EkonomiTarım desteklerinde planlı dönem

Tarım desteklerinde planlı dönem

Paylaş
Tarım desteklerinde planlı dönem

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretim planlamasına ilişkin “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli”ni açıkladı.

MERKEZİNDE SU VAR

Haberin Devamı

Bitkisel üretim planlamasına çalışırken suyu merkeze koyduklarını söyleyen Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının bundaki sonraki dönemlerinin kendileri için en önemli girdisinin su olduğunun altını çizdi. Bitkisel üretim planlaması, 1 Eylül itibarıyla hayata geçirildi.

YÜZDE 77’Sİ KAPSAMDA

Üretim planlamasına stratejik ürünlerden başladıklarını söyleyen Yumaklı, “13 stratejik ürün, hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve diğer dediğimiz patates ve soğan. Neden bu stratejik ürünleri seçtik? Çünkü bu ürünler ülkemizdeki 20.2 milyon hektarın 15.6 milyon hektarında ekiliyor. Artı bir dediğimiz de yem bitkileri. 13 artı 1 ürünle 1 Eylül 2024 itibarıyla Türkiye’deki toprakların yüzde 77’sinde üretilen ürünleri planlama kapsamına aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 ANA GRUPTA

Yumaklı, bitkisel üretim destekleme modelinin temel destek, planlama desteği ve üretim geliştirme desteği olarak 3 ana başlığa indirildiğini söyledi. Yumaklı, verilecek destekleri şöyle sıraladı

* “Önceki dönem, 185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya, yeni dönemde 634 lira mazot ve gübre temel desteği verilecek.
* Mazot ve gübrenin bir daha çiftçilerimize ödenmeyeceği yolunda bir tezvirat yaptılar, bunun doğru olmadığını da belirtmek istiyorum.
* Eğer su kısıtı olan bir havzada üretiliyorsa, bizim mutabık kaldığımız şekliyle üretimini tespit ettiğimiz ürünler için de ilave 342 liralık bir destek vereceğiz.
* Ayçiçeğinde 206 liralık mazot ve gübre desteği veriyorduk, bu rakam 732 liraya çıkıyor. Su kısıtı olan bölgede üretildiği zaman 293 liralık ilave bir destek almış olacak.
* Planlama dışındaki ürünlerin de tamamı 138 lira ödeniyordu, bunlar da 244 liralık temel destek almış olacak.”