Tekstilin kalbi Merter defilelere başlıyor
Bünyesinde yer alan 10 bin tekstil işletmesiyle günde 2.5 milyon parça üretimin yapıldığı İstanbul Merter, markalaşma atağına geçti. Genç tasarımcıları keşfetmek için 20 üniversite ile işbirliği yapan Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD), 16-22 Eylül tarihleri arasında Fişekhane’de kapsamlı bir moda haftası gerçekleştirecek. MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç, “Amacımız Merter’in ucuz mal imajını ortadan kaldırmak. Burayı, nitelikli ve kaliteli ürünlerle anılan merkez haline dönüştüreceğiz. Çünkü zaten dünya devlerine üretim yapıyoruz. 50 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Ucuz mal satarak başarılı olmak mümkün değil” dedi.
MURAT GÜLDEREN
MARKA DEĞERI OLUŞTU
Kapsamlı bir genç tasarımcılar yarışması organize edeceklerini kaydeden Oruç, şunları söyledi: “Birinci olan öğrencimizi yurtdışında istediği bir üniversitede eğitime göndereceğiz ve tüm masraflarını biz karşılayacağız. Ayrıca birinciye 150 bin TL, ikinciye 100 bin TL, üçüncüye de 50 bin TL vereceğiz. Bu etkinlik Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor. Moda haftamız için de bölgemizdeki en güçlü 20 markayı belirledik. Karma defileler yapacağız. Merter’in adı artık fason üretimle anılmayacak. Şu an Afrika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde marka değeri oluşturduk.”
INSTAGRAM REKORU
Bavul ticaretinin format değiştirmeye başladığına da dikkat çeken Gürbüz Oruç, şu bilgileri verdi: “Önceden müşteriler fiziki olarak Merter’e geliyordu. Şimdi ürünlerin yüzde 50’sini Telegram ve WhatsApp üzerinden satıyoruz. Müşteri buraya gelmeden direkt sipariş veriyor. Günde 2.5 milyon adet mal üretiyoruz. Bunun 2 milyon tanesini bavul ticareti yoluyla 70 ülkeye yolluyoruz. Online ticaret ile Merter’in potansiyeli arttı. Mikro ihracat ile beraber 300 kilo ve 15 bin Euro limitine kadar geleneksel beyanname yapmadan, online beyanname ile ihracat yapabiliyoruz. Halihazırda Instagram tekstil satışlarının yüzde 90’ı Merter ürünlerinden oluşuyor.”
MALİYETLER YÜKSELDİ
Rusya- Ukrayna, Ortadoğu, Filistin ve İsrail savaşlarının Merter piyasasını da önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Oruç, “İsrail ile ticaretimizi tamamen kestik ama Filistin’e halen mal gönderiyoruz. Öte yandan Türkiye artık pahalı bir ülke haline geldi. İşçilik ücretleri 500 dolarlardayken şimdi 1.200 dolarlara çıktı. Maliyetlerin artması ürüne de yansıyor. Genel anlamda tekstilde bir sorun var ancak biz Merter olarak bu sorunu çözmek için en çok çabalayan merkezlerden biriyiz. Biz artık İtalya ve İspanya ile yarışır hale geliyoruz. Mısır, Bangladeş ve Çin bizim klasmanımızda değil” diye konuştu.
- Gezi Parkı davasında yargılanan 'Çarşı' üyelerine beraat kararı!
- İşadamı Nevzat Aydın panelde fenalaştı
- İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan 'Suriye' mesajı!
- TBMM Başkanı Kurtulmuş, ‘Yeni Küresel Sistem Arayışı Konferansı’nda konuştu
- Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! 'Toplantı’ görüntüsü Ulusal Kriminal Büro'da