EkonomiŞimşek'ten enflasyon mesajı: En zoru geride kaldı

Şimşek'ten enflasyon mesajı: En zoru geride kaldı

Paylaş
Şimşek'ten enflasyon mesajı: En zoru geride kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nda konuştu.

Enflasyondaki gelişmelere değinen Bakan Şimşek, “Öncelikle şunu söyleyeyim; en zoru geride kaldı” dedi. Şimşek, tutarlılığı olan güçlü bir dezenflasyon programının uygulandığını belirterek, şu anda dezenflasyon döneminin başında olunduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

YÜZDE 60 SEVİYESİNE İNECEK

Şimşek, şöyle devam etti: “Önümüzdeki ay çok büyük ihtimal enflasyon yüzde 60 civarına, bir sonraki ay yüzde 50 civarına, bir sonraki ayda muhtemelen 50’nin bir tık atına inebilir. Daha sonra da yılı, tabii ki Merkez Bankası’nın hedefi olan 38 civarında kapatmayı ümit ediyoruz ama yüzde 42’ye kadar da toleransımız var. Gelecek sene de hedefimiz, yine kalıcı bir şekilde yüzde 20’nin ve bir sonraki sene de yüzde 10’un altına çekmek.”

PROGRAMIN YÜKÜNÜ DAR GELİRLİYE YÜKLEMEYECEĞİZ

Şimşek’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

* Programın yükünü toplumun dar gelirli kesimine yüklemeyeceğiz. Vergide adalet ve etkinliği sağlamaya yönelik çaba içerisindeyiz.
* Rezerv yeterliliğini sağladık, bunun kalıcı hale getirilmesi önemli.
* Rezervlerdeki artış, bazılarının iddia ettiği gibi sıcak para niteliğinde değildir. Programa olan güven nedeniyle dövizden TL’ye geçişle açıklanabilir.

Haberin Devamı

KKM FASLI KAPANIYOR

* Kur korumalı mevduat (KKM), 60 milyar doların altına indi. Temmuz itibarıyla da vergi teşviklerini kaldırdığımız için çok büyük ihtimalle KKM’den çıkış daha hızlanacak ve Türkiye bu faslı da kapatmış olacaktır.
* Kamuda şu anda bütün harcamaları gözden geçiriyoruz. Bazı programları kapatacağız. Bazı birimleri kapatacağız.