Tabağa gelene kadar 5 kata varan fark
Üretici ile market fiyatları arasındaki fark yaz aylarında bile yüksek seyrediyor.
Gazete Haberi
TÜM ÜRÜNLERDE AYNI TABLO
Konuyla ilgili bilgi veren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuzda üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 420.5 ile havuçta görüldüğünü söyledi. Bayraktar, “Havuçtaki fiyat farkını yüzde 333.9 ile limon ve yüzde 328.6 ile elma takip etti. Böylece markette havuç 5.2 kat, limon ve elma 4.3 kat fazlaya satıldı. Yani üreticide 6 lira olan havuç 31 lira 23 kuruşa, 15 lira olan limon 65 lira 9 kuruşa, 10 lira 38 kuruş olan elma 44 lira 49 kuruşa markette satıldı” dedi.
37 ÜRÜN ARTTI 24’Ü AZALDI
Temmuzda üretici ve market tarafında fiyatı artan ve azalan ürünlerle ilgili bilgi paylaşan Bayraktar, “Temmuzda markette 37 ürünün 13’ünde fiyat artışı, 24’ünde fiyat azalışı oldu. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 36.2 ile limon oldu. Markette fiyatı en fazla azalan ürünler de yüzde 42.4 ile karpuz, yüzde 27.8 ile patates olarak kayıtlara geçti” dedi. Üretici fiyatlarına değinen Bayraktar, “Temmuzda üreticide 29 ürünün 7’sinde fiyat artışı olurken 13’ünde düşüş görüldü. Üreticide en çok düşüş yüzde 48.4 ile karpuzda olurken, en çok fiyat artışı yüzde 25.5 ile yumurtada görüldü” diye konuştu.
AŞIRI SICAKLAR DA ETKİLİ OLUYOR
Üretici fiyat değişiminin nedenlerini de anlatan Şemsi Bayraktar, şunları söyledi: “İklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı sıcaklar tarım ürünlerinde hasara ve verimde kayıplara neden oldu. Yeşil soğan, marul, yeşil fasulye ve maydanozda yaşanan fiyat artışı arzdaki azalmadan kaynaklandı. Yeşil mercimeğin fiyatı ise yeni sezon ürünü olmasından dolayı yükseldi. Karpuz, kabak, salatalık ve sivri biberde yoğunlaşan hasatla birlikte ürün arzındaki artış fiyatların düşmesine neden oldu. Havuçta talepteki azalma fiyatın düşmesine neden oldu. Yumurtada arz ve talepteki değişimlerden kaynaklı fiyatta yükselme yaşandı.”
DOMATES VE KURU SOĞANDA SIKINTI VAR
Bayraktar, üreticilerin yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekti. Kuru soğan fiyatındaki düşüşün üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Bayraktar şöyle devam etti: “Kuru soğanda erkenci çeşitlerin hasadı başladı ve depolanamadığı için üreticilerimiz ürününü kısa sürede elinden çıkarmak zorunda kalıyor. Rekolte yüksekliği ve hızlı hasat arzda artışa neden oldu, bu yüzden soğan fiyatları düştü. Halen ortalama 6 lira (geçen yılla aynı) olan soğan fiyatları, bazı yerlerde 5 liraya kadar geriledi. Üreticilerimiz maliyetin altına düşen fiyatlarla ürünlerini satmak zorunda kalıyor. Bu durumun bir benzeri domateste de yaşanıyor. İzmir ve Bursa gibi salçalık domates üretimi olan illerde üretim alanlarında yüzde 30’lara varan artış olduğu görülüyor. Domateste meydana gelen arz artışı fiyatların düşmesine neden oldu.”
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Muğla'da helikopter kazasında hayatını kaybedenler için taziye
- 2 İETT otobüsü ve 3 otomobil zincirleme kazaya karıştı
- Bakan Güler: PKK/YPG terör örgütünün bir an önce tasfiye edilmesi önceliğimiz
- Suriyelilerin geri dönüşleri için kolaylık adımları! Bakan Bolat duyurdu
- Muğla'da helikopter hastaneye çarpıp boş araziye düştü: 4 kişi hayatını kaybetti