Sicil affı ne zaman çıkacak? Resmi Gazete’de ne zaman yayınlanacak? Sicil affından kimler yararlanabilecek?
Sicil affı müjdesi pek çok vatandaşta heyecana neden oldu. AK Parti tarafından Meclis’e sunulan torba yasa teklifinde kredi kartı borçları, karşılıksız çek ve protestolu senetler nedeniyle kara listeye alınanlara sicil affı da bulunuyor. Peki, Sicil affı ne zaman çıkacak? Resmi Gazete’de ne zaman yayınlanacak? Sicil affından kimler yararlanabilecek? İşte detaylar…
Torba yasa kapsamında yer alan sicil affı, kara listede pek çok vatandaş için umut ışığı oldu. Yasanın ne zaman Meclis’ten geçeceği ve Resmi Gazete’de yayınlanacağı merak edilirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati esnafı rahatlatacak paketin de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını kaydetmişti. İşte sicil affına ilişkin tüm detaylar…
SİCİL AFFI NEDİR?
TBMM’ye sunulan torba yasa teklifinde yer alan sicil affı; kredi ve kredi kartının yanı sıra karşılıksız çek, protestolu senet gibi borçların ödemesini geciktirenler için uygulanan bir düzenlemedir.
Kredi kartı, kredi, çek, senet gibi borçların ödemesini aksattıkları için Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve halk arasında "kara liste" olarak bilinen kredi borçlularının sicilleri temizlenecek ve kara listeden çıkacak.
SİCİL AFFI KİMLERİ KAPSIYOR?
Sicil affı ile karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları sebebiyle kredi puanları düşen kişilere sicili düzeltme şansı tanınacak.
SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?
Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan vatandaşlar ile şirketler faydalanabilecek.
Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıran vatandaşların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Diğer taraftan kredi kuruluşlarının ve finansal kuruluşların, bu vatandaşlar ya da şirketlerle yaptıkları işlemlerde, geçmiş dönem performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar da dikkate alınmayacak.
Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu sağlayan finans kuruluşlar için bu işlemlerden dolayı hukuki ve cezai sorumluluk doğmayacak.
Torba tasarıda yer alan maddeler şu şekilde:
"Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1/10/2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanun'un ek 1'inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz. Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz."
SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK?
AK Parti tarafından Meclis'e sunulan torba yasa içerisinde yer alan sicil affının Meclis'te görüşmelerinin tamamlanıp Meclis'ten geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi