Ekonomi Suudilerden 60.5 milyar dolarlık projelere davet

Suudilerden 60.5 milyar dolarlık projelere davet

Paylaş
Suudilerden 60.5 milyar dolarlık projelere davet

Dünyanın en büyük inşaat pazarı olmaya hazırlanan Suudi Arabistan’ın kamu ve özel sektör temsilcileri, yol, atık yönetimi ve geri dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi için Türk müteahhitler ile bir araya geldi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) organizasyonunda İstanbul’da düzenlenen ‘Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu’nda, yol ve geri dönüşüm projelerinde uzmanlaşan 35 Türk müteahhitlik firmasının temsilcileri, bu konularda işbirliği için gelen 23 Suudi firma temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdiler.

Haberin Devamı

MEGA YATIRIMLAR

Forumda verilen bilgilere göre; Suudi Arabistan’da Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanlığı’nın (MOMRAH) yürüteceği yol, atık yönetimi ve geri dönüşüm projelerine gelecek 5 yılda 60.5 milyar dolarlık bütçe ayırılması hedefleniyor. 2026 yılına kadar gerçekleştirilecek inşaat projeleri için ise 281 milyar dolarlık bütçe ayrılacak. Vizyon 2030 kapsamındaki Neom, Kral Salman Enerji Parkı, Qiddiya, Kızıl Deniz Global gibi mega projelere toplamda ise 1.2 trilyon dolarlık bütçe ayrılması planlanıyor.

49 İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ

MOMRAH Bakanı Majed bin Abdullah Al-Hogail, Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 projelerinden bahsederek, Türk firmalarını bu projelerde görmek istediklerini vurguladı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Türk müteahhitlik firmalarının Suudi Arabistan’ın mega altyapı ve üstyapı projelerinde aktif rol almaya hazır olduklarını vurguladı. Suudi Müteahhitler Otoritesi Başkanı Zakariya Al- Abdulqader de, ikili görüşmelerde 49 potansiyel işbirliğinin görüşüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK 6’NCI PAZAR

TMB Başkanı Erdal Eren de forum sırasında ikili toplantılarının başarıyla gerçekleştiğine dikkat çekti. Türk müteahhitlerinin bugüne kadar beş kıtada 136 ülkede toplam 12 bin projeyi, 509 milyar dolarlık bir hacimle üstlendiğini ifade eden Eren, “Suudi Arabistan, Türk müteahhitlik şirketlerinin toplamda 27.8 milyar dolar değerinde 402 proje üstlendiği altıncı en büyük pazar olarak öne çıkıyor. Müteahhitlerimizin Suudi Arabistan’daki gelecek projelerde aktif rol almayı heyecanla beklediklerini vurgulamak isterim” diye konuştu.