Tamamlayıcı emeklilik sistemi! BES’i daha da büyütecek
Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sisteminde (OKS) devlet katkısı dâhil toplam fon büyüklüğü kurulduğu günden bu yana ilk defa 1 trilyon lirayı aşarken, katılımcı sayısı 16,4 milyona yaklaştı. Yılın son çeyreğinde hayata geçmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile BES’in büyümesi daha da hızlanacak.
Bireysel emeklilik sistemi, kurulduğu 2003 yılından bu yana istikrarlı büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, BES’e 9 milyon 61 bin 975 kişi dâhil olurken, toplam fon büyüklüğü devlet katkısı dâhil 934 milyar liraya yaklaştı. OKS’de ise 7 milyon 323 bin 573 katılımcı yer alırken, toplam fon büyüklüğü devlet katkısı dâhil 69 milyar lira civarında gerçekleşti. Böylelikle BES ve OKS’deki toplam fon büyüklüğü kurulduğu günden bu yana 1 trilyon 2 milyar 409 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 16 milyon 385 bin 548 kişiye yükseldi. Sektör, 2023 yılını BES ve OKS dâhil 756 milyar 421,5 milyon lira fon büyüklüğü ve 15 milyon 979 bin 96 katılımcıyla tamamlamıştı. Yılbaşından bu yana katılımcı sayısı 406 bin 452 kişi, toplam fon büyüklüğü de 245 milyar 988,1 milyon lira artış gösterdi.
YAZIN DEVREYE GİRECEK KISMİ ÇEKİŞ BÜYÜMEYİ HIZLANDIRACAK
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak, yaptığı değerlendirmede, BES’in 1 trilyon liraya ulaşmasının çok önemli bir kilometre taşı olacağını söyledi. Çakmak, “Uzun vadeli yatırım ve tasarruf yapmak isteyenler için farklı fon sepetleriyle seçenekler sunan BES, aynı zamanda yüzde 30 devlet katkısı desteğiyle kişilere emeklilik dönemleri için de güvence oluyor. Devlet katkısıyla önemli bir finansal güvence haline gelen BES, gerek sektör gerekse ülke ekonomisi için büyüyen bir değer. Bildiğiniz gibi bireysel emeklilik fonları, katılımcıları genellikle uzun vadeli yatırımlara yönlendiren yatırım araçları olarak öne çıkıyor” dedi.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK OKS KATILIMCI TABANINI YAKLAŞIK 3 KATINA ÇIKARACAK
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, Haziran 2023 döneminde fon büyüklüğünün 500 milyar lira seviyesine gelmesinin sektörce kutlandığını anımsatarak, üzerinden bir yıl geçmeden 1 trilyon liralık eşiğin yakalandığını söyledi. Bireysel emeklilik sektörünün kamu otoritesi tarafından yoğun olarak desteklendiğine işaret eden Atalay, şu ifadeleri kullandı: “2024, BES’te bir süredir hazırlıkları süren yeni mevzuat düzenlemelerinin fiilen hayata geçirildiği bir yıl olacak. Kamu otoritesinin BES’i desteklemeye yönelik yenilikçi hamlelerinin, sisteme dâhil olan mevcut katılımcılara ilaveten sistem ile henüz tanışmamış kişiler üzerinde de olumlu etkiler göstermesini bekliyoruz.” Atalay, OKS’nin TES’e dönüştürülmesinin OKS katılımcı tabanını yaklaşık 3 katına çıkaracak bir gelişme olacağının altını çizdi.
EMEKLİLİK BİLİNCİ ARTIYOR YENİ KATILIMCILAR GELİYOR
AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca ise BES’in, katılımcıların gelirini ve refahını artırırken büyüyen Türkiye ekonomisinin gelişiminde de önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Kuruca, “Toplumda emeklilik bilincinin arttığını, potansiyel yeni katılımcıları çektiğini de söyleyebiliriz. 21 yılda hem sistem hem de sektörümüz çok yol kat etti. Güçlü bir büyüme oranı yakaladı. Bunun üzerine daha fazlasını inşa etmeliyiz” dedi. Kuruca, 25-30 milyon kişinin dahil olması beklenen TES’in 2025 yılında hayata geçebileceğini belirterek, TES’in sosyal güvenlik sistemi ile ilgili risklerin azaltılması açısından çok kritik olduğunu söyledi.