Tarımsal hasılada Avrupa birincisi: Türkiye
Türkiye, dünyada, sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor.
Türkiye’nin 78 milyon hektar olan yüzölçümünün yaklaşık olarak üçte birini teşkil eden 24 milyon hektar alan ekilebilir tarım arazisi olup, bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 8.5 milyon hektar olarak belirlenmiştir. Ülkemizde hala, ekonomik olarak sulanabilecek 8.5 milyon hektar tarım alanının yaklaşık yüzde 81.9’u sulanabilmektedir. Dünyada 19 tarım ürününün üretiminde ilk 4’te olan Türkiye, dünyada sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer alıyor hem de ürün çeşitliliğiyle öne çıkıyor. Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci; elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sırada. Toplam bin 577 ürünün coğrafi tescil aldığı Türkiye’de, işlemleri devam eden ürün başvurusu sayısı ise 644’tür.
ÖNE ÇIKAN BAŞLICA ÜRÜNLER
BUĞDAY: Karadeniz kıyıları ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek yerleri dışında bütün bölgelerde tarımı yapılabilir. Üretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. İl olarak en fazla Konya, Ankara ve Adana’da üretimi yapılmaktadır.
ÇELTİK (PİRİNÇ): Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir. Üretimde en büyük paya sahip bölge Marmara Bölgesi’dir. Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesi’dir. Üretim yeterli olmadığından ithal edilmektedir.
TÜTÜN: Üretimde birinci Ege, ikinci bölge Güney Doğu Anadolu, üçüncü ise Karadeniz Bölgesi’dir.
PAMUK: Üretimde birinci Güneydoğu Anadolu, ikinci Ege (kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında), üçüncü Akdeniz Bölgesi’dir.
AYÇİÇEĞİ: Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerde sulama ile tarımı yapılır. Üretimde ilk sırada Marmara Bölgesi vardır.
ZEYTİN: Lider bölge Ege’de üretimi yoğundur. Dünya zeytin üretiminde dördüncü Sırada Türkiye yer almaktadır.
ÜZÜM: Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi gelirken, bunu sırayla Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri takip eder.
İNCİR: En fazla tarımı Ege Bölgesi’nde gelişmiştir.
SEBZECİLİK: Sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesi’nde gelişmiştir. Bu bölgeyi Ege ve Marmara Bölgeleri takip eder. En az geliştiği bölgemiz Doğu Anadolu bölgesidir. Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir.
PATATES: Bütün bölgelerde tarımı yapılabilir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesi’nde gelişmiştir.
SOĞAN-SARIMSAK: Bursa-Karacabey önemli soğan üretim merkezi iken Kastamonu da sarımsakta önemli merkezimizdir.
GELECEĞİ ÇİFTÇİLER İNŞA EDECEK
Kurulduğu günden bu yana ‘Toprağın İzinde’ mottosuyla çalışmalarını yürüten İGSAŞ, hayata geçirdiği tüm projelerin odak noktasına, ülkemize ve çiftçilere değer katmayı sürdürüyor. Tarımın, yaşamın vazgeçilemeyecek unsuru olduğunu kaydeden İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “Tarımsal ürünlerini kendine yetebilecek kadar üreten ülke sayısının çok sınırlı olduğu bir dünyada, Türkiye’nin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Sürdürülebilir tarım için de doğal kaynakları korumamız ve toprakları doğru bir şekilde yönetmemiz gerekiyor. Kurumsal yönetimimizin temel yapı taşı olan ‘Bu topraklardan aldığını yine bu toprakların insanlarıyla paylaşma’ ilkemiz kapsamında da ülkemiz ve çiftçimiz için değer üretmeye devam edeceğiz’’ dedi.
SAĞLIKLI VE GÜVENLİ
5 yılı aşkın bir süredir yürütülen ‘Toprağıma Minnettarım’ adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında çiftçiler için su ve toprak analizi yaparak doğru gübreleme konusunda eğitimlere devam edildiğini dile getiren İlkay Ünal, “Ülkemizin gelişmesinde, ekonominin büyümesinde, üretimin çeşitlendirilmesi ve arttırılmasında, refah seviyemizin yükselmesinde, sağlıklı ve güvenli gıda temininde her türlü zorluğa rağmen alın terini dökerek tarladan soframıza en güzel ürünü gönderen kıymetli çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor saygılarımızı sunuyoruz” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN PLATFORM
2022’de kurulan ve ESA grup şirketi bünyesine katılan traktorborsam.com.tr, çiftçinin ücretsiz ilan sitesi olarak bir ilke hayata geçirdi. Türkiye’nin traktör piyasasının online pazar yeri olan traktorborsam.com.tr, çiftçiye odaklı hizmetlerinin lider, yenilikçi ve en güvenilir teknoloji platformu olma vizyonu ile tüm sistemini mükemmelleştirme yönünde çalışıyor. Traktör Borsam ekibi, her ay yeni fonksiyonlarla kullanıcılarının deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Çiftçinin traktörünü ve ekipmanlarını değerinde satabilmek için kurulan platform, Türkiye’nin güvenilir galerilerinden uygun fiyatlı ilanlarla kullanıcılarına avantajlı seçenekler sunuyor. Traktör Borsam’ın sahibi Ahmet Kırkpınar, “Çiftçinin traktörünü ve ekipmanlarını değerinde satabilmek için kurulan platformumuz ile her zaman çiftçinin yanında olmaktan gurur duyuyoruz. Tüm çiftçilerimize desteklerimiz sürecek. Emekleriyle toprağı yoğuran, soframıza gelen her türlü nimette büyük emeği geçen tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” dedi.
İDSYB’NİN İLK ŞARKÜTERİ MANAVI BUCA’DA AÇILDI
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB), Ahmet Kocaağa başkanlığında çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, son olarak 19. Uluslararası Tarım Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarı’na katılarak başarılı iş birliklerine imza attı. Fuarda açtıkları stantta, sektör temsilcileri ile üreticilere danışmanlık hizmeti veren birlik, sektörle ilgili bilgilendirme de yaptı. Birlik Şarküteri&Manav olarak ilk mağazasını yönetim kurulu, yönetim kurulu üyeleri, resmi kurum amirleri ve vatandaşların katılımıyla Buca’da açtı. Birlik, böylece İzmirli çiftçiden sofraya giderek en ekonomik fiyatla hem çiftçiye destek olacak hem de vatandaşları kaliteli ürünlerle buluşturacak.
- Kar yağışında son dakika sürprizi! Meteoroloji uyardı: Onlarca il listede
- Adalet Bakanı Tunç: Yargıyı tehdit etmek kimsenin haddi değildir
- Diyanet duyurdu! 2025 hac kuraları sonuçları açıklandı
- Evi çöpten temizlenen ev sahibinin söyledikleri pes dedirtti
- Gıda sahteciliği had safhada! Bakanlık yeni listeyi açıkladı: Kebap, kekik, sumak, pul biber, zeytinyağı...