Sörf rüzgarıyla 2 milyar TL
Güçlü rüzgar ve uzun kıyı şeritleriyle yılda 100 bin civarında sörf turistini ağırlayan Türkiye, su sporlarından 2 milyar TL civarında gelir elde ediyor. Türkiye Yelken Federasyonu eğitmeni Ali Uğur Çelik, “Bu potansiyel, iyi değerlendirilir ve uluslararası yarışmalara ağırlık verilirse bu rakam kısa sürede ikiye, üçe katlanır” dedi.
MURAT GÜLDEREN
Türkiye, üç tarafını çevreleyen denizleri ve güçlü rüzgar potansiyeliyle sörfçülerin öncelik verdiği ülkeler arasına adını yazdırmaya başladı. Rüzgar sörfü (windsurf), uçurtma sörfü (kitesurf) ve kanat sörfü (wingfoil) için dünyanın hemen her yerinden gelen turistler, konaklamalarla birlikte ekonomiye yılda 2 milyar TL civarında katkı sağlıyor. Sörf turizminin gelişmesiyle birlikte sörf eğitmenliği, ekipman firmaları ve özel konaklama tesisleri gibi yeni iş imkanları da ortaya çıkıyor.
‘AVRUPA’YI GEÇERİZ’
Türkiye Yelken Federasyonu eğitmeni Ali Uğur Çelik, Türkiye’nin Avrupa’nın en iyi su sporları turizm merkezi olma yolunda hızla ilerlediğine dikkat çekerek, “Karadeniz’in hırçın dalgaları dalga sörfüne, Ege ve Marmara’nın kuzeyinden Boğazlara kadar esen eşsiz rüzgarları rüzgar sörfü ve uçurtma sörfüne, Akdeniz’in sakin suları ise kürek ve sörf tahtası ile yapılan sörfe ve kanoya çok elverişli” dedi.
POTANSİYEL BÜYÜK
Sörfçülerin konaklama ve yeme-içmenin yanında ekipman kiralama, ürün satın alma ve çeşitli etkinliklere katılım gibi alanlarda da önemli harcamalar gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Çelik, şunları söyledi: “Ekstrem su sporları pahalı sporlar olarak adlandırılabilir. Rüzgar sörfü eğitim ücreti ortalama 9 bin TL, uçurtma sörfü 15 bin TL, dalga sörfü ise 7 bin TL. Bu eğitimleri tamamlayanlar temel seviyede sörfü öğrenmiş oluyor. Sörfün Türkiye ekonomisine katkısı 2 milyar TL civarında. Her yıl 100 bin civarında kişi sadece sörf yapmak için Türkiye’yi tercih ediyor.”
EĞİTMENLER KAZANIYOR
Sörf eğitmenlerinin Türkiye’de ortalama aylık 100-150 bin TL civarında kazanç elde ettiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti: “Saatlik ders ücretleri 500-700 TL arasında değişiyor. Yani bir eğitmen verimli bir sezonda 4 aylık çalışması sonucunda 1 yıllık asgari ücretli bir bireyin kazancına yakın bir gelir elde ediyor. Sörfte Avrupa’nın coğrafi potansiyeli Türkiye’ye kıyasla daha az. Doğru tanıtım çalışmalarıyla ülkemizde birçok yarışma ve etkinliğe ev sahipliği yapabiliriz.”
439 ADET OKUL VAR
Türkiye’de 439 sörf okulu olduğunu ve sadece sörf okullarında verilen eğitimlerden yılda 20 milyon dolar civarında kazanç elde edildiğini kaydeden Ali Uğur Çelik, “Akdeniz ve Karadeniz’in sörf ve su sporları aktivitelerinin artması ile 100 milyon dolarları rahatlıkla aşabiliriz. Türkiye’de ekonomiye can suyu olan sörf okullarının 90 kadarı Ege denizinde, geri kalanı ise Marmara, Akdeniz ve Karadeniz sularında yer alıyor” dedi.
ALAÇATI VE GÖKÇEADA
Ali Uğur Çelik, Alaçatı’daki gibi, Avrupa Sörf Şampiyonası ve birçok su sporları etkinliğinin Türkiye’de daha fazla düzenlenmesini hedeflediklerini vurgulayarak, “Bu misyonla, yerel ve bölgesel kalkınmayı çok rahat sağlarız. Öte yandan, Gökçeada da Türkiye’nin en iyi sörf bölgelerinden biri. Ada, eşsiz coğrafi yapısı sayesinde rüzgar kesintisiz ve dengeli bir şekilde esiyor. Bu da hem başlangıç seviyesindeki hem de ileri seviyedeki sörfçüler için büyük bir avantaj sağlıyor” dedi.
EKİPMAN FİYATLARI
Sörf ekipmanlarının fiyatları markasına, kalitesine ve türüne göre değişiklik gösteriyor. Ortalama bir sörf tahtası 30-40 bin TL arasında, sörf kıyafeti 5-8 bin TL arasında, sörf yelkeni 20-30 bin TL arasında, sörf kaskı 1.500-2 bin 500 TL, arasında can yeleği 1.500-2 bin 500 TL arasında değişiyor. Sektör, Türkiye’de 5 binin üzerinde kişiye iş imkanı sunuyor. 2023 yılında Türkiye’de sörf ekipmanlarının satış hacminin 60 milyon TL’yi aştığı tahmin ediliyor.