EkonomiTermal turizm atağı! Yatırımcılar harekete geçti

Termal turizm atağı! Yatırımcılar harekete geçti

Paylaş
Termal turizm atağı! Yatırımcılar harekete geçti

Türkiye’de termal turizm denince akla Afyonkarahisar, Bolu, Yalova veya Kütahya geliyor. Oysa termal kaynak açısından Avrupa’da 1’inci sırada yer alan Türkiye’nin başka şehirlerinde de kaynak bulunuyor. Tam da bu nedenle Türkiye’de termal turizm için atağa geçildi.

Türkiye’de son yıllarda sağlık turizmi giderek ön plana çıkıyor. Bu alanda Türkiye, Amerika ve Almanya’dan sonra dünyada üçüncü. Gelenlerin yüzde 65’i ise Avrupa’dan. Her ne kadar estetik, saç ekimi, tüp bebek ve diş tedavisi turistlerin tercihi olsa da termal turizmin yıldızı da giderek parlıyor. Küresel Sağlık Zirvesi raporuna göre, küresel termal turizm ekonomisi 2020’de yıllık 64.6 milyar dolara ulaşırken, 2022’de termal turizmin büyüklüğünün 77.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

10 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ

Termal sağlık turizmi için Almanya ve Macaristan’a yılda 10 milyon, Fransa’ya 1 milyon turist gidiyor. Avrupa’nın birinci termal turizm merkezi olan Almanya 6.8 milyon dolar gelir elde ediyor. Türkiye’de ise 46 ilde yaklaşık 200 kaplıca tesisi var. Bu kaplıcalardan yılda 10 milyon yerli turist ve 300 bin yabancı turist yararlanıyor. Türkiye’ye termal turizm için sırasıyla en çok Japonya, Güney Kore, Çin, Almanya, Amerika, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerden turist gelirken, en çok tercih edilen yerler arasında Afyonkarahisar, Bolu, Kütahya, Denizli, Yalova ve Balıkesir gibi şehirler ön plana çıkıyor.

Şifa merkezi termal tesisler 2022'de doldu taştıBizans, Roma ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar kaplıca sularıyla şifa merkezi olan Yalova Termal Kaplıcaları, bölgeye yerli ve yabancı turistleri çekmeye devam ediyor. Yeni yatırımlarla turist sayısının her geçen gün arttığı Termal ilçesinde 2022 yılı turizmcileri sevindirdi.

MİNERAL DEĞERİ YÜKSEK

Jeotermal kaynak potansiyeli bakımından dünyada 7’nci, Avrupa’da ise 1’inci sırada olan Türkiye’nin termal turizmdeki payını artırmak isteyen turizm yatırımcıları ise harekete geçti: Termal kaynağı olmasına rağmen termal oteli olmayan Mersin’de BN Hotel Thermal&Wellness hizmete açıldı. Böylece Danyal Peygamber’den Aziz Pavlus’a, Şahmeran’dan Antik Roma yoluna 9 bin yıllık tarihe şahitlik eden Mersin’in 6268 magnezyum/litre mineral değeri ile Türkiye’nin en değerli termal kaynağı hem yerli hem de yabancı turistin hizmetine sunuldu.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Termal Turizm Master Planı’na göre hedef, Avrupa’nın 1’inci termal turizm destinasyonu olmak ve termal turizm merkezlerindeki yatak kapasitesini 500 bin yatağa yükseltmek.

UKRAYNALI VE RUS AKINI

Mersin’in içme kürü olarak kullanılan ve sayısız rahatsızlığa şifa olan termal suyuyla sektöre hareketlilik kazandırdıklarını belirten BN Hotel Thermal&Wellness Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Narlı, “55 milyon dolarlık yatırımla açtığımız otelin yılda 250 bin kişi ağırlama kapasitesi var. Bu yıl sonuna kadar yüzde 50 doluluğa ulaşacak olan otelimiz için 2023’te yıllık ortalama doluluk oranını yüzde 70 olarak belirledik. Mersin havalimanının devreye girmesi ile yabancı turist ağırlamasını da yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Ama otele zaten şimdiden Rus ve Ukraynalı turistler akın etti” dedi.

Haberin Devamı

YAŞLI TURİST İMGESİ DEĞİŞMELİ

Mersin’e yerli ve yabancı olmak üzere turist çektiklerini söyleyen Narlı, “Türkiye’nin dünyada üstünlük alanlarına baktığımızda turizmin önemli bir yeri var. Son 20 yılda ivme daha da arttı. Bu pastadan daha çok pay alabilmemiz turizm sezonunu tüm yıla yaymaktan ve turizm çeşitliliği oluşturmaktan geçiyor. Gördük ki ülkemizde termal turizm geleneksel yapısı ile çağın beklentilerinin dışında kalmış. Ağırlıklı belli yaş üstüne hizmet veren, yerli turiste hitap eden ve sınırlı deneyimler vaat eden bu kültürü geliştirmek istedik. Buna göre, ‘Lifestyle thermal’ modelini geliştirdik” dedi.

44 DERECELİK DOĞAL SU 430 METREDEN ÇIKIYOR

BN Hotel Thermal&Wellness’da 44 derecelik doğal kaynak suyu, 430 metre derinlikteki kuyudan çıkıp 1500 metre uzunluğundaki borularla mineral değerlerini kaybetmeden 38-41 derecede termal havuzlara aktarılıyor. Karma, kadın ve erkek olmak üzere 3 farklı alanda hizmet veren 11 bin 500 metrekare alana kurulu SPA’da termal jakuziler, kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, kese ve köpük masajı, sauna, buhar odası, kişiye özel masajlar, tuz odası gibi özel hizmetler yer alıyor. Balsuyu ve Narlı ailelerinin yatırımıyla hayata geçen otelde, 35 farklı termal havuz, 249 oda, 3 villa, 644 yatak kapasitesi bulunuyor. Otelin kendi elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 5 milyon dolarlık bir güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı da hedefleniyor.

Haberin Devamı