EkonomiŞirket birleşmesinde işlem hacmi rekoru

Şirket birleşmesinde işlem hacmi rekoru

Paylaş
Şirket birleşmesinde işlem hacmi rekoru

Denetim ve danışmanlık şirketi KMPG Türkiye, ‘KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2024’ raporunun ilk 11 ayını kapsayan sonuçlarını duyurdu. Buna göre dünyada birleşme ve satın alma işlemleri hacmi 2023 yılının ilk 11 ayında 2.4 trilyon dolar seviyesindeyken 2024’ün aynı döneminde 2.7 trilyon dolara yükseldi. Türkiye’de değeri açıklanmayan işlemlerle birlikte tahmini toplam işlem hacmi ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 2.1 milyar dolar artış göstererek 9.4 milyar dolar oldu.

İŞTE MEGA SATIŞ

Haberin Devamı

2024’te e-ticaret devi Hepsiburada’nın Kazakistan’lı Kaspi.kz tarafından 1.1 milyar dolar bedel ile satın alınması ilk 11 ay itibarıyla gerçekleşen tek mega işlem oldu. Enerji sektöründe gerçekleşen yılın en büyük işlemi de, Birleşik Krallık merkezli ACG Metals’in Polimetal Madencilik’i 225.5 milyon dolara satılması oldu. Bir önemli işlem de Palmet Enerji’nin Zorlu Enerji Dağıtım’ı 200 milyon dolara satın alması olarak dikkat çekti.

ATAK SÜRÜYOR

Sektördeki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Doğan Holding, Gümüştaş Madencilik’in yüzde 75 hissesini 123 milyon dolara satın alarak yılın öne çıkan işlemlerinden birine imza attı. Zeren Grup’un Türkiye Petrolleri’nin yüzde 100 hissesini satın alması da öne çıktı. Danimarka’lı DFDS ise Ekol Transport’un yüzde 100 hissesini 253.6 milyon dolar bedel ile satın alarak yılın önemli işlemlerinden birini gerçekleştirdi. Tosyalı Holding’in Baştuğ Metalurji’yi satın alması işlem bedeli açıklanmasa da yılın önemli işlemlerinden biri oldu.

Haberin Devamı

BEKLENTİLER OLUMLU

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri, Şirket Ortağı Özge İlhan Acar 2025 yılına ilişkin beklentiler hakkında şunları söyledi: “Türkiye için 2025 yılında teknoloji, medya ve telekomünikasyon (TMT) ve enerji sektörlerine ek olarak, endüstriyel üretim ve otomotiv alanında faaliyet gösteren şirketler ile ileri teknoloji kullanarak katma değerli üretim yapan şirketlerdeki satın alma aktivitelerinin artarak devam etmesini bekliyoruz.”