EkonomiSezon fırsatları! Eylülde alışveriş bir başka

Sezon fırsatları! Eylülde alışveriş bir başka

Paylaş
Sezon fırsatları! Eylülde alışveriş bir başka

Alışverişte bütçeye en uygun ürünler genelde mevsim geçişlerinde satışa sunuluyor. Bir de yıl sonu yaklaştıkça indirimlerin dozu artıyor. İşte eylül ayı tam böyle bir döneme işaret ediyor. Sezon finallerinin yapıldığı, artık rafların soğuk hava esintileriyle donatılmaya başlayacağı bir zamanı yaşıyoruz. Dolayısıyla firmalar sezon ürünlerinde peş peşe indirimleri devreye aldı. Sadece tekstilde değil neredeyse tüm sektörlerde benzer durum gözleniyor. Etiketi takip eden cebini sıcak tutar!

Bir mağazada ne kadar indirim olduğunu öğrenmek için mutlaka mağazadan içeri girin ve satış danışmanından bilgi alın. Vitrinde gördüğünüz fiyatlardan çok daha avantajlı kampanyaları satış danışmanından öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

STOK MALİYETİ DE ETKİLİ

Hesaplı alışveriş için doğru zamanlama olmazsa olmaz. Markalar sezon başlarında ürünlerine en yüksek fiyat etiketini koyar. Sonrasında fiyatta ibre aşağı döner. Bir başka ifadeyle sezon başında alışveriş yapanın cebinden fazla para çıkar. Özellikle giyim sektöründe bu fiyat stratejisi uygulanır. Çünkü çoğu perakendeci yeni sezona geçmiş sezonun ürünleriyle girmek istemez. Ayrıca kalan ürünlerin stok maliyetinin yüksek olduğunu da çok iyi bilir. Dolayısıyla elindeki yazlık ürünlerini kış ayına taşımak istemez ve peş peşe indirim yapar, maliyetine satışları göz ardı etmez. Eylül ayı bu açıdan büyük fırsatlar sunar.

NAKİT İHTİYACI TETİKLİYOR

Bugün nereye kafanızı çevirseniz mağazaların indirim yarışına başladığını görürsünüz. Bazı mağazalar seçili ürünlerde yüzde 70’e varan indirimler düzenlerken bazıları da ‘Bitiriyoruz’ sloganıyla tüm ürünlerde farklı oranlarda indirim uyguluyor. Mobilya, yapı market ürünleri, kamp malzemeleri, kıyafetler, tatil paketleri, beyaz eşya... Hemen hemen tüm sektörlerde benzer hareketler söz konusu. Bu dönemde mevsimselliğin yanında ayrıca alınan önlemlerle tüketimde başlayan yavaşlama da firmaların nakit ihtiyacı nedeniyle indirimde agresif davranmasına neden olabiliyor. Özetle ihtiyacınız olan ve gelecekte ihtiyacınız olacak ürünleri almak için en uygun zamanlara girildi.

Haberin Devamı

UCUZLUK BAŞINIZI DÖNDÜRMESİN

Alışverişte ‘ihtiyaç’ ve ‘istek’ ikilemi her zaman tüketicilerin kafasını karıştırır. Ancak tasarruf için daha dikkat edilmesi gereken bir dönemden geçerken ihtiyaç dışı ürünlere odaklanmamak gerekiyor. İndirim sezonu gözleri ve zihinleri esir alır. Hiç hesapta olmayan ürünlere odaklanmanıza veya daha fazla ürün alma isteğinin oluşmasına neden olur. Dolayısıyla gereksiz ve bütçeyi aşan alışveriş riski artar. İstekleri ertelerken, ihtiyaç olan ürünlerin de bir an önce alınmasında fayda var. Çünkü enflasyon ve maliyet etkisiyle bir süre sonra o ürünün fiyatında da artışlar görülebilir.

Sezon fırsatları Eylülde alışveriş bir başka

ODANIZ SERİN CEBİNİZ SICAK KALSIN

Yaz aylarının vazgeçilmezi klima, derin dondurucu, buzdolabı gibi cihazlar sezon etkisiyle daha pahalı olurken, havaların serinlenmesiyle bu cihazlara ihtiyaç azaldıkça fiyatlar aşağı geliyor. Bu ay itibarıyla özellikle e-ticaret sitelerinden ihtiyaç olan bu ürünlerin fiyatları yakından takip edilmeli.

Haberin Devamı

EN UYGUNU SABAH SAATLERİ

Alışverişte hem zaman kazanmak hem de istediğiniz ürünleri bulmak istiyorsanız mağazaların açılış saatlerini tercih edin. Sabah saatlerinde reyonlar dolu ve düzgün, mağaza ise boş olur. Rahat rahat seçim yaparken kabinlerde de sıra olmadan deneme imkanı bulursunuz. Zamandan da tasarruf edersiniz.

Sezon fırsatları Eylülde alışveriş bir başka

AYAKKABIDA YAZ FINALİ

Sneaker, spor ayakkabı, sandalet, terlik... İşte bu ürünlere ihtiyacınız varsa sezon finali yapan mağazalara uğramalısınız. Ayakkabı mağazalarında yüzde 50’ye varan indirimli ürünleri yakalayabilirsiniz. Ya da vaktiniz yoksa internet sitelerinde kısa bir araştırma yapmak indirimler hakkında size fikir verecektir.

YAPI MARKETLERİNİ RADARINIZA ALIN

İnşaat sektöründe faaliyetlerin hızlandığı yaz döneminde yapı market ve hırdavat ürünlerinin fiyatları talebe bağlı yükselebiliyor. Şu sıralar matkap, vida setleri, musluk, evye, boya, avize, tente, dolap, aydınlatma ürünleri gibi onlarca üründe hatırı sayılır indirimler görmek mümkün. Bahçe ürünlerini de sezon sonu fırsatlarıyla yakalayabilirsiniz. Özellikle firmaların online alışveriş mecralarında indirimler daha çok dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Sezon fırsatları Eylülde alışveriş bir başka

MOBİLYADA DÜĞÜN ETKİSİ AZALIYOR

Yılda yaklaşık 600 bin çift evleniyor. Düğünler de ilkbahar ve yaz döneminde yapılıyor. Yani çeyizlere genelde son 5-6 ayda yoğun talep oldu. Mobilya, züccaciye, ev tekstili gibi ürünlerde de sonbahara doğru talep azaldığından kampanyalar hızlanıyor. Şimdiden mobilya sektöründe yüzde 25-30 indirimleri görmek mümkün. Ayrıca okullar açılırken öğrencilere özel mobilya ürünlerinde indirimler uygulanıyor. Mutfak ürünlerinde ise indirimler yüzde 50’ye ulaşıyor. Ayrıca bahçe mobilyalarında da indirimler var.

Sezon fırsatları Eylülde alışveriş bir başka

OKUL HAZIRLIĞINDA SEÇENEK ÇOK

Çanta, defter, kalem, silgi, boya, ayakkabı, çocuk kıyafetleri... Onlarca kalemde velileri zorlayan harcamaların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ama bu dönemin de fırsatlarını yok sayamayız. Market, kırtasiye ve online pazaryerlerinde aynı marka ürünü farklı fiyatlara bulmak mümkün. Dolayısıyla dikkatli araştırma yaparak örneğin 85 lira olan 96 sayfa bir büyük boy çizgili defteri 35 liraya alabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

KAMP MALZEMELERİ

Kamp çadırı, uyku tulumu, mangal, rejisör sandalyesi gibi çoğu dış mekan ürünlerinde çok avantajlı sezon indirimlerini yakalayabilirsiniz. Şimdiden yüzde 20’ye varan indirimler bulmak mümkün.

KARTA TAKSİT FIRSATI

Son dönemde kartla alışverişte taksit sayısı bir hayli azaldı. Taksit sayısı azalmakla birlikte vade farkı da uygulanıyor. Hatta 2 taksite vade farkı uygulayan mağazalar var. İşte bu noktada hem indirim yapan hem de vade farksız taksiti uzun tutan mecraları tercih etmekte fayda var. Tabii kart kullananların borcunu da geciktirmemesi gerekiyor. Çünkü aylık gecikme faizi yüzde 4.25’ten başlıyor.