Tarımın geleceğine atılan tohumlar
Türk bilim insanı, buğday genetikçisi, taksonomisti ve ıslahçısı Dr. Mirza Gökgöl’ün 1935-1939 yılları arasında yazdığı ‘Türkiye Buğdayları’ adlı iki ciltlik eser Yıldızlar Yatırım Holding’in iştiraki İGSAŞ desteğiyle yayınlandı.
İlk ciltte, Türkiye’nin iklim şartları, jeolojik yapısı, toprak teşekkülü, tarım alanları, zirai durumu, topraktan faydalanma şekilleri yer aldı. İkinci ciltte ise buğdayların genetik yapış, çeşitleri, morfolojik ve tipolojik özellikleri, tarihsel ve arkeolojik bulgulara göre anavatanı, bölgelere göre sınıflandırılması, yeni çeşitler ve son olarak buğday siyasetinin ana hatlarını inceleniyor.
KARIŞ KARIŞ GEZEREK KAYDETTİ
Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, şunları söyledi: “Mirza Gökgöl’ün, Anadolu’nun dört bir yanını karış karış gezerek buğday türlerini kaydetmesi ile Türk tarımına sunduğu katkı, sadece bir bilimsel çalışma değil, aynı zamanda bir neslin mücadele ruhunu ve geleceğe dair umutlarını da yansıtan bir mirastır. Bu anlamda İGSAŞ’ın 1937’den bu yana baskısı yapılmayan ve sahaflarda dahi bulunması neredeyse imkansız hale gelen bu önemli eserin tekrar gün yüzüne çıkmasına vesile olmasından son derece gururlu ve mutluyuz. Tarımı sürdürülebilir kılabilirsek ülke ve toplum olarak da o kadar ileri gideriz.”
NESİLDEN NESİLE REHBER OLACAK
“Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak hayata geçirdiğimiz bu proje, tarımın tarihi değerlerini koruma ve geleceğe aktarma misyonumuzu pekiştirmek adına önemli bir adım” diyen İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal ise şöyle devam etti: “Bu değerli kitabın, tarım sektörüne hizmet eden tüm paydaşlarımız için önemli bir kaynak olacağına ve gelecek nesillere rehberlik edeceğine inanıyorum. Anadolu’nun kadim buğday türlerini ayrıntılarıyla inceleyen bu eserin, aynı zamanda kaybolan ata tohumlarımızın yeniden gün yüzüne çıkmasına vesile olacak.”
121 BİN NUMUNE TOPLANDI
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay da “TAGEM olarak, 49 enstitü, 300 laboratuvar, 32 gen bankamızla faaliyet gösteriyoruz. Enstitülerimizin arasında geçmişi 100 yıla dayananlar da var. Mirza Gökgöl’ün izinde, 80 yıldır Anadolu’yu karış karış gezerek 121 bin numune topladık. Bu dataların özel sektör ve kamu ile paylaşılması bizim için gurur kaynağı” diye konuştu.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlerle buluştu: 2025 yılında burs miktarı 3 bin TL'ye çıkacak
- Türkiye'deki Suriyeliler Esad'ın gidişini meydanlarda kutladı! Rusya'dan kritik açıklama geldi
- Bodrum’u sağanak vurdu! 60 ev ve 2 iş yerini su bastı
- Ankara-İzmir arası hızlı tren müjdesi! Bakan Uraloğlu: 3.5 saate düşüreceğiz
- Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e 'Esad' soruşturması