Tarımda ihracat her yıl artıyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne göre 2023’te tarım, gıda ve içecek sektörü önceki yıla göre yüzde 4.92 artışla 26.49 milyar dolar ihracat ve yüzde 3.46 artışla 21.13 milyar dolar ithalat yaptı.
Türkiye'nin tarım, gıda ve içecek sektörü bu yıl ocak ayında 2.42 milyar dolar ihracat, 1.6 milyar dolar ithalat yaptı. Dış Ticaret Dengesi, ocak ayında 830 milyon dolar fazla verdi. Yılın ilk ayında en fazla un, fındık içi ve mandalina ihraç edilirken, en fazla ithal edilen ürünler ise buğday, soya fasulyesi ve sığır olarak sıralandı. Bu dönemde en fazla ihracat Irak, Almanya ve Rusya’ya yapılırken, en fazla ithalat ise Rusya, Ukrayna ve Brezilya’dan yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Dış Ticaret Verileri temel alınarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne göre, bu yılın ilk ayında tarım, gıda ve içecek sektörü geçen yıl aynı döneme göre yüzde 11.63 artışla 2.17 milyar dolar ihracat ve yüzde 16.77 düşüşle 1.6 milyar dolar ithalat yaptı. Ocak ayında Dış Ticaret Dengesi 830 milyon dolar fazla verdi. Bu yılın ilk ayında geçen yıl aynı döneme kıyasla ihracatı değer olarak en fazla artan sektörlerin başında 73 milyon dolar ile (yüzde 46.29 artış) Sert Kabuklu Meyveler Sektörü geldi.
İLK SIRADA UN YER ALDI
İhracatta öne çıkan üründe ilk sırayı 1 milyar 465.1 milyon dolar ile un aldı. Bu ürünü 985.1 milyon dolar ile fındık içi ve 954.7 milyon dolar ile rafine ayçiçeği yağı izledi. Bu ürünler, geçen yıl itibarıyla toplam ihracatın yaklaşık yüzde 12.8’ini oluşturdu. Geçen yıl ithalatta ise en fazla ithal edilen ürün 3 milyar 402.4 milyon dolar ile buğday oldu. Buğdayı 1 milyar 679.3 milyon dolar ile soya fasulyesi ve 1 milyar 303.9 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı takip etti. Bu 3 ürün, geçen yıl itibarıyla toplam ithalatın yüzde 29.9’unu oluşturdu.
MANDALİNA ZİRVEDE
Aylık temelde değerlendirildiğinde, geçen yıl aralık ayında ihracatta öne çıkan ürünlerde ilk sırayı 160.3 milyon dolar ile mandalina alırken, bu ürünü 146 milyon dolar ile fındık içi ve 109.9 milyon dolar ile buğday unu izledi. Aynı ayda en fazla ithal edilen ürünler ise 216.2 milyon dolar ile buğday, 133.3 milyon dolar ile sığır ve 73.2 milyon dolar ile ham ayçiçeği yağı olarak sıralandı. Türkiye, geçen yıl en fazla ihracat yaptığı ülkelerden Irak’a un, dondurulmuş tavuk eti, kırmızı mercimek; Almanya’ya fındık içi, ambalajlı fındık, kiraz, Rusya’ya ise mandalina, alabalık, mandalina ve şeftali ihraç etti.
IRAK, ALMANYA VE RUSYA
Bu yılın ilk ayında dış ticaret verileri ülke bazında değerlendirildiğinde; en fazla ihracat yapılan ülke 305 milyon dolar ile Irak oldu. Irak’tan sonra en fazla ihracat, 171 milyon dolar ile Almanya’ya, 136 milyon dolar ile Rusya’ya, 123 milyon dolar ile ABD’ye ve 96 milyon dolar ile İtalya’ya yapıldı. Yılın ilk ayında, bu 5 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 34’3’ünü oluşturdu.
ÇİFTÇİLER İÇİN DİJİTAL ÜRÜN VE HİZMETLER
Çiftçiler için özel ürün ve hizmetleri hayata geçirmeye devam eden Kuveyt Türk, tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet gösteren müşterilerinin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününde de yanında olmayı sürdürüyor. Türkiye’nin öncü katılım finans kuruluşu Kuveyt Türk, mobilden anında hesap açılışından hasat ödemeli Tohum Kart gibi tarım sektörüne yönelik yenilikçi ürün ve hizmetleriyle çiftçilerin hayatını kolaylaştırıyor. Mobilden Troy Tohum Kart alan çiftçilere 20 bin lira ve üzeri ilk harcamaları için bin iade eden Kuveyt Türk, çiftçilere 12 aya varan ödemesiz dönem imkanı da sunuyor.
HASAT ÖDEMELİ
Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerindeki olası risk ve hasarlarına karşı ürün ve hayvanları güvenceye almayı sağlayan TARSİM’e de aracılık ediyor. Müşteriler ayrıca Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alımsatım işlemlerini Kuveyt Türk aracılığıyla yapabiliyor ve ELÜS kıymetlerini teminata vererek finansman kullanabiliyor. Çiftçiler, Kuveyt Türk Mobil’den hesap açarak Tohum Kart başvurularını mobilden anında tamamlayabiliyor, sanal Tohum Kart ile ihtiyaçlarını hemen satın alabiliyor. Kuveyt Türk ayrıca tarım bankacılığı çerçevesinde bitkisel üretim, süt ve besi hayvancılığı, traktör, tarla finansmanı ve daha birçok hizmeti müşterilere sunuyor.
‘İŞ ORTAĞIMIZ’
Kuveyt Türk KOBİ’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Delipoyraz, çiftçileri iş ortakları olarak gördüklerini belirterek, “Tarımda dijitalleşmeyi önceliklendiriyor ve hizmetlerimizi uçtan uca dijitalde sunmayı önemsiyoruz. Bu anlamda, tarım ekosisteminde faaliyet gösteren FinTech’ler ile entegrasyon çalışmalarına da başladık. Çiftçilerimizin finansmana ulaşmasını kolaylaştırmak ve tüm işlemlerini dijitalden yapmasına imkân sağlamak için yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
- Suriye'ye tarihi ziyaret! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Terör örgütü PKK/YPG'ye Suriye'de yer yok
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu
- MSB duyurdu! Pençe-Kilit bölgesinde silah ve mühimmat ele geçirildi