EkonomiŞirket satınalma ve evliliklerde rekor

Şirket satınalma ve evliliklerde rekor

Paylaş
Şirket satınalma ve evliliklerde rekor

Tüketici ürünlerinden perakendeye ve otomotive kadar onlarca sektöre danışmanlık hizmeti sağlayan KPMG Türkiye, ‘Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2023’ raporunu paylaştı.

Buna göre; Türkiye’de değeri açıklanan birleşme ve satın alma işlemlerinin hacmi kasım sonu itibarıyla 2.7 milyar dolar oldu. Değeri açıklanmayanlarla birlikte bu tutarın 7.3 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Geçen yılki raporda değeri açıklanan işlemlerin toplam hacmin 5.3 milyar dolar olduğu, değeri açıklanmayanlarla birlikte ise 6.5 milyar dolara ulaştığı belirtilmişti. Bir başka deyişle bu yıl, geçen yıla göre 1 milyar dolarlık artış söz konusu.

Haberin Devamı

486 İŞLEM GERÇEKLEŞTİ

En çok dikkat çeken gelişme ise işlem adedinde görüldü. Geçen yılın ilk 11 ayında 205 birleşme ve satınalma işlemi gerçekleşirken bu yılın aynı döneminde rakam 486’yla rekor kırdı. Bu rakam 2021’de 338, 2020 yılında ise 263’tü. Raporda 2024 yılı için iyimser beklenti korunurken teknoloji, medya ve telekomünikasyon, enerji ve endüstriyel üretim sektörlerine olan ilgi ile beraber işlem sayısı ve hacminde artış bekleniyor. Bu yılın ilk 11 ayında milyar dolar seviyesinin üzerinde bir işlem gerçekleşmezken, ilk 10 işlemde açıklanan 8 işlemin 4’ü ile enerji ve 4’ü ile de endüstriyel üretim ve otomotiv sektörleri öne çıktı.

HANGİLERİ ÖNE ÇIKIYOR?

TOFAŞ’ın, Stellantis Otomotiv’i satın alımı 439.1 milyon dolar işlem bedeli ile 2023’ün değeri açıklanan en büyük işlemi oldu. Endüstriyel üretim ve otomotiv sektöründeki diğer büyük işlemler arasında İngiltere merkezli Volex’in Murat Kablo’nun hisselerinin tamamını 195.8 milyon dolara satın alması ve ABD merkezli Univar Solutions’ın Kale Kimya’nın hisselerinin tamamını 143.6 milyon dolara satın alması oldu. Enerji sektöründeki büyük işlemler arasında ise Tataristan merkezli PJSC Tatneft’in, Doğan Holding’e ait Aytemiz’in yüzde 100 hissesini 336 milyon dolar karşılığında satın alması ve işlem bedeli açıklanmayan Vitol Group iştiraki Petrol Ofisi’nin BP’nin Türkiye’deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere yaptığı hisse alımı yer aldı. İş Bankası’nın, 130.9 milyon dolar işlem bedeli ile Greeneco Enerji Elektrik Üretim’in yüzde 50 hissesini satın alarak yenilenebilir enerji alanındaki satın alması da önemli işlemler arasında yer aldı. MNG Kargo’nun DHL tarafından satın alınmasında işlem bedeli açıklanmasa da yılın önemli işlemlerinden biri olarak öne çıktı.

Haberin Devamı

EN ÇOK YATIRIM ABD VE İNGİLTERE’DEN

2023 yılının ilk 11 ayında teknoloji, medya, telekomünikasyon sektöründe 228 işlem gerçekleşirken, bunu 58 işlemle endüstriyel üretim ve otomotiv sektörü takip etti. İşlem hacmi bazında da endüstriyel üretim ve otomotiv sektörü ile enerji sektörü 1’er milyar dolarlık işlem hacmi ile öne çıktı. ABD ve İngiltere, ilk 11 ay içinde Türkiye’ye en çok yatırım yapan iki ülke olurken, ABD 18, İngiltere 15 ve Almanya 10 işlem adediyle yabancı yatırımlarda öne çıkan ilk üç ülke oldu. Bu üç ülkeyi 6 adet işlemle Birleşik Arap Emirlikleri ve 4 adet işlemle İspanya takip etti.

Haberin Devamı