SPK harekete geçti! Borsada manipülasyon incelemesi

Haftanın son işlem gününe 0.09 yükselişle 9 bin 815 puandan başlayan Borsa İstanbul (BIST 100 endeksi), özellikle kapanışa doğru gelen sert satışlarla gündemin ilk sıralarına yerleşti.
Gazete haberi
YÜZDE 3.4’E VARAN DÜŞÜŞLER
Bir ara 9 bin 829 puanı test eden borsa saat 15.00’ten sonra gelen sert satışlarla 9 bin 474 puana geriledi. Gün içi değer kaybı yüzde 3.4’e kadar varan borsa tepki alımlarıyla bir miktar toparlasa da günü yüzde 2.09 kayıpla 9 bin 602 puandan tamamladı. Günlük işlem hacmi 108 milyar dolar oldu.
BANKA VE HOLDİNG GERİLEDİ
Bankacılık endeksi yüzde 1.74, holding endeksi ise yüzde 1.18 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 4.20 ile finansal kiralama faktoring, en çok kaybettiren yüzde 5.43 ile madencilik oldu. Piyasada özellikle haftanın son gününde gelen bu olağandışı fiyat hareketleri üzerine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) harekete geçti ve fiyat hareketlerine yönelik inceleme başlattı. Eğer piyasada güven ve istikrarı bozacak işlemler tespit edilirse ceza kesilecek.
3 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS
SPK, ‘işlem bazlı’ ve ‘bilgi bazlı’ piyasa dolandırıcılığının tespiti halinde ciddi cezalar uyguluyor (6362 sayılı yasanın 107’nci maddesi). Bu kapsamda 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanıyor. Ancak bu suçlardan dolayı verilecek adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamıyor. SPK, bu süreçte milyarlarca veriyi analiz edecek. Makul şüphe ve kanıtların oluşması halinde gerekli cezaları kesecek.
EN ÇOK İŞLEM GERÇEKLEŞEN KURUMLAR
Cuma günü en çok satış 3.5 milyar lirayla Yapı Kredi Yatırım, 1.3 milyar lirayla Bank of America üzerinden geldi. İlk 5 aracı kurumun işlemleri sonucu yaklaşık 2 milyar liralık para çıkışı olduğu görüldü. Borsadaki tüm işlemler sonucu çıkan paranın 7 milyar lira civarında olduğu hesaplanıyor. En fazla net alım ise 1.2 milyar TL ile İş Yatırım ve 1 milyar lira ile Info Yatırım üzerinden yapıldı.
TEKNİK AÇIDAN ÖNEMLİ SEVİYE
Uzmanlar 9 bin 600 puanın 200 günlük ortalama fiyata yakın olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre bu seviyenin altında 3 günlük bir kapanış gerçekleşmesi halinde borsada bir miktar daha düşüş görülebilir. Ancak tepki alımlarıyla endeksin bu seviyenin üzerinde tutunmaya devam edeceği de dile getiriliyor. Dolayısıyla 9 bin 600’lü seviyeler yakından izlenecek.
YATIRIMCI SAYISI 6.8 MİLYONA İNDİ
Borsa geçen yıl yaklaşık yüzde 32 yükselmişti. Aynı dönemde mevduat ve para piyasası fonların getirileri yüzde 60’ı aşmıştı. 2024 enflasyonu da yüzde 44.4 olmuştu. Dolayısıyla reel anlamda kazanç sağlanamadı. Bu yıl da yine borsa yerinde saydı hatta cuma günkü düşüşle birlikte yüzde 2 civarı kaybettirdi. Mevduat getirileri düşen faiz ve yükselen stopajla bir miktar gerilese de halen garanti getiri anlamında alternatifsiz. Yani TL’nin cazibesi sürüyor. Dolayısıyla faizin garanti kazanç fırsatı, borsada bir türlü yakalanamayan yükseliş trendi nedeniyle son 9 ayda borsa yatırımcısı 1.5 milyon azalarak 8.3 milyondan 6.8 milyona gerilemiş durumda. Borsadan çıkanlar da genelde küçük portföylü genç yatırımcılar.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e sert tepki: 'Siyasi yobazlık'
2025 bayram namazı saat kaçta kılınacak? İstanbul bayram namazı saati: İl İl Ramazan Bayramı namazı vakitleri
Ramazan Bayramı öncesi manzara yine değişmedi: Akın akın geldiler; kilometrelerce araç kuyruğu oluştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği: Gazze'de soykırım son bulmalı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü