Suudi Arabistan'ın NEOM projesinden teklif aldı! Yurtdışında zorlu projelere talip
Kalyon İnşaat, yurtdışında zorlu projeleri odağına aldı. “İlk ve en büyük olan projeler hedefimizde. Artık bir bina yapmak, bir hastane inşasında olmak bize çok cazip gelmiyor” diyen Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, Katar, Cezayir, Ukrayna gibi ülkelerde takip ettikleri işler olduğunu, Suudi Arabistan’da kurulacak NEOM projesi için teklif aldıklarını açıkladı.
MELTEM KARA
Şu anda Türkiye ile birlikte İngiltere, Romanya ve Azerbaycan’da altyapı ve üstyapı projeleri bulunan Kalyon İnşaat, farklı coğrafyalarda adından söz ettirecek zorlu projelerle ilgileniyor. Katar, Cezayir, Ukrayna, Moldova ve Nijerya’da birçok projeyi takip eden Kalyon İnşaat, Suudi Arabistan ofisini yeniden faaliyete geçirirken, özel bir ekip de kuruyor. Bunda Suudi Arabistan’daki yeni havalimanı projesinin yanı sıra kurulacak fütüristik şehir NEOM’da ortaya çıkacak altyapı ve üstyapı projeleri etkili. Ayrıca NEOM’dan işbirliği için teklif de var.
BİNA YAPMAK CAZİP DEĞİL
Romanya’da Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı’nın boru indirme töreni sonrası görüştüğümüz Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “İlk ve en büyük olan projeler her zaman hedefimizde. Biz hep kendimizi daha çok zorlayacak projelere talibiz. Artık bir bina yapmak, bir hastane inşasında olmak bize çok cazip gelmiyor. Kritik alt yapı projeleri, havalimanları, demiryolu projeleri ilgimizi çekiyor” diyerek yurtdışındaki hedeflerini özetledi. Kalyoncu, Türkiye’de kritik projelerde bulunmaya devam edeceklerini de aktardı.
ALTYAPI İÇİN İŞBİRLİĞİ
Takip ettikleri projeler arasında Suudi Arabistan’da yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkan bir havalimanı olduğunu ifade eden Kalyoncu, “İstanbul Havalimanı’nda bu işi çok iyi öğrendiğimiz için bu projeye de talip olacağız” dedi. Kalyoncu, Suudi Arabistan’daki fütüristik şehir NEOM’dan da teklif geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bir şehir inşa ediliyor ve altyapı projelerine ihtiyaç olacak. NEOM’un bize bir teklifi oldu. ‘Konsorsiyum olarak sizlere ortak olalım, altyapı işlerini birlikte yapalım’ dediler. Görüşmelerimiz sürüyor. Gerçekleşirse çok büyük bir iş olacak.”
ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE ÇAĞIRIYOR
TRANSGAZ’ın sahibi olduğu Karadeniz Kıyısı- Podişor Doğalgaz Boru Hattı projesinin ardından Rumenlerin birlikte başka ülkelerde yatırım yapma isteğinin olduğunu söyleyen Kalyoncu, “TRANSGAZ, Moldova’nın gaz iletimini de aldı. Orada da bizimle olmak istiyorlar. Bir de Nijerya’den başlayan 4 bin kilometrelik bir doğalgaz boru hattından söz ediyorlar. ‘Oraya gittiğimiz takdirde Kalyon’la gitmekten memnun oluruz’ diyorlar. Yönetim kurulumuz istişare ederek karar verecek. Niyetimiz var, ilgileniyoruz” diye konuştu.
200 MİLYON EURO’LUK BORU İHRACATI
Romanya’daki Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı’nın ihalesini İspanyol, İtalyan ve Çinli rakiplerini geride bırakıp tam teknik puan alarak kazanan Kalyon İnşaat, 308 kilometrelik boru hattı için Türkiye’den de önemli bir ihracata imza atmış oldu. Projede 100 bin ton çelik boru kullanıldığını ifade eden Kalyoncu, “Bunun neredeyse tamamını, yüzde 98’ini Türk çelik boru üreticilerinden aldık. Projenin 200 milyon Euro’luk kısmı borulardan oluşuyor. Ana tedarikçimiz Tosçelik. Onun yanında Ümran Boru, Noksel ve Erciyes Boru’dan da boru teminlerimiz oluyor” dedi.
DEMİRYOLU, HAVALİMANI, SANTRAL...
Kalyon İnşaat ve Kalyon Holding olarak küresel bir güç haline geldiklerini vurgulayan Murathan Kalyoncu, ilgilendikleri diğer projeleri şöyle sıraladı:
Katar’da takip ettiğimiz çok büyük, milyar doların üzerinde gaz projesi var. Silivri’deki projemize çok benziyor. Yakın zamanda onunla ilgili de güzel haberler vermiş oluruz inşallah.
Cezayir’de takip ettiğimiz bir demiryolu projesi var. İhaleye çıkmasını bekliyoruz.
Romanya’da ihaleye çıkmaya hazır olan iki tane doğalgaz çevrim santrali var. Onlarla da ilgileniyoruz. Biri 350 MW, diğeri 800 MW. Bizim daha önce yapmadığımız bir iş olduğundan İspanyol bir şirketle işbirliği yapmayı düşünüyoruz.
Geçen yıl Amerika’da satışa çıkmış gaz ve petrol işlerinde deneyimli bir firmanın bilgisi geldi. Fırsat olarak değerlendirebiliriz.
10 ay önce Ukrayna’ya gittim, bakanlarla görüşmek için. Beni yönlendiren kişi Polonya İhracat Ajansı Başkanıydı. ‘Bir gün savaş bitecek. Ukrayna komşumuz, kalkınma projelerini destekleyeceğiz. Oraya bir finansman desteği vereceksek işin yapımında Kalyon’un olmasını istiyoruz’ dediler. Takip ettiğimiz bir demiryolu projesi var. Savaş bittiğinde orada bulunmak istiyoruz.
- Datça açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şara ile Kasyun Dağı’nda çay içti
- Kar yağışı beklenen iller belli oldu! Yılbaşı için kritik uyarı
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi