebi, deprem korkusu…

Haberin Devamı

NAKIT SORUNU OLMASA DA

Emart Gayrimenkul Kurucusu Arzu Turan, nakit sorunu olmayanların da banka kredisine başvurduğunu belirterek, nedenini şöyle açıkladı: “Örneğin 30 milyon liralık bir daireyi alacak kişi sadece 100 bin veya 200 bin TL kredi kullanacağını söyleyebiliyor. Başlarda şaşırtıcı görünen bu durumun gerekçesini dinlediğimizde mantıklı bir temele oturduğunu görüyoruz. Kredi nedeniyle banka, kapsamlı bir ekspertiz raporu hazırlıyor ve böylece her türlü risk de ortaya çıkmış oluyor.”

ÖZELLİKLE ESKİ BİNALARDA

Banka eksperinin binanın ruhsatı, yapı kullanım belgesi, imar durumu, projeye uyumlu olup olmadığı, çevresel özellikleri, üzerinde icra veya haciz gibi kısıtlayıcı şerhlerin bulunup bulunmadığı ve depreme dayanıklı olup olmadığı konularını incelediğini anlatan Turan, “Ekspertiz incelemesi aslında banka ve dolayısıyla kredi kullanacak kişi açısından da riskleri ortaya çıkarıyor. Özellikle eski binalarda tüm bu araştırmalarla uğraşmak istemeyen alıcıların sembolik miktarlarda kredi kullanımına gittiğini görebiliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HERKES SATARKEN ALANLARIN DÖNEMİ

Şu anda gerçek alıcıların sahaya çıktığını anlatan Turan, “Krizleri fırsat olarak görenler alım yapıyor çünkü uzun süredir satışta konutu olanlar fiyatları hızla aşağıya çekmeye başladı. Paraya ulaşımın zorlaşması, potansiyel alıcı sayısını ve buna bağlı olarak fiyatları da düşürdü. Herkes alıyorken satan veya herkes satıyorken alanların dönemini yaşıyoruz” diye konuştu. Dövizin kazandırmaması, mevduat faizlerinde enflasyonla doğru orantılı olarak yılın ikinci yarısından sonra düşüş beklentisi olması doğrudan emlak piyasasına yansıyor. Turan, “Yatırımcı olarak gayrimenkul alımı yapmak isteyenler ortaya çıkan fırsatları değerlendiriyor. Konut fiyatlarında son dönemde yüzde 30’lara varan indirimler görüyoruz.”

PİYASANIN YILDIZI ARSA

Arsa veya tarla fiyatlarında hiç gerileme olmadığını vurgulayan Turan, şunları söyledi: “Konutta deprem, kur, kredi imkanları gibi faktörler çok etkili olabiliyorken arsada bu unsurlar çok fazla belirleyici olmuyor. Tiny house olanağı, organik tarım eğilimleri ve iklim değişikliği gibi sebepler insanları toprağa yönlendiriyor. Emlaktaki yıldızın açık ara toprak olduğunu söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı