EkonomiTekstilde işgücü açığı büyüyor

Tekstilde işgücü açığı büyüyor

Paylaş
Tekstilde işgücü açığı büyüyor

Yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağlayan Türk tekstil sektörü, son dönemde yaşanan enerji ve işçi maliyetlerindeki artış nedeniyle 2024’te beklediği yükselişi yakalayamadı.

Tekstil ihracatı da 2024’te yüzde 10’a yakın daraldı. Öte yandan sektörün en büyük sorunlarından biri ise gençlerin sektöre olan ilgisizliği. Tüm bu gelişmelere rağmen sektör temsilcileri, 2025 yılının ikinci yarısından itibaren enflasyondaki düşüş ve talep artışıyla birlikte, sektörün eski günlerine döneceğini söylüyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 10’U SURİYELİ

Tekstil sektörüyle ilgili bilgi veren Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Cevizli, tekstilin emek yoğun bir sektör olduğunu söyledi. Gençlerin sektöre ilgisizliğinden yakınan Cevizli, “Gençler ara eleman veya makineci olmak istemiyor, beyaz yakalı olmak istiyor. Sektörümüz için ilerideki en büyük tehlikelerden biri bu. Bir an önce meslek liselerinde eğitim verilmeli” dedi. Suriyeli işçilerin dönüşünün oluşturacağı işgücü açığını da gelecek tehlikeler arasında gösteren Cevizli, “Tekstildeki istihdamın yaklaşık yüzde 10’u Suriyeli göçmenler. Suriyelilerin dönüşü sektörü olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

GLOBAL MARKA ÇIKMALI

Sektördeki işçilik maliyetlerine değinen Cevizli, şunları söyledi: “Çin, Hindistan gibi ülkelerde işçilik maliyeti 200-300 dolarken, Türkiye’de 1.000-1.200 dolar arasında. Ucuz işgücü konusunda onlarla rekabet edemeyiz. Öte yandan kargo ve enerji maliyetlerinin de artmasıyla sektörde bir daralma yaşandı. Maliyet artışı nedeniyle Mısır gibi ülkelerde üretim tesisi açan firmalar var. Yurt dışında da üretim yapılabilir ama üretilen ürünün ihracatının Türkiye üzerinden yapılması gibi bir yol izlenebilir. Türkiye rekabet için global firmalar ortaya çıkarmalı.”

Haberin Devamı

2025’TE İHRACATA ODAKLI

Sektörün ihracatıyla ilgili bilgi veren Cevizli, şöyle konuştu: “Tekstil sektöründe ihracatımız 2021 ve 2022’de 19.2 milyar dolardı. 2023 ve 2024’te sektör daraldı. Bu daralma Türkiye’de işgücü maliyetlerinin, enerji fiyatları ve kargo ücretlerinin artması nedeniyle yaşandı. 2023- 2024 yılı ihracat rakamlarına baktığımızda tekstil, iki veya üçüncü sırada yer alıyordu. Bu sene tekstil sektörünün ihracatta üç veya dördüncü sırada yer almasını bekliyoruz. 2025’te ise tekstil sektörü eski günlerine dönecektir.”

HEDEF 1.5 MİLYAR DOLAR

Giyimkent’teki firmalara üretimin artırılması ve yeni pazarlara açılması gibi konularda destek verdiklerini anlatan Cevizli, “Yurtdışından alım heyetlerini Giyimkent’e getirip firmalarla buluşturuyoruz. Burada hem üyelerimizi bilgilendiriyoruz hem de firmalarımızın yeni ticaret kanalında çok daha iyi bir şekilde satış yapmalarını, üretimlerini artırmalarını, satışlarını artırmaları noktasına onlara da teknik destek veriyoruz. Fuarlarda stant vererek firmalarımıza destek oluyoruz” dedi. Cevizli, “Giyimkent firmalarının yıllık ihracatı 750 milyon dolar. Bu firmaların ihracat hedefi ise önümüzdeki yıllarda 1.5 milyar dolar” diye ekledi.

Haberin Devamı