Ekonomi'Takma' ticaret

'Takma' ticaret

Paylaş
'Takma' ticaret

Son yıllarda tekrar moda olan kaynak saçlar, saç sektörünü hareketlendirdi. Özellikle Hindistan ve Çin’den gelen saçların yoğun olarak kullanıldığı sektörde, fiyatlar ise dolar bazında belirleniyor. Sektör temsilcileri liseli gençlerin bile “50 liralık saç takar mısın?” şeklinde talepte bulunduğunu söylüyor.

Peruk, kaynak, çıt çıt, postiş kullanımının artışı, takma saç sektörünün de büyümesini sağladı. Çeşitli nedenlerle uzun ve gür saçlara sahip olamayanlara hitap eden saç sektörü temsilcileri, şu anda sektörde özellikle Hindistan ve Çin’den gelen saçların yoğun olduğunu söyledi. Saçların kiloyla satıldığını belirten uzmanlar, “Özellikle Türk kadınlarının saçı oldukça kaliteli. Kaliteli saçların fiyatları ise 1.400 dolar (36 bin 500 lira) ile 3 bin 500 dolar (91 bin lira) arasında değişiyor” dedi.

Haberin Devamı

SAÇ SİMSARLARI VARDI

Sektörde kayıtdışılığın olduğundan bahseden Atilla Peruk’un sahibi Serdar Müra, “Ben bu mesleğe çıraklıkla başladım. Babam 1949’dan beri bu işin içinde. 1980’lerde Japon yapıştırıcıyla kaynak yapıyorduk. Eli yapışan usta elini temizlemeye gider, yerine başkası gelirdi. Çam sakızından da sprey yapardık. 90’lı yıllardaysa saçları sadece Doğu’daki saç simsarlarından alıyorduk. O zamanlar kırsallarda yaşayan kadınlar yas zamanı saçlarını kesip, köy meydanına atarlardı. Saç simsarları da bunları toplardı. Kimi yerlerde de kadınlar saçını uzatıp, gelir elde etmek için satarlardı” dedi.

HİNDİSTAN VE ÇİN’DEN

Şimdilerdeyse saçların daha çok kalabalık olan ülkelerden geldiğini belirten Müra, “Hindistan, Pakistan ve Çin’den gelen saçlar sektörde oldukça yoğun kullanılıyor. Hindistan’dan gelen saçların kalitesi düşüktür, Çin’de ise seçenek oldukça çoktur. Kalite deyince de şunu anlamalıyız, örneğin saça bir işlem uygulandığında yanıyorsa ya da parlak değilse, kırıklar varsa bu saç kalitesizdir. Kaliteli saçlar ise boyama aşamasındaki her işleme dayanıklıdır, parlaktır vs. Fiyatlara gelince de kilosu 400-500 dolar olan da var, 2 bin 500 dolara çıkan da” diye konuştu.

Haberin Devamı

SATMAK İÇİN UZATIYOR

Çin ve Hindistan’da vatandaşların saçlarını satmak için uzattığını ve bunu bir ticarete dönüştürdüğünü anlatan Müra, “Nüfus da kalabalık olduğu için çok fazla saç geliyor. Türkiye’de de saç satmak için uzatan vatandaşlar var. Ama kuaförler saçını satmak isteyenlere oldukça düşük fiyat teklif ediyor” dedi. En kaliteli saçın Türk saçı olduğunu vurgulayan Müra, “Türk kadınlarının saçları orta kalın ve boya işlemlerinde platin rengine kadar açılabiliyor yani saçlar dayanıklı. Gürcistan ve Ukrayna’dan da kaliteli saçlar geliyor ama renkler açık olduğu için açma işleminde zarar görüyor” diye ekledi.

ÖLMEZ, KOKMAZ, ÇÜRÜMEZ

Son dönemde çıt çıtların tekrar moda olmasıyla kaynak saça çok fazla talep olduğunu dile getiren Müra, şöyle konuştu: “Eskiden kaynak yaptırmak pahalıydı ve gerçekten durumu iyi olanlar yaptırırdı. Şimdiyse lise öğrencileri bile “50 liralık saç takar mısın?” diyor. Böyle böyle 3 ay sonra 100 tane kaynak taktırmış oluyor. Şu anda bu işi ciddi sermayeyle yapanlar bir fabrikatör gibi zengin, şu anda salonunda 300 kilo saç olan var, orta kalite bile olsa kilosu 1.000 dolardan 300 bin dolar yapıyor. Kaldı ki saç ölmez, kokmaz, çürümez yani elinizde kalmaz. Bu anlamda yatırım yapmakta sorun olmuyor.”

Haberin Devamı

PANDEMİ ETKİLEDİ, YÜZDE 200 ARTTI

TÜRKİYE’NİN HER YERİ

Saç toplayıcılar marifeti ile Türkiye’nin her yerinden saç topladıklarını anlatan Platin Professional’ın sahibi Onur Alkoç, “Yeterince saç bulunmadığı zaman Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, İran ve Rusya gibi ülkelerden saç tedarik ediyoruz. İyi saçların ortalama kilo fiyatları 1.400 dolar ila 3 bin 500 dolar arasında değişiyor. Sentetik peruklar 500-1.000 TL arasındayken, gerçek saç peruklar 2 bin 500-35 bin lira aralığında alıcı buluyor” dedi.

DOLARLA FİYATLANIYOR

En kaliteli saçların Türk ve Rus saçları olduğunu belirten Alkoç, döviz kurlarındaki hareketliliğin sektörü de etkilediğini belirterek, “İnsan saçı sektörü dünyada dolar cinsinden fiyatlandırılıyor. Dolayısıyla dolar arttıkça saç fiyatı da artıyor” dedi. Pandemi sonrası korona geçiren insanların saçlarının döküldüğünü anlatan Alkoç, “Pandemi sonrası hem talep arttığı hem de saç bulmak giderek zorlaştığı için kaynak saç fiyatlarında ortalama yüzde 200 zam oldu” diye ekledi.

Haberin Devamı

ELYAFTAN BİLE VAR

Afrika gibi ekonomik olarak daha yoksul olan ülkelerde de takma saçlara talep olduğunu anlatan Alkoç, “Afrikalıların saç yapıları çok karmaşıktır. Onun için hep çok gergin örerler ve yıllar içerisinde saçları aşırı gerilmekten kalıcı olarak dökülür. Akabinde uzun yıllar peruk kullanırlar. Maddi durumları da iyi olmadığı için elyaftan yapılmış sentetik perukları tercih ederler” dedi.

25 BİN LİRAYA PERUK

Peruk fiyatlarının 5 bin liradan başlayıp 25 bin liraya kadar çıkabildiğini aktaran Müra, şunları söyledi: “Enflasyondaki artış da fiyatlarımızı etkilemeye başladı. Eskiden kendi ülkemizin saçı olduğu için bizi etkilemiyordu ama şimdi yurtdışından geldiği için gümrüğüydü, döviziydi derken fiyat artışları yaşanıyor. Ayrıca aldığımız saçları kırıklarından kurtarıp temizlediğimizde 200 gramlık saç 130 grama düşüyor. 200 gramlık saçı 500 dolara aldığımızı sayarsak, temizlenip fire verdiğinde o saç 800 dolar oluyor. Yani çıt çıtın kalitesi de buna göre değişiyor.”

Haberin Devamı