Tahliye davaları zirvede
Konutlarda yüksek kira artışı ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Yüzde 25 kira artış sınırının üzerinde zam yapmak isteyen ve bunu kiracıya kabul ettiremeyen ev sahipleri tahliye yoluna gidiyor.
İstanbul’da ev sahibi kiracı arasındaki uyuşmazlıklar nedeniyle 2023’ün ilk üç ayında sulh hukuk mahkemelerindeki dosyaların sayısı her geçen gün artıyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Koçak, yüzde 25 kira artırma sınırının pek uygulanmaması nedeniyle tahliye davalarının arttığına dikkat çekti.
GEREKÇESİ DENETLENMELİ
Koçak, kirada yüzde 25 şartının ancak caydırıcılık konusunda atılacak adımlarla uygulanabileceğini söyledi. Tahliye davalarının sorunları daha da artırdığına dikkat çeken Koçak, “Ev sahibi kendi oturacaksa kiracıyı tahliye ettirebilir. Bina kentsel dönüşüme girecekse kiracı tahliye ettirilebilir. Eğer ev sahibi ‘ben oturacağım’ diyerek tahliye talep ediyorsa 3 yıl boyunca yeniden kiralayamaz. Mülk sahibi bunu talep ediyorsa kiracı mutlaka noter onaylı yazılı belge istemelidir. Denetim mekanizmalarının artırılması gerekiyor” diye konuştu.
HAPİS CEZASI İÇİN GÖZLER MECLİS’TE
Caydırıcı cezaları içeren düzenlemede ise sona geldin. Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan karar 1 Temmuz’da sona erecek. Öncelikle yüzde 25 uygulamasında sürenin uzatılması bekleniyor. Öte yandan farklı yaptırımlar da gündeme gelecek. Buna göre Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara üç yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. İki yıla kadar olan suçlarda tutuklu yargılama yapılamazken, üç yılla haklarında soruşturma açılan fahiş kira artışına sebebiyet verenler, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecekler. Bu düzenlemeye ilişkin çalışmanın kısa süre içinde Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.