Tatil bölgesinde yazlık mı otel mi?
Yazlık bölgelerde ev kiralama talebi artarak devam ederken fiyatlardaki yükseliş de sürüyor. Son 2 yılda konaklama tesislerinde de yapılan zamlar sonrası, aylık kiralar ile otel fiyatları başa baş geldi. TSKB Gayrimenkul Değerleme, gecelik otel fiyatları ile müstakil ev kiralarını kıyasladı. İşte detaylar...
Pandemi sonrasında izole tatil arayışı yazlık bölgelerden uzun dönemli ev kiralama trendini başlatmıştı. Yazlık bölgelere olan talep artarak devam ederken fiyatlardaki yükseliş de sürüyor. Son 2 yılda konaklama tesislerinde de yapılan zamlar sonrası, aylık kiralar ile otel fiyatları başa baş geldi.
TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin çalışmasına göre, yazlık bölgelerde aylık kiralamalar minimum 30 bin lira seviyesinde. Antalya’da Kaş ve Kemer ilçelerinde aylık kiralar 75-90 bin lira aralığına çıkarken, Bodrum’da ise standart evlerde 60-80 bin lira arasında gerçekleşiyor. Denize yakın konumlarda ise 200 bin liraya kadar çıkıyor. Butik otellerde ise temmuz ayı genelinde oda fiyatı günlük en az 2 bin 500-3 bin TL aralığında.
KISA DÖNEMLİ TALEP
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, turizm tesislerinin ücretlerinde yaptığı artışların yazlık bölgelerdeki trendleri değiştirdiğini belirterek, “Son 2 yıldır konaklama tesislerindeki fiyat artışlarının yanında kısa dönemli ev kiralayarak tatil yapmak yükselen bir trend oldu” dedi. Kalabalık aile tatillerinde hem yerli hem de yabancı turistler tarafından aylık kiralamaların tercih edildiğini anlatan Maya, “Bazı bölgelerde otel fiyatları ile ev kiraları benzer düzeylere geldi. Fethiye, Karaburun, Datça gibi ilçelerde ev kiralamanın gecelik bazda daha avantajlı olduğu görülüyor. Kaş, Kemer ve Alanya’da ise sezonluk ev kiralamanın otel fiyatları ile yarıştığı söylenebilir” diye konuştu.
FOÇA YÜKSELİŞTE
Yazlık bölgelerdeki konut fiyat artış oranlarını da değerlendiren Maya, şöyle konuştu:
“İzmir ilinde Urla, Çeşme, Karaburun ve Foça ilçelerinde son 6 aylık verileri değerlendirdiğimizde; Foça’da birim satış verilerindeki artışın yüzde 80, Çeşme’de yüzde 30, Urla’da yüzde 45, Karaburun’da ise yüzde 35 civarında olduğu görülüyor. Foça Marina’nın açılmasının etkileri, konut satış fiyatlarındaki artış grafiğinde net olarak görülebiliyor.”
BODRUM’UN CAZİBESİ SÜRÜYOR
Muğla’da Bodrum ilçesinin yüzde 55 fiyat artışı ile il bazında ilk sıradaki yerini koruduğunu belirten Maya, “Bodrum, yazlık bölgeler içerisinde cazibesini en çok artıran ilçe olarak karşımıza çıkıyor. Özelikle üst gelir grubuna yönelik konut projelerindeki artış, yeme-içme alanlarında dünyaca ünlü markaların şube açması, dünyaca ünlü isimlerin yazın bölgeye geliyor olması bu artan cazibenin en net göstergeleri. Bodrum’u Fethiye ve Marmaris yüzde 50, Datça ise yüzde 30 artış ile takip ediyor” dedi.
EN ÇOK YABANCI ALANYA’DA
- Aydın’ın Didim ilçesinde İngiliz ağırlığı sürüyor. Bölge genelinde son 6 ayda, değerde yüzde 30 artış oluştuğu gözleniyor.
- Kuşadası’nda 6 aylık fiyat artışı sahil şeridine yakın yazlık evlerde yüzde 40 civarına kadar çıkıyor.
- Antalya’da ise Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının konut sahibi olmak için Alanya’ya ilgileri yüksek.
- Alanya, Türkiye’deki tüm ilçeler bazında da en yüksek yabancıya konut satışı yapılan ilçe durumunda.
- Kaş ise yabancı turistlerin gelir seviyesi yüksek kesimi tarafından tercih ediliyor. Bu bölgede villa kiralamaları öne çıkıyor.
- Kemer’de ise villa tarzı yapılaşma yanında, otel, apart otel ve pansiyon yapılaşması ilçe merkezi içinde yaygın.
- Meclis'te kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımında cezalar artıyor
- HÜRJET'in ikinci prototipi, gökyüzüyle buluştu
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM’nin kararı adaletin tecellisi bakımından umut vericidir
- Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Dara bölgesi görüntüleri incelenecek
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan çetesi açıklaması: Görevimiz kötüleri ayıklamak ve gerekli cezayı vermektir