Son dakika! Kira artış oranı sabitlendi! Bakan Bozdağ duyurdu
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Adalet Bakanı Bozdağ, kira düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Bozdağ, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıkladı. Geçici düzenleme 1 yıl geçerli olacak.
Son dönemin en sorunlu konularından olan ve ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirecek kira düzenlemesinden sona gelindi. Kira düzenlemesi hakkında konuşan Bozdağ, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıkladı.
YÜZDE 25'İN ÜZERİNDEKİ ARTIŞLAR GEÇERLİ OLMAYACAK
Bakan Bozdağ, yeni kira düzenlemesini ilişkin, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda bugün Borçlar Kanunu'na geçici bir madde eklenmesi söz konusu olacaktır. Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na eklenecektir. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur" ifadelerini kullandı.
DÜZENLEME NE KADAR GEÇERLİ OLACAK?
Borçlar Kanunu'nda yapılacak geçici düzenleme 1 yıllık süreyi kapsayacak. Düzenlemenin kısa sürede tamamlanarak kamuoyuna duyurulması bekleniyor.
ARABULUCULUK DA DEVREYE GİRECEK
Sonrasında kiracılar ve kiralayanlar arasında yeni çatışmaların çıkması durumunda bunun daha hızlı çözülmesi için arabulucu formülünün devreye gireceği bir yeni adım atılacak. Kira ihtilafları mahkeme yerine arabulucu eli ile çözülecek.
Böylelikle işçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk kira uyuşmazlıklarında da uygulanacak. Arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde ancak dava açılabilecek.