Şirket yönetimleri de onlara emanet
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ev sahipliğinde faaliyet gösteren ve toplumsal cinsiyet dengesini iyileştirmeyi amaçlayan ‘Yüzde 30 Kulübü Türkiye’, yönetim kurullarında kadın temsilinin artırılması için finans sektörüyle işbirliği yaptı.
Buna göre, yatırım hizmetleri sunan kurumlar, Türkiye’nin kurumsal yönetimde, toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerine ulaşması için “Şirketlerin Yönetim Kurullarında ve Üst Düzey Pozisyonlarında Kadınların Temsilinin Artırılmasını Önemsiyoruz” başlıklı bildirgesine imza attı.
GÜVEN OLUŞTURUYOR
Bildirgeye imza atan 7 yatırım şirketi, finansal hizmet verdikleri şirket ve paydaşların; yönetim kurullarında ve üst düzey pozisyonlarda kadın temsilinin artırılması için harekete geçmelerini destekleyeceklerini beyan ve taahhüt etti. Borsa İstanbul’da düzenlenen imza töreninde konuşan Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Melsa Ararat, “Şirket yönetiminde kadınların yer alması, yatırımcılarda güven oluşturuyor. Nitekim küresel olarak yeni halka arzlarda dengeli bir yönetim kuruluna sahip şirketlerin paylarına daha fazla talep geldiğini görüyoruz” diye konuştu.
TEMSILIYET ORANI ARTMALI
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun ‘Türkiye’de Kadın Direktörler’ raporu, 2023’te Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin yönetim kurulunda ortalama yüzde 17.9 kadın üye olduğunu ve bu şirketlerin yüzde 34’ünün yönetim kurulunun tamamen erkeklerden oluştuğunu gösteriyor. 2023’te yeni halka arz olan şirketlerin yönetim kurulunda ise kadınların temsil oranı yüzde 13.5 ile bu ortalamanın da altında kalıyor. Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu 2022’de yönetim kurullarında en az yüzde 33 oranında kadın olmasını zorunlu kıldı. Bu direktifin halka açık şirketlere tanıdığı süre 2026’da sona eriyor. Yüzde 30 Kulübü Türkiye, yasa koyucuları bu konuda AB ile hizalanma konusunda çaba göstermeye davet ediyor.