EkonomiSoğuk havaların 'sıcak' gündemi! Cepten daha fazla para çıkmaması için dikkat

Soğuk havaların 'sıcak' gündemi! Cepten daha fazla para çıkmaması için dikkat

Paylaş
Soğuk havaların 'sıcak' gündemi! Cepten daha fazla  para çıkmaması  için dikkat

Kış aylarında hanelerin ısı kontrol merkezi olan kombiler, aylarca aralıksız çalışıyor. Metal yorgunluğu, su kaçağı, toz etkisi, elektrik kaçağı… Küçük bir arıza veya performans kaybı doğalgaz tüketimini artırıp bütçenize ekstra yükler getireceği gibi kombinin kullanım ömrünü de kısaltır. Bu nedenle periyodik bakımı ve rutin kontrolleri göz ardı etmeyin.

Kış aylarında hanelerin ısı kontrol merkezi olan kombiler, aylarca aralıksız çalışıyor. Metal yorgunluğu, su kaçağı, toz etkisi, elektrik kaçağı… Küçük bir arıza veya performans kaybı doğalgaz tüketimini artırıp bütçenize ekstra yükler getireceği gibi kombinin kullanım ömrünü de kısaltır. Bu nedenle periyodik bakımı ve rutin kontrolleri göz ardı etmeyin.

Haberin Devamı

TÜKETİM REKORLARI KIRILIYOR

Soğuk havalarda en pratik ve ekonomik ısınmayı doğalgaz sağlıyor. Türkiye genelinde doğalgaz abone sayısı 18.5 milyonu aşıyor. Abonelerin doğalgaz tüketimi ise geçen yıl rekor kırdı. 2020 yılına kıyasla yüzde 23’ün üzerinde artan gaz tüketimi 58.8 milyar metreküpe çıktı. Bu tüketimde konutların payı yüzde 28 (16.4 milyar metreküp). Bu yıl ise konutlarda 17.4 milyar metreküplük tüketim olacağı hesaplanıyor.

Soğuk havaların sıcak gündemi Cepten daha fazla  para çıkmaması  için dikkat

KOMBİ SAĞLIĞI=BÜTÇE SAĞLIĞI

Geçen yıl ısınma, sıcak su ve pişirme amaçlı doğalgaz kullanan tüketiciler ortalama 2 bin 600 lira fatura ödedi (bu yıl 5 bin-6 bin lira olması bekleniyor). Bunun 2 bin lirası ısınma için harcandı. Bir başka deyişle ısının kalbi kombiye büyük iş düştü. Ortaya çıkan fatura, kombi sağlığının bütçe sağlığına da önemli bir etkisinin olduğunu gösteriyor. Bir başka deyişle dünyada enerji krizinin sıkça dillendirildiği bugünlerde cepten daha fazla para çıkmaması için ısı sisteminin kalbine dikkat etmemiz şart. Peki nasıl?

Haberin Devamı

CİHAZLAR YAŞLANIYOR

18.5 milyon abonenin 17.9 milyonu konut abonesi. Bir başka ifadeyle evlerde yaklaşık 18 milyon kombi kullanılıyor. Ortalama kombi yaşı 15-17 yıl arasında değişiyor, 20 yıla ulaşan örnekler de var. Kombilerin çoğu eski teknoloji (yoğuşmalı değil) olduğundan tüketimi fazla, ısı verimliliği düşük. Bu durum kombi sağlığını ve bakımını daha da önemli hale getiriyor. Isıya ihtiyaç duyulan kış aylarında bakımla uğraşmamak için bu dönemde harekete geçmekte fayda var.

İKİNCİ ELDE TEHLİKE BÜYÜK!

A’dan Z’ye tüm ürünlerin fiyatlarında artışlar oldu. Kombi de bu fiyat artışından nasibini aldı. 10 bin liranın altındaki fiyatlara neredeyse kombi bulmak zor. Bu yüksek tutarlar nedeniyle kombisi arızalanan ya da kiralık evine kombi alacak olanlar ikinci ele yöneliyor. Ancak uzmanlar bunun doğru bir seçim olmadığı konusunda tüketicileri uyarıyor: “Bu tip cihazlar çoğu zaman fonksiyonlarını yerine getiremiyor ve kalibrasyonları tam olmadığında yüksek gaz sarfiyatına yol açabiliyor.”

SU BASINCINDAKİ İNCE AYAR

Haberin Devamı

Yıllık bakım dışında kombilerde ideal basınç değeri (1.5-2 bar arasında olmalı) tüketici tarafından periyodik olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde yükseltilmeli. Bu basınç yeterli olmazsa duş alırken sıcak suda kesintiler olduğu görülür. Aynı şekilde peteklere de istenen basınç ve ısıda su gitmez.

RADYATÖRDE HAVA OLMASIN

Isıtma sistemi kapalı devre çalıştığından, sadece kombi bakımı ısıtma sistemi için yeterli değil. Kombi bakımına ilaveten filtrelerin periyodik olarak temizliğinin yapılması ve radyatör suyunun profesyonellerce değiştirilmesi varsa radyatör havasının alınması sistemin verimli çalışması için önemli.

BACA TEMİZLİĞİNİ ATLAMAYIN

Baca, yanma için gerekli havanın dış ortamdan alınması ve atık havanın atmosfere taşınması açısından önemli. Bacanın tıkanık olması veya tozlanması elektrik ve gaz tüketimini artırır. Tozun cihazın mekanik parçalarına zarar vermesi de olası. Bu yüzden periyodik baca temizliği ve orijinal baca ve aksesuar kullanımı önemli.

HEM VERİM ARTIŞI HEM UZUN ÖMÜR

Haberin Devamı

Düzenli periyodik kombi bakımları yüzde 20-30’lara varan enerji ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Periyodik kombi bakımının tüketiciye sağladığı diğer büyük maddi katkı ise fiyatı 10 bin liradan başlayan kombinin ömrünü uzatması.

PERİYODİK BAKIM ŞU ANDA 200-300 LİRA

Kombi bakım sezonu olduğu için markalar şu sıralar indirimli kampanyalar da uyguluyor. Periyodik bakım ücreti kombinin yoğuşmalı ve eski tip olup olmadığına göre değişiyor. Bugünlerde yetkili servislerin talep ettiği rakamlar 200-300 lira arasında. Periyodik bakımı yaptırdıktan sonra eğer cihazın garantisi yoksa ek garanti de satın alınabiliyor. Bazı markalar ek garanti alındığında yıllık periyodik bakım ücreti talep etmiyor.

Soğuk havaların sıcak gündemi Cepten daha fazla  para çıkmaması  için dikkat

YENİ TEKNOLOJİLER TASARRUF SAĞLIYOR

Kombi kullanım ömrü 20 yıla kadar çıksa da bu süreleri beklemeden imkanlar dahilinde yeni teknolojik ürünleri tercih etmekte fayda var. Bazen daha az tüketen bir cihaz, cimri tutumuyla kısa sürede kendini amorti edebiliyor. Örneğin yoğuşmalı kombiler yüzde 30’a varan tasarruf sağlıyor. Bu tasarruf ve güncel gaz fiyatları (1 metreküpü vergi dahil 5.7 lira) dikkate alındığında 6-7 yıl gibi sürede cihazın kendini amorti edeceği hesaplanıyor. Doğalgaz fiyatları arttıkça bu süre daha da kısalabilir

Haberin Devamı

YETKİLİ SERVİSTEN BAŞKASI DOKUNMASIN

Kombi hangi marka olursa olsun periyodik bakımın ve tamiratın yetkili servis tarafından yapılması gerekiyor. Kendilerini servis noktası olarak gösteren ama yetki belgesi olmayan şahıs ve firmalara itibar etmeyin. Çünkü en büyük mağduriyet ve oyunlar ‘yetkisiz’ servislerden kaynaklanıyor. Üstelik bunun maliyeti de bir hayli fazla oluyor. Yetkili servis bu noktada çok önemli olduğundan, yeni alınacak bir kombide yeterli servis ağının olup olmadığına dikkat edilmeli.

İHTİYACA UYGUN ÜRÜN SEÇİMİ

Tüketicilerin cihaz alırken genel alışkanlığı ‘oldu mu, en büyük kapasitelisi olsun’ şeklinde. Ancak bu doğru bir seçim değil. Klimada da benzer hatalar yapılıyor. Kombinin kapasitesinin evin metrekaresi, baktığı cephe/yön gibi özelliklerle uyumlu olması gerekiyor. Örneğin, alanınızın metrekaresine yeterli olmayan bir kapasitede satın aldığınız kombi, ısı verimi sağlamadığı gibi faturaların da şişmesine yol açıyor.