EkonomiTatilciler eylülü sevdi

Tatilciler eylülü sevdi

Paylaş
Tatilciler eylülü sevdi

Son yıllarda yaşanan enflasyon artışı ve iklim değişikliği nedeniyle yaz sezonunun aslında bittiği ay olan eylül, vatandaşların tatil için seçtiği bir dönem olmaya başladı. Rezervasyonların bu yıl da geçen yıla göre yüzde 20 arttığını belirten turizm temsilcileri, bu döneme özel uygun fiyatlı kampanyaların da olduğunu söyledi.

Enflasyon artışı tatil alışkanlıklarını da etkilemeye başladı. Birçok vatandaş erken rezervasyonla tatillerini planlayarak daha uyguna yer ayırtırken, plan yapma konusunda geride kalanlar da tatilini yaz sezonu sonuna bıraktı. Özellikle çocuklu aileler tatillerini genellikle okulların kapandığı dönemde yani tam yaz sezonunda yapmak durumunda kalıyor ve haliyle sezon ücretleri üzerinden tatillerini planlıyor. Ancak çocuğu olmayanlar hem fiyatların daha uygun olduğu hem de kavurucu sıcakların sona erdiği eylül ayını değerlendirerek, konaklama fiyatlarında yüzde 15-20’ye varan indirimlerden de faydalanmak istiyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 20’LİK ARTIŞ

Okula dönüş zamanının yaklaşmasıyla turizm sektörünün yeniden hareketlendiğini belirten TatilBudur CEO’su Onur Otruş, eylül ayı rezervasyonlarında geçen seneye göre yüzde 20’lik bir artış olduğunu söyledi. Sezon sonuna kadar bu oranın daha da yükselmesini beklediklerini dile getiren Otruş, “Mevsim normallerinin üzerinde ilerleyen hava sıcaklıkları, henüz tatile gidemeyenler ya da yaz bitmeden bir kere daha tatil yapmak isteyenlere tatil imkanı sunuyor” dedi. Otruş, eylül döneminde misafirlerinin yoğun olarak Bodrum ve Kuşadası’nın yanı sıra Alanya, Side ve Kemer bölgelerine rezervasyon yaptırdıklarını söyledi.

3-4 GECE KONAKLAMALI

“Eylülün ilk haftaları fiyatların da etkisiyle tatilcilerin sıklıkla tercih ettiği bir tarih” diyen Otruş, şunları söyledi: “Rezervasyon artışının ay sonuna kadar yüzde 25’e ulaşmasını bekliyoruz. Temmuz ve ağustosta genele uzun süreli konaklamaları tercih eden misafirler eylülde ortalama 3-4 gece konaklamalı planlar yapıyor. Güney Ege ve Akdeniz’e yönelik tatil planlamalarının, okullar açıldıktan sonra da devam edeceğini öngörüyoruz. Bu sene sezon ekim sonuna kadar devam edecek. Daha sakin ve nispeten serin havalarda tatil yapmak isteyenlerin eylülün ikinci yarısı ve ekim ayı için planlama yaptığını görüyoruz.”

Haberin Devamı

İÇ PAZARA TALEP DEVAM

Eylül taleplerinin gayet iyi gittiğini belirten Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal da “Çocuklu aileler için eylülün ilk haftaları son tatil fırsatıdır. 10 Eylül’den sonra çocuksuz aileler biraz daha uygun fiyata sakin otelleri tercih eder. İç pazar açısından eylülde talepte azalma yok çünkü insanlar örneğin eylülde İstanbul’da kalsa, dışarıda yemek yiyip gezerek harcadığı paraya, Ege ve güneydeki otellerde tatil yapabiliyor hatta daha uyguna bile gelebiliyor” dedi.

KAMPANYA DÖNEMİ

Eylülde fiyatların düşmesi ve sıcakların devam etmesiyle talep artışının süreceğini öngördüklerini ifade eden Karayal, şöyle konuştu: “Geçen yılla kıyasladığımızda yüzde 20 artış var. Ekonomik tatil arayanlar genelde Kuzey Ege veya Alanya’yı tercih ediyor. Yaz sezonunda yüksek fiyatlar nedeniyle tatil yapamayanlar için eylülde avantajlı tatil seçenekleri var. Yüzde 50’ye varan son dakika fırsatları, ücretsiz iptal ve 2 çocuk ücretsiz seçenekleri ile devam ediyor. 4 kişilik bir aile 40 bin liradan başlayan fiyatlarla 5 günlük her şey dahil bir tatile çıkabiliyor. Bu sene daha önce hiç olmayan kampanyaları ağustos sonu eylül başında görüyoruz.”

Haberin Devamı

BAĞ BOZUMU ZAMANI

Eylül ayı yaz tatili dışında özellikle Trakya, Ege ve Orta Anadolu’da öne çıkan bağ bozumu şenlikleriyle tatilseverlerin rotasına giriyor. Bağ bozumu için en ideal zaman hasat mevsiminin başladığı ağustos sonu ve ekim başı olmasına rağmen genellikle seremoniler, festivaller eylül ayında gerçekleşiyor. Bu dönemde üzümlerin toplanmasına, yıkanıp ayıklanmasına eşlik edebilir; şarap olma sürecine giden anlarına tanık olabilirsiniz. Ayrıca tadım da yapabiliyorsunuz. İşte Tatilsepeti’nin derlediği birkaç bağ bozumu rotası...

TRAKYA: Bereketli toprakları ve tertemiz havası ile İstanbul’a en yakın bölgelerden biri olan Trakya bölgesinde keşfedebileceğiniz birçok bağ evi bulunuyor. Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Gelibolu yarımadasını kapsayan otellerde hafta sonu 2 kişilik odada kişi başı konaklama 2 bin 250 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

BOZCAADA: Şarap ve günbatımı denilince ilk akla gelen, favori rotalardan biri olan Bozcaada bağbozumu döneminde de en çok tercih edilen destinasyonların başında geliyor. İstanbul ve İzmir gibi mega kentlere yakın olması sebebi ile bu dönemde adada yer bulmak için erken hareket etmekte fayda var. Bağ bozumu döneminde hafta sonu 2 kişilik odada kişi başı konaklama 1.750 TL’den başlıyor.

ŞİRİNCE: İzmir’in şarabı ile ünlü bir başka ilçesi Şirince, meyvemsi aromaları ile daha çok öne çıkıyor. Konaklama 1.200 TL’den başlıyor.

URLA: Son zamanlarda yerli ve yabancı birçok gezginin tercih ettiği Urla, Bağ Bozumu Rotası ile de dikkat çekiyor. Üzümlerin hasat döneminde Urla’da hafta sonu 2 kişilik odada kişi başı konaklama 1.750 TL’den başlıyor.

Haberin Devamı

KAPADOKYA: Orta Anadolu’nun en çok ziyaret edilen bölgesi olan Kapadokya peribacaları ile ünlü olduğu kadar şarapları ile de ünlü. Her sonbahar gerçekleştirilen Ürgüp Bağ Bozumu festivali eylül ayının ilk haftası kutlanıyor. Konaklama 1.800 TL’den başlıyor.