EkonomiTereyağı üretiminde yeni dönem

Tereyağı üretiminde yeni dönem

Paylaş
Tereyağı üretiminde yeni dönem

Sofraların vazgeçilmezi tereyağında tüketicileri koruyan yeni bir düzenlemeye gidildi.

YANILTICI İFADEYE SON

Haberin Devamı

Buna göre artık paketlerde tüketiciyi yanıltıcı ifade ve görseller kullanılamayacak. Tereyağında ağırlıkça en fazla yüzde 2 tuz bulunacak. Tuz ilave edilmeyen tereyağı, ağırlıkça en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su, tuz ilave edilen ve/veya çeşnili tereyağı ise ağırlıkça en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içerebilecek.

AROMA VERİCİ KULLANILMAYACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğine göre; ayrıca çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi kullanılamayacak. Tereyağı çeşitlerine manda sütü ve yoğurt aromaları gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri eklenemeyecek. Söz konusu ürünlerin etiketinde gıda adının, temel görüş alanında da yer alması zorunlu olacak. Ayrıca çeşnili tereyağı, sadeyağ, süt yağı, tereyağı ve yayık tereyağı ürünlerinde kullanılan süt ve yoğurt ilgili yönetmeliklere uygun olacak.

Haberin Devamı

HAYVAN GÖRSELİ OLMAYACAK

Farklı hayvan türlerine ait sütlerin veya kremaların karıştırılarak kullanılması durumunda, sütün elde edildiği türlerin adları, gıdanın adının yanında, “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden/kremalarından üretilmiştir” gibi ifadelerle bildirilecek. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi ve manda gibi türlere ait görsellere yer verilemeyecek. Tek bir hayvan türüne ait sütün veya kremanın kullanılması durumunda hayvan türünün adı etikette belirtilecek.