EkonomiTatilciler bayrama hazır

Tatilciler bayrama hazır

Paylaş
Tatilciler bayrama hazır

Hem yaz aylarının başlaması hem okulların kapanması hem de tatilin 9 güne uzamasıyla bu yıl Kurban Bayramı turizm sektörünün yüzünü güldürecek gibi. Bayram rezervasyonlarında 2023 ile karşılaştırıldığında bu yıl yüzde 59 daha fazla talep olurken, gecelik ortalama fiyatlar da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 yükselmiş durumda. Tatilcilerin favorisi ise yine Kemer ve Alanya oldu.

Turizm sektöründe bayram heyecanı başladı. Kurban Bayramı tatili, 15 Haziran Cumartesi arife günü başlayıp 23 Haziran Pazar günü bitecek şekilde 9 güne uzatıldı. 14 Haziran Cuma günü okulların da kapanmasıyla milyonlarca kişinin tatile çıkması bekleniyor. 14 Haziran’da Avrupa Futbol Şampiyonası’nın başlayacak olması nedeniyle, şampiyonanın düzenleneceği Almanya’dan gelen turist sayısında düşüş bekleyen turizm sektörü, bu boşluğu bayramda özellikle yerli turistle doldurmayı hedefliyor. Turizm temsilcileri de geçen yıla kıyasla şimdiden yüzde 59’luk bir talep artışı olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

KEMER VE ALANYA ÖNDE

Mayısta arama motorlarında yapılan “bayram tatili” aramalarında ayın ilk iki haftasına göre yüzde 78’lik bir artış olduğunu belirten Neredekal.com CEO’su Gökhan Sivrikaya, “Yurt içi otel aramaları geçen yıla göre yüzde 35 artarken, Kurban Bayramı otelleri sayfasını ziyaret eden kullanıcı sayısı da önceki döneme göre yüzde 132 arttı. En yoğun ilgi Antalya’da Kemer ve Alanya’ya yöneliyor. Sonrasında en çok ilgi gören tatil bölgeleri sırasıyla Mersin, Muğla’da Fethiye ve Datça, Balıkesir’de Erdek ve Ayvalık, İzmir’de Çeşme ve Seferihisar oldu” dedi.

EN ÇOK 4 GECE VE ÜSTÜ

Tatilcilerin Kurban Bayramı’nda tatile hep bayramın ikinci günü başladığını vurgulayan Sivrikaya, “Bunun sebebi olarak bayramın ilk gününde gerekli merasimleri tamamlamaları. Bu yıl okulların tatil olmasının da etkisiyle 15 Haziran Cumartesi günü için de ilgi çok yüksek. Misafirlerin konaklama süreleri ise yüzde 23.4’ünün 3 gece, yüzde 37.2’sinin 4 gece ve üstü olarak değişiyor. En popüler tatil temaları sırasıyla her şey dahil oteller, erken rezervasyon otelleri, bungalov, apart oteller ve pansiyon oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÜZDE 72’LIK ARTIŞ OLDU

Tatilseverlerin genellikle fiyat odaklı tercih yaptıklarını ifade eden Sivrikaya, şunları söyledi: “Haziran ayı yüksek sezon başlangıcı olması sebebiyle önceki döneme göre fiyatlarda artış beklediğimiz bir dönem. Neredekal.com üzerinde listelenen 23 binden fazla tesise ait veriyi incelediğimizde 2023’te 1 gecelik ortalama otel odası fiyatının yüzde 107 artış ile 1.031 TL’den 2 bin 138 TL’ye yükseldiğini gözlemliyoruz. 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla ortalama 1 gecelik oda fiyatının ise geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 72 artış gösterdiği görülüyor.”

70 BİN LİRAYA YÜKSELİYOR

Bayram dönemindeki en popüler rotalarda genel fiyat durumu şu şekilde:

* Adrasan, Kaş, Side ve Alanya’da sadece konaklama fiyatları 1.000- 1.250 TL arasında değişirken, oda kahvaltı paketleriyle 1.400-2 bin TL’ye yükseliyor.
* Orta segment bir tatil için denize yakın lokasyonlarda oda kahvaltı tipinde başlangıç fiyatı 3 bin 500-4 bin TL civarında. Havuzu olan veya denize çok yakın konumlanan tesislerde en düşük fiyatlar 5 bin-9 bin TL arasında.
* Orta üst segment tesisler bayramda, denize uzak merkezi yerlerde 4 bin TL’den başlıyor, denize yakın tesislerde taban fiyatlar 7 bin TL bandında, denize sıfır tesislerde ise gecelik 9 bin-11 bin TL’ye çıkıyor.
* Villa tipi konaklamalarda bayram haftasında en düşük fiyat gecelik 6 bin TL’den başlıyor. Denize birkaç kilometre mesafede, havuzlu, manzaralı ve tam donanımlı 4 kişilik bir villa gecelik 12 bin-15 bin TL bandına çıkıyor.
* Üst segmentte Alanya, Kemer, Side gibi çok sayıda resort ve 5 yıldızlı otelin bulunduğu bölgelerde fiyatlar gecelik 11 bin-12 bin TL’den başlıyor. Marmaris, Datça, Bodrum’da üst segment otel fiyatları 15 bin TL’den başlıyor, 70 bin TL’ye çıkabiliyor.

Haberin Devamı

2 AY ÖNCEDEN BAŞLADI

Geçen seneye oranla bu sene tatil planlamalarının 2 ay önceden başladığını dile getiren TatilBudur CEO’su Onur Otruş, konaklama gün sayısının 4 ya da 5 gün olarak tercih edildiğini belirtti. Otruş, “Bayram rezervasyonlarını 2023 ile karşılaştırdığımızda 2024’te yüzde 59 oranında daha fazla talep olduğunu görüyoruz. Bu sene bayram için tatil yeri arayışı erken başladı. Tatil severlerin ortalama 35-40 gün önceden detaylı araştırmaya başladıklarını söyleyebiliriz” dedi. TatilBudur’un verilerine göre, bu sene de rotayı Ege ve Akdeniz’e çeviren tatilcilerin şu an için ilk tercihi yüzde 20 oranıyla Alanya... Yüzde 18 ile Side ikinci, yüzde 16 ile Kemer üçüncü sırada yer alıyor. Yaz tatilinin değişmeyen adresi Bodrum, tatilseverlerin tercihleri arasında 4’üncü sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

MALİYET ŞEHRE GÖRE DEĞİŞİYOR

Konaklama ücretine dair veriler incelendiğinde iki çocuklu 4 kişilik bir aile için 4 gecelik bayram tatili maliyeti Antalya’nın denize yakın lokasyonlarında oda kahvaltı tipinde gecelik 1.700 TL’den başlıyor. Her şey dahil konsepti tercih edildiğinde ise gecelik fiyatlar 10 bin TL’den başlıyor. Aynı aile benzer olanaklarda Bodrum’da tatil yapmak isterse en düşük fiyat sadece konaklamada 8 bin TL’den başlıyor. Bodrum’da her şey dahil konaklamada ise gecelik fiyatlar 10 bin TL’ye çıkıyor. Ancak Aydın, Kuşadası veya Didim’de her şey dahil tatilin gecelik bütçesi 5 bin TL’ye kadar düşebiliyor.

Haberin Devamı

MISIR’A İLGİ ARTIYOR

Coral Travel Türkiye Genel Müdürü Mehmet Kamçı, bayramların vazgeçilmez tatil alternatifi olan Kıbrıs ile vizesiz ziyaret edilebilen Mısır’ın yerli turistin gözdesi olduğunu söyledi. Kamçı, “Sharm el Sheikh’e gelen talep fazlası için yeni uçak alternatifleri oluşturuyoruz” dedi.

VİZESİZ TURLARA TALEP ARTIŞI

OKULLARIN KAPANMASI ETKİLİ

Bu yaz yurt içinde en çok tercih edilen destinasyonların başında Antalya ve Bodrum otelleri ile Kıbrıs uçaklı paketlerin başı çektiğini belirten Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, “Ege ve Akdeniz kıyılarını içeren kültür turları da hem deniz tatili hem kültürel içerik hem de makul fiyatlar sunmaları nedeniyle bu dönemin yükselen yıldızı” dedi. Karayal, “Geçen bayrama kıyasla yaz tatilinin de başlangıcı olması sebebiyle bu bayram doluluklarında artış var. Yine geçen yıla göre yüzde 40’lık talep artışı yaşanıyor. Bunda okulların kapanması da etkili oldu” diye belirtti.

YUNAN ADALARI DA REVAÇTA

Son dönemde yaşanan vize sorunları nedeniyle vizesiz yurtdışı programlarına yoğun bir talep olduğunu belirten Karayal, şöyle konuştu: “En fazla tercih edilenler Balkan turları. 4 ve 5 yıldızlı otellerde yarım pansiyon kişi başı 549 Euro’dan başlayan fiyatlarla Saraybosna, Kosova, Belgrad, Ohrid, Kotor, Budva, Prizren, Mostar öne çıkıyor. Ayrıca bayramda yakınlığı ve uygun fiyatlı olmasıyla tatilcilerin tercihi Yunan adaları olacak. Kapıda vize kolaylığı nedeniyle Yunan adaları turlarına ilgi olduğunu ve rezervasyon yapıldığını söyleyebiliriz.”