Son dönemde kira artışları kiracının belini bükmüştü! Şimdi ev sahibi düşünsün
Son 2 yılda kiralarda fahiş artışlar yaşanmıştı. Fahiş artışların önüne geçmek amacıyla kira artışlarına tavan uygulaması getirilmiş ve artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı.
Haziran 2022’de başlayan uygulama, 1 Temmuz 2023’e kadar devam etmiş, sonrasında 1 yıl daha uzatılmıştı. Yani uygulama 2 Temmuz 2024’e kadar devam edecek. Ancak ev sahipleri yüzde 25’in çok çok üzerinde taleplerle kiracılarının kapısını çaldı.
BEYANNAME VERİLECEK
Çoğu ev sahibi ile kiracı davalık olurken, arabuluculuk uygulamasıyla da dava yükü hafifletilmeye çalışıldı. Birçok kiracı, yeni eve çıkmak daha masraflı olacağından ev sahipleriyle anlaşma yoluna gitti ve yüzde 25’in üzerindeki zamları kabul etti. Böylece ev sahiplerinin kira geliri yükseldi. Şimdiyse sıra bu kira gelirinden kaynaklanan vergiyi ödemeye geldi. Mart ayında kira geliri elde eden milyonlarca mülk sahibi, beyanname verecek.
TEBLİGAT GÖNDERİLİYOR
Burada vergi kaybı olmaması ve mülk sahiplerinin doğru geliri beyan etmesi için ilgili kurumlar da harekete geçti. Vergi daireleri, kiracı haneleri tespit ederek, tebligat gönderiyor ve bilgi talep ediyor. Bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) da dün bir duyuru yayınladı ve “Kira ödeyen değerli vatandaşlarımız, Dijital Vergi Dairesi’nden giriş yaparak Kira Bildirim Formu’nda yer alan bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz” çağrısını yaptı.
ONLINE YAPILABİLECEK
GİB’den yapılan açıklamada, kira gelirlerinin tespiti ve doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar kapsamında potansiyel kiracılara ait adreslerin tespit edildiği belirtilerek, “Mükelleflerimizi gönüllü uyuma davet etmek üzere bilgilendirme mektupları gönderilmekte ve/ veya kiracı yoklama yapılmaktadır. Yoklama sonucunda ulaşılamayan kiracılara belirtilen gün ve saatte, belirtilen adrese gelmeleri için görüşme mektubu bırakılmaktadır. Bugünden (dün) itibaren görüşme mektubu bırakılan kiracı vatandaşlarımız kira ödemelerine ilişkin bildirimlerini vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi Uygulaması’nda yer alan Kira Bildirim Formu’nu doldurarak da yapabileceklerdir” denildi.
HANGİ BİLGİLER İSTENİYOR, FORMA NASIL ULAŞILACAK?
Kiracıya ilişkin bilgiler,
mülk sahibine ilişkin bilgiler,
taşınmaza ilişkin bilgiler,
kira ücretinin yatırıldığı hesap bilgileri,
bildirime ilişkin açıklamalar.
Kira Bildirim Formu; Dijital Vergi Dairesi’ne (https://dijital.gib.gov. tr) kullanıcı bilgileri (kullanıcı kodu / T.C. kimlik numarası / vergi kimlik numarası) ve şifre veya e-Devlet şifresi ile giriş yapıldığında sol menüde en alt bölümde yer alıyor.