Artan döviz kurları, yükselen enflasyon sigorta poliçelerinde eksik sigorta riskine karşı daha dikkatli olmayı gerektiriyor. Sigorta şirketleri bu dönemde sigortalılarına ‘eksik sigorta’ riskini hatırlatarak, teminat limitlerini güncellemeleri konusunda uyarıyor.
Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ve yüksek enflasyon ekonomik konjonktürü önemli ölçüde etkiliyor. Yaşanan bu olumsuzluklar tüm sektörleri olduğu gibi sigorta sektörünü de yakından ilgilendiriyor.
Özellikle artan fiyatlar sigorta sektöründe ‘eksik sigorta’ riskini daha fazla gündeme getiriyor. Çünkü yüksek enflasyon ve kur artışının olduğu bir dönemde bir yıl önce yapılmış poliçede yazan sigorta bedelleri artık güncelliğini yitirmiş durumda. Ekonomik konjonktürü dikkate alan sigorta şirketleri, sigortalılarına bilgilendirme mailleri atarak, “eksik sigorta’ riskine dikkat çekiyor. Peki eksik sigorta nedir? Bu noktada nelere dikkat edilmeli?
1-EKSİK SİGORTA NEDİR?
Poliçede gösterilen sigorta bedelinin sigortalı menfaatinin hasara uğradığı tarihteki gerçek değerinin altında kalması durumuna ‘eksik sigorta’ denir. Eksik sigorta durumunda önceden imzaladığınız sigorta sözleşmesi ya da poliçe geçersiz değildir. Sadece hasar ya da risk anında sigortanızın ne kadarını karşıladığı belirlenir. Geri kalan meblağ sigorta teminatı kapsamına girmez. Bu kısımdan siz haricen sorumlu olursunuz ve karşılamanız gerekir. Çünkü sigorta bedeliniz gerçek güncel değerin altında kalmış olur. Yani aslında eksik sigorta var ise sigortacı sigorta bedelinin sigorta değerine oranı kadar olan hasarı eksik ödemek durumundadır.
2- EKSİK SİGORTA NE TÜR SIKINTILARA YOL AÇAR?
Özellikle TL para biriminden sigortalanan kıymetlerin (bina, eşya, emtia, makine, teçhizat, elektronik cihazlar v.b) poliçeleri kapsamında meydana gelen bir hasarda eksik sigorta nedeniyle ödenecek tazminatın azalması sonucu sigortalılar mağdur olabiliyor.
3-NE YAPILMALI?
Ticari işletmeler eksik sigortaya düşmemek için sigorta bedellerini kura göre yeniden revize etmeli. İşletmelerin, makinelerine, ekipmanlarına, elektronik cihazlarına tek tek bakıp, kura göre yeniden değerleyip sigortacılarına bilgi vermeleri önemli. Özellikle ihracat yapan firmalara döviz kuru ile poliçe yaptırması öneriliyor. Yenilemelerde veya yeni poliçe alımlarında ise eksik sigorta riskine düşülmemesi için poliçelerin dövizli olarak tanzim edilmesi veya TL poliçe tanzim edilmesi halinde yeterli olabilecek oranda ‘enflasyon koruma ek şartının/klozunun’ satın alınması gerektiğine vurgu yapılıyor.
4- DÖVİZ BAZLI POLİÇE HANGİ AVANTAJLARI SUNUYOR?
Döviz bazında doğru sigorta bedelleri ile başlatılan bir sigorta sözleşmesi, enflasyon karşısında vade içinde kurdan bağımsız artışlar dışında sigortalıyı koruyor. İlave yatırım olmadığı sürece veya kendi sektörünü ilgilendiren hammadde veya enerji maliyetlerinde değişimler yaşanmadığında sigortalının ayrıca bir bedel artış takibi yapmasına gerek kalmaksızın eksik sigorta riskine tam koruma sağlıyor.
5-EKSİK SİGORTANIN AŞKIN SİGORTADAN FARKI NEDİR?
Eğer herhangi bir mal piyasa değerinin çok üzerinde olan bir tutarla sigortalanmışsa aşkın sigorta anlamına gelir. Yasal olarak sigorta değerini aşmaması gereken sigorta bedeli bu değeri aşarsa aşkın sigortadan söz edilebilir.
- Senegal ile 4 anlaşma imzalandı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk hedefimiz 1 milyar dolar!
- MHP lideri Bahçeli, Diyarbakır İl Başkanı Arslan ve Diyarbakırspor Başkanı Akyol'u kabul etti
- Dilruba Kayserilioğlu davasında yeni gelişme
- Okulun ilk günü Miray'ı ezen öğretmenin cezası belli oldu
- CHP lideri Özel'den Esenyurt açıklaması!