Temkinli ama kararlı olmalıyız
Cumhuriyetin ilanının 100. yıldönümü olan 2023’ü gururla ve coşkuyla ama aynı zamanda buruk bir şekilde geri bırakıyoruz. Senenin başında asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem kâbusunu 11 İlimizde yaşadık. Senenin sonunda İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği vicdansız ve acımasız saldırının dehşetiyle sarsıldık. Ekonomideyse enerji ile gıdadaki arz ve tedarik sorunları, yüksek enflasyon, jeopolitik gerilimler ve savaşların olumsuz yansımalarıyla karşılaştık. Özellikle Avrupa ülkelerindeki durgunluk belirginleşti. Dünya genelindeki büyümeninse 2024 yılında bu senenin altında kalma ihtimali güçlendi.
RIFAT HISARCIKLIOGLU TÜRKIYE ODALAR VE BORSALAR BIRLIGI (TOBB) BASKANI
TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN 1 TRİLYON DOLARI GEÇTİK
Küresel finansal krizin yaşandığı 2009’dan bu yana kesintisiz büyümeyi başaran Türkiye ekonomisi, önce salgın döneminde ve şimdilerdeyse küresel durgunluk ortamında olumlu yönde ayrışmayı başardı. Yaşanan tüm zorluklara rağmen 2023 yılında ekonomide 5 alanda rekor kırdık. Üretim hacminde (GSYİH) ilk defa 1 trilyon doları geçtik. İstihdamda yine ilk defa 32 milyon kişiye ulaştık. Yaklaşık 1 milyon kişiye ilave istihdam alanı açtık. İhracatta tarihimizin en üst seviyesi olan 256 milyar doları yakaladık. Ana ihracat pazarlarımızdaki durgunluk belirtilerine rağmen dünyadaki değişimlere karşı hızla uyum sağlayan özel sektörümüzün dinamik yapısı sayesinde dünya mal ihracatından aldığımız pay da ilk defa yüzde 1’in üzerine çıkmış oldu.
DÖVİZ KURUNDA DENGE
Turizm’den 56 milyar dolarlık rekor gelir elde ederek dünyanın en çok tercih edilen ilk 5 turizm destinasyonu içinde yer aldık. Makine ve teçhizat yatırımlarımızda 170 milyar doları aşarak bu alanda da tarihi bir rekora imza atmış olduk. Öte taraftan enflasyondaki artış hem hane halkı hem de firmalarımız açısından zor bir süreç getirmiştir. Enflasyonu yükselten unsurlardaki olumlu gidişat, döviz kurlarının dengeye oturması, girdi maliyetlerindeki dalgalanmanın hafiflemesi gibi gelişmeler ve baz etkisiyle de beraber aşağı yönlü eğilimin başlayacağı beklenmektedir.
REEL SEKTÖRE DESTEK ŞART
2024 yılında ekonomide yüksek enflasyonun yanı sıra yüksek cari açıkla da mücadele sürecektir. Dolayısıyla yılın ilk yarısında mali sıkılaştırmanın süresi ve faiz oranlarının yüksek seyretmesi beklenmektedir. Bu süreç zarfında ekonomik aktivitenin ve özellikle reel sektörün desteklenmesi önemli ve gereklidir. Ekonomide başlayan dengelenmenin sürmesiyle birlikte yılın ikinci yarısından itibaren faiz oranlarının düşürüleceği tahmin edilmektedir. Yeni ekonomi yönetimiyle birlikte para politikasında uygulanmaya başlayan makul ve rasyonel adımlar piyasaların güvenini artırmıştır.
REFORMLARA ODAKLANALIM
Her yeni takvim yılı, bir yeni başlangıç umuduyla birlikte gelir. Reel sektör olarak yeni bir yıla girerken, ekonomideki gidişatı gelecek için umut verici görüyoruz. Ekonomi yönetimi reformlara odaklanmalı. Özel sektör olarak bizler de üretime, istihdama, yatırıma, ihracata devam etmeliyiz. Daha fazla ticaret ve yatırımla Türkiye’nin bölgesel ve küresel bir ekonomik güç olma konumunu kuvvetlendirmeliyiz. Temkinli ama kararlı bir şekilde ilerlemeyi sürdürmeliyiz. 2024’te reel sektör için belirsizlik yerine umut hakim olmasını diliyoruz.